Защо тренировките ни правят щастливи?

0 коментара0/5

Всички знаем – физическите упражнения са полезни за нас, защото контролират теглото ни, правят ни по-силни и по-тонизирани. Освен това тренировките са и ефективен начин да си „набавим” щастие. Да, точно така! А каква е причината да се чувстваме щастливи, благодарение на упражненията – научете сега.

Защо тренировките ни правят щастливи?
 © iStock

Много пъти човек не се замисля какви са причините да бъде щастлив – той просто се наслаждава да усещането. Ако тренирате редовно, има голям шанс доброто ви настроение да се дължи отчасти именно на физическата активност.

Неслучайно тренировките са като наркотик за много хора – те се радват не само да виждат тялото си по-красиво и изваяно, но и сякаш имат нужда от нова доза „зареждане”.

Много изследвания разглеждат връзката между спорта и щастието. Такава действително съществува и може би вие самите сте я усещали многократно върху себе си. И така – защо всъщност честите тренировките ни правят щастливи?

  • Мозъкът ви освобождава „щастливи хормони”

Допаминът – химикал, играещ роля във формирането на щастливо усещане, е невротрансмитер в мозъка. Той е необходим, за да се създаде чувството на удовлетвореност и щастие. Много проучвания показват, че с възрастта човек постепенно губи от своя запас на допамин, което е и причината възрастните постоянно да търсят преживявани, освобождаващи допамин. Един от най-добрите начини да подсилите производството на допамин в мозъка е чрез упражнения. Няма значение какво ще изберете – тичане, фитнес, каране на колело – всички те са подходящи.

Тичането – 10 причини защо си струва >>>

  • По-малко стрес

Редовните физически упражнения не само ще ви отделят за кратко от ежедневните проблеми, но и ще помогнат да се чувствате по-малко стресирани в дългосрочен план. Когато стресът и напрежението ви идват в повече, просто тренирайте. По този начин ще се почувствате по-добре и ще имате сили да се справите ефективно с проблемите, които са ви измъчвали. По-малко стрес разбира се, е равно на повече щастие.

Защо тренировките ни правят щастливи?

  • Повече енергия

Без съмнение има дни, в които се чувствате твърде уморени, за да тренирате. Тогава физическата дейност е последното нещо, с което искате да се занимавате. Истината обаче е, че ако в такъв момент съберете сили да тренирате, това ще ви накара да се почувствате много по-енергични, отколкото сте били преди това. Вече нямате място за оправдания, а дори се сдобихте със страхотен източник на тонус. С повече енергия пък човек несъмнено се чувства по-щастлив.

Хранене за енергия >>>

  • По-голяма увереност

Когато човек не харесва нещо в тялото си или начина, по който изглежда, той има ниско самочувствие. Ниското самочувствие пък може да се отрази негативно върху всички области на живота, включително любовни взаимоотношения и кариера. Ако обаче човек започне да тренира редовно, това има силата да го преобрази – не само външно, но и вътрешно. Упражненията не само променят тялото за добро, но и карат хората да се чувстват по-силни, по-независими и по-уверени в себе си. Няма нищо по-хубаво от повече увереност – една от тайните за щастлив живот.

Защо тренировките ни правят щастливи?

  • Облекчава тревожността

Ако страдате от тревожност, тренировките могат да бъдат вашето лекарство. Последни проучвания, изследващи ефектите от физическите упражнения, показват, че при хора, страдащи от тревожност, се наблюдава незабавно подобрение. Освен това тренировките са причина и за дългосрочно облекчение на тревожността, подобно на йогата и други терапии. Така че следващия път, когато се чувствате тъжни и депресирани, просто тренирайте. По този начин със сигурност ще се почувствате по-добре и по-щастливи.

  • Край на проблемите със съня

Липсата на здравословен сън може да се отрази пагубно на физическото и психическото състояние на човек. Ето защо безсънието е сериозен проблем, особено ако става въпрос за дълъг период от време. Ако вие самите не успявате да се наспивате, вместо да взимате хапчета, разрешете проблема си чрез тренировки. Редовната физическа активност подобрява нарушенията на съня и значително подобрява неговото качество.

4 билки за добър сън >>>

11.08.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо тренировките ни правят щастливи?".

Още от "Спорт"

Скално катерене

Скално катерене

Те са смели и диви. Те се катерят по високи и стръмни скали. Те владеят различни техники и стилове. Те са катерачи, а спорта, който практикуват – скално катерене.

Каране на колело за супер форма

Каране на колело за супер форма

Каране на колело за добра физическа форма, тонус и енергия. С каране на колело мускулите и ставите запазват силата и здравината си по-дълго.

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг) е най-лесният начин да реализираш най-съкровената си мечта – да полетиш! Парапланеризмът е достъпен за всеки, независимо от възрастта, пола и физическите данни. В България има чудесни условия за параглайдинг.