Тичането – 10 причини защо си струва

0 коментара0/5

Физическата активност е изключително важна за здравето и добрата форма на тялото. Тичането, една от нейните форми, пък е чудесен начин да се сдобиете с фигурата, която искате. Защо още си струва да започнете да тичате?

Тичането – 10 причини защо си струва
 © iStock

Макар че обобщенията никога не са точни, все пак може да кажем, че съществуват два типа хора. Първите обичат да тичат, а вторите – мразят бягането и за нищо на света не биха го правили.

От която и „категория” да сте вие, със сигурност трябва да разберете защо тичането е нещо, от което не трябва да се отказвате или пък пренебрегвате.

Следващите редове или ще затвърдят обичта ви към този вид физическо натоварване, или пък ще ви накарат да преосмислите негативната си нагласа към тичането.

10 причини, заради които си струва да тичате:

Можете да го правите навсякъде

Независимо дали живеете в голям град, в малък град, в близост до парк или не – тичането е нещо, което може да правите на всяко едно място. Важна е само мотивацията, която трябва да имате. Само по себе си тичането не изисква нищо, освен терен, в който може да се превърне буквално всичко.

Добави описание

Безплатно е

Няма да ви струва нито лев, ако искате да потичате. Докато посещенията във фитнеса или всяка друга физическа активност струват определена сума на посещение, то тичането а напълно безплатно. Най-вероятно в гардероба си имате дрехи, които са подходящи за тази дейност, така че дори не ви е небходим специален екип.

Ще бъдете по-здрави

Тичането ще подпомогне вашето здраве. То намалява кръвното налягане, увеличава притока на кръв, ускорява метаболизма и увеличава издръжливостта. Да не забравяме и че, ако тичането се превърне в навик за вас, има голям шанс да започнете да променяте и начина си на живот в положителна и здравословна посока.

Прочетете по темата:

Как да тичаме ефективно? >>>

Вашата кожа ще ви бъде благодарна

Потенето е начин тялото да се охлади и да се освободи от вредните токсини. А няма начин да не се поизпотите, докато тичате! От друга страна премахването на токсините от организма ще се отрази страхотно на кожата ви.

Добави описание

Тичането подобрява увереността

Тук не става въпрос единствено за по-добрата форма, в която ще влезете, ако тичате редовно. Увереността ви ще се подобри и тъй като вие ще знаете, че полагате грижи за своето здраве, което е инвестиция в едно по-добро бъдеще.

Можете да слушате любимата си музика

Благодарение на песните, които харесвате, вие ще направите тичането още по-приятно, а то пък ще ви даде възможността да слушате любимата си музика необезпокоявани. Най-добре подредете плейлиста си по начин, който да подхожда на темпото, с което тичате.

Имате извинение да си купите нови обувки (макар че такова не ви трябва)

Краката и коленете ви ще оценят качествените спортни обувки, подходящи за тичане. На пазара има голямо разнообразие от марки, цени и модели на маратонки, така че може да изберете тези, които са най-подходящи за вас. Не забравяйте, че що се отнася до обувки за тичане – тук не трябва да робувате на модни тенденции. Най-добре заложете на удобен и класически модел, с който да тичате по-лесно и да ползвате по-дълго време.

Добави описание

Тичането повишава издръжливостта

А това ще ви бъде полезно във всяка сфера от вашия живот. Физическата издръжливост е полезна не само, докато изкачвате стълбите и вършите домакинската си работа, но и докато се забавлявате с партньора си в леглото, например.

Ще откриете нови места

Колкото повече тичате, толкова по-голямо разстояние ще искате, а и ще можете, да изминавате. Това означава променени и удължени маршрути, които със сигурност ще ви отведат на непознати и интересни места.

Винаги може да се откажете

Ако в крайна сметка установите, че тичането не е подходящо за вас (независимо от неговите ползи), вие винаги може да се откажете от него. А това няма да ви струва нищо, освен намирането на достоен заместник на тичането, благодарение на който да поддържате своята форма.

23.06.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тичането – 10 причини защо си струва".

Още от "Спорт"

Трябва ли да тренирате, ако сте болни?

Трябва ли да тренирате, ако сте болни?

С настъпването на есента се повишава и рискът от настинки. За съжаление, никой не е застрахован – дори и хората, които тренират редовно. Добре ли е да се спортува, докато човек е болен или тялото трябва да си почине няколко дни? Отговорът в следващите редове.

Кънки на лед за секси фигура

Кънки на лед за секси фигура

Карате ли кънки на лед? На открита или на закрита пързалка? Какви кънки на лед предпочитате – хокейни или фигурни? Как се отразява карането на кънки на лед на фигурата? Съвети за начинаещи кънкьори на лед.

Уиндсърфинг – изкуството да контролираш вятъра

Уиндсърфинг – изкуството да контролираш вятъра

Уиндсърфинг или изкуството да контролираш вятъра. Невероятен спорт, който става все по-популярен по света и у нас. Уиндсърфингът е един малък фитнес, който дава огромна свобода.