Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

48 коментара0/5

Начинът, по който приготвяте храната, я прави здравословна или вредна. Особено важно при приготвянето на храна е с каква мазнина я готвим. Олио? Зехтин? Или друго масло? Споделете с каква мазнина готвите и може да спечелите книга.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?
Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

За да участвате в играта „Сподели и спечели“, трябва само да оставите коментар под статията до следващия вторник (05.05.2015г.). Победителят в седмичната игра ще бъде определян в сряда и ще бъде известен чрез лично съобщение от нас как да си получи наградата.

Победител тази седмица е: 

Има мазнини, които са подходящи за готвене и такива, които е по-добре да консумирате необработени. Причината е, че при нагряването тези мазнини губят полезните си свойства, но и стават вредни.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?Най-подходящата мазнина за готвене е кокосовото масло. 90% от мазнините в него са наситени. Т.е. Устойчиви на висока температура. Кокосовото масло като консистенция е полутвърдо и се съхранява на стайна температура. Когато купувате кокосово масло, избирайте неговия extra virgin вариант, защото е най-полезен.

Вижте също:

Кокосово масло - най-здравословната мазнина >>>

На второ място в калсацията за мазнини за готвене попада маслото. Ако маслото, което купувате, е истинско, не се тревожете да го използвате за готвене. Маслото съдържа  витамини А, Е и К2 и омега-6 линоленова киселина. Единственият му недостатък при готвене (освен калориите) е, че бързо загаря. Но пък всичко с него става толкова вкусно...

Вижте също:

Зехтинът - дар от боговете >>>

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

Не можем да пропуснем и зехтина в тази наша класация. Зехтинът е полезен за сърцето и се смята, че понижава лошия LDL холестерол. Избирайте винаги неговия extra virgin вариант. Зехтинът е подходяща мазнина за готвене и е сравнително устойчив на термична обработка. Не забравяйте да го съхранявате на тъмно и сухо, за да не граняса.

Има и много други масла, някои от които познати у нас, други – не чак толкова. Сред тях са лененото масло и маслата от различни ядки. Повечето от тях са полезни, но въпреки това трябва да избягвате да ги обработвате термично. Повечето от тези мазнини са богати на омега-3 и омега-6 и не трябвад а се колебаете да ги използвате за овкусяване на различни сезонни салати.

Тази седмица ви питаме?

  1. Каква мазнина използвате за готвене – олио, масло, зехтин или...?
  2. А за овкусяване на салати?

Един от отговорилите тази седмица  има шанс да спечели книгата „Предателство“ на Даниел Стийл от изд. БАРД.

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

48 коментарaДобави коментар »

si76

От si7605.05.2015, 09:48 ч.

На салати винаги слагам зехтин, освен че е по-полезно е и по-вкусно. Готвя често с олио, въпреки че избягвам да пържа - добавям олиото във варива, накрая. Масло също слагам накрая на варенето или пък във фурната при печене.

Виж всички коментари за "Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?".

Още от "Спорт"

Как да бягаме правилно  - 6 правила

Да бягаме правилно - 6 правила

Бягането има своите правила. Не е достатъчно просто да излезете в парка и да бягате, докато не ви стига дъха. Ако искате да постигате резултати, без травми, трябва да следвате някои определени правила.

Тренировка с музика

Тренировка с музика

Разнообразявате ли своите тренировки с любими песни? Ако да, вероятно просто искате да направите упражненията по-приятни. Какви други ползи обаче ви носи музиката по време на тренировка, научете сега.

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – едва ли сте очаквали, че това е перфектна кардио тренировка. Но е така. С каране на ролери се изгарят калории, топят се мазнини и се натоварват предимно мускулите на краката, седалището и корема.