Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

48 коментара0/5

Начинът, по който приготвяте храната, я прави здравословна или вредна. Особено важно при приготвянето на храна е с каква мазнина я готвим. Олио? Зехтин? Или друго масло? Споделете с каква мазнина готвите и може да спечелите книга.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?
Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

За да участвате в играта „Сподели и спечели“, трябва само да оставите коментар под статията до следващия вторник (05.05.2015г.). Победителят в седмичната игра ще бъде определян в сряда и ще бъде известен чрез лично съобщение от нас как да си получи наградата.

Победител тази седмица е: 

Има мазнини, които са подходящи за готвене и такива, които е по-добре да консумирате необработени. Причината е, че при нагряването тези мазнини губят полезните си свойства, но и стават вредни.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?Най-подходящата мазнина за готвене е кокосовото масло. 90% от мазнините в него са наситени. Т.е. Устойчиви на висока температура. Кокосовото масло като консистенция е полутвърдо и се съхранява на стайна температура. Когато купувате кокосово масло, избирайте неговия extra virgin вариант, защото е най-полезен.

Вижте също:

Кокосово масло - най-здравословната мазнина >>>

На второ място в калсацията за мазнини за готвене попада маслото. Ако маслото, което купувате, е истинско, не се тревожете да го използвате за готвене. Маслото съдържа  витамини А, Е и К2 и омега-6 линоленова киселина. Единственият му недостатък при готвене (освен калориите) е, че бързо загаря. Но пък всичко с него става толкова вкусно...

Вижте също:

Зехтинът - дар от боговете >>>

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

Не можем да пропуснем и зехтина в тази наша класация. Зехтинът е полезен за сърцето и се смята, че понижава лошия LDL холестерол. Избирайте винаги неговия extra virgin вариант. Зехтинът е подходяща мазнина за готвене и е сравнително устойчив на термична обработка. Не забравяйте да го съхранявате на тъмно и сухо, за да не граняса.

Има и много други масла, някои от които познати у нас, други – не чак толкова. Сред тях са лененото масло и маслата от различни ядки. Повечето от тях са полезни, но въпреки това трябва да избягвате да ги обработвате термично. Повечето от тези мазнини са богати на омега-3 и омега-6 и не трябвад а се колебаете да ги използвате за овкусяване на различни сезонни салати.

Тази седмица ви питаме?

  1. Каква мазнина използвате за готвене – олио, масло, зехтин или...?
  2. А за овкусяване на салати?

Един от отговорилите тази седмица  има шанс да спечели книгата „Предателство“ на Даниел Стийл от изд. БАРД.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

48 коментарaДобави коментар »

si76

От si7605.05.2015, 09:48 ч.

На салати винаги слагам зехтин, освен че е по-полезно е и по-вкусно. Готвя често с олио, въпреки че избягвам да пържа - добавям олиото във варива, накрая. Масло също слагам накрая на варенето или пък във фурната при печене.

Виж всички коментари за "Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?".

Още от "Спорт"

Кой е перфектният спорт за вас?

Кой е перфектният спорт за вас?

Спортът е идеалното лекарство срещу стрес, отслабнала имунна система и липса на тонус. Ако се колебаете какво да спортувате и не сте сигурни коя дисциплина ви подхожда, проверете кой е перфектният спорт за вас.

Защо и как правилно да бягаме?

Защо и как правилно да бягаме?

Бягането е един от най-лесните, достъпни и полезни видове спорт. За да усетим какво представлява бягането, трябва да се решим да станем от бюрото или дивана и да потичаме на чист въздух.

Защо трябва да ядете въглехидрати, ако спортувате?

Защо трябва да ядете въглехидрати, ако спортувате?

Много хора са предубедени по отношение на въглехидратите. Може би това се дължи на факта, че в голям брой диети те са „заклеймени” като възпрепятстващи отслабването. Ако обаче вие тренирате – въглехидратите са ви необходими. Разберете четирите причини, които го доказват.