Сподели и спечели: Ядете ли чиа?

66 коментара0/5

Чиа – една от суперхраните, които добиват все по-голяма популярност в последните години. Вие ядете ли чиа? Споделете с нас и може да спечелите подарък книга.

Сподели и спечели: Ядете ли чиа?
 © iStock

За да участвате в играта „Сподели и спечели“, трябва само да оставите коментар под статията до следващия вторник (20.06.2017 година включително). Победителят в седмичната игра ще бъде определян в сряда и ще бъде известен чрез лично съобщение от нас как да си получи наградата. 

Ако до месец след като сме Ви уведомили, че печелите, не ни изпратите координатите си, наградата ще бъде дадена на друг участник.

Победител тази седмица е:

В последните няколко години толкова много се говори за суперхраните и по-специално за чиа, че ако все още не сте я опитвали, то със сигурност сте чували за нея. Още ацтеките консумирали чиа, знаейки за нейните многобройни полезни вещества. Днес чиа се произвежда най-вече в Централна и Южна Америка, но се консумира в много други райони по света.

Диета на ацтеките >>>

Чиа е богата на фибри, протеин, калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган. Важно е също така да се отбележи, че голяма част от мазнините на чиа са така полезните омега-3 мастни киселини. Със сигурност всички тези хранителни вещества са достатъчен повод да консумирате чиа по-често.

Добави описание

Тъй като консумацията на чиа дава много енергия, добра идея е да ядете тази суперхрана за закуска. По този начин ще бъдете енергични и по-работоспособни през целия ден. Като още една полза от чиата трябва да споменем антиоксидантите, които се борят със свободните радикали. Подобряването на паметта и храносмилането е други приятни неща, които ще ви се случат, ако консумирате редовно чиа.

Семена от чиа – индийска бягаща храна >>>

Има много начини да приемате чиа – под формата на смути, към сутрешната зърнена закуска, в сладкиши, с кисело мляко и много други. Имайте предвид обаче, че чиа се нуждае от време и течност, за да набъбне, ето защо е добре да я подготвяте поне няколко часа предварително.

Примерна рецепта за вкусен и полезен десерт с чиа включва: чиа, кокосово мляко, парченца банан и мед за по-сладък вкус.

Тази седмица ви питаме:

  • Ядете ли чиа?

Победителят ще спечели книгата „Любовникът” от Сюзън Джонсън.

Добави описание

Още от "Вашите диети"

Сподели и спечели: Започнахте ли да тренирате за лятото

Сподели и спечели: Започнахте ли да тренирате за лятото

Най-слънчевият сезон наближава, а с него и все по-голямото излагане на показ на тялото. Започнахте ли вече усилено да тренирате за лятото? Споделете с нас и може да спечелите подарък книга.

Здравословна диета "Светлане"

Здравословна диета "Светлане"

С тази диета се отслабва 12 килограма за два месеца, ако се спазва стриктно.

Диета "5 пъти на ден" от Ангелина

Диета "5 пъти на ден" от Ангелина

Вижте една диета, изпратена от нашата читателка Ангелина. Диетата е с 5 хранения на ден и гарантира сваляне на излишните килограми