Как да клякаме правилно?

0 коментара0/5

Кляканията са любимо упражнение за стягане на бедрата и дупето. Основно предимство на кляканията е, че могат да се изпълняват навсякъде. Има ли обаче правила как да клякаме правилно и какви могат да са последиците, ако не клякаме правилно. Как да клякаме правилно?

Как да клякаме правилно?
Как да клякаме правилно?

Трудно можем да се сетим за по-добро упражнение за стегнато дупе от любимите ни клякания. За да има ефект от кляканията обаче, трябва да внимавате за позицията на краката и на тялото, както и на раменете. Добре е да следвате някои основни правила при кляканията. Ето и кои са те.

  • Дръжте главата изправена

Застанете с леко разтворени крака, като пръстите на краката ви трябва да гледат навън, под малък ъгъл. Изпънете ръцете пред тялото. Изправете глава и си изберете една точка в стената пред вас. Гърбът ви трябва да е в неутрална позиция – нито твърде изгърбен, нито изпънат изцяло назад. Клякайте, като не изпускате набелязаната точка. Следвайте тези правила, когато правите клякания със собствено тегло.

  • Правилото за 90 градуса

Кляканията няма да са ефективни, ако ъгълът, който образуват бедрата и долната част на краката ви е 90 градуса. Иначе казано бедрата ви трябва да са успоредно на пода. Не клекнете ли до това положение, кляканията няма да са достатъчно ефективни за стегнато дупе.

Как да клякаме правилно?

  • Сменяйте позицията на краката

Не правете безкрайни серии от клякания, без да сменята позицията на стъпалата. Правете 10 повторения от един тип клякане, след това сменете позицията на краката и направете още една серия. Например дръжте краката по-приближени един до друг, ако искате да натоварите повече седалищния мускул и да изваете секси дупе.

Упражнения за бразилско дупе >>>

Диета за стопяване и извайване на дупе >>>

Стойте с широко разтворени крака, ако искате да натоварите вътрешната част на бедрата, която е доста проблемна за повечето жени. Правете клякания с изнасяне на крака напред, за да изваете едновременно дупето и прасците. 

5 упражнения за вътрешната част на бедрата >>>

5 упражнения за секси крака >>>

  • Клякайте с тежести

Как да клякаме правилно?Кляканията са много по-ефективни с тежести, отколкото без. Започнете с малки гирички, от 1 килограм и постепенно увеличете тежестта. По-добре да направите по-малко повторения с по-тежки гирички, отколкото повече – с по-малко тежест.

Упражнения с пудовка у дома >>>

  • Вдишване и издишване

Правилното дишане е един от най-трудните елементи за всяка физическа активност. Кляканията не правят изключение. Правилно е да вдишате, докато клякате надолу и да издишате, когато се изправяте. В началото ще ви е трудно и ще трябва доста да се замисляте, но не подценявайте ролята на правилното дишане за ефективността на упражнението.

Диета "Дълго дишане от Мики Риосуке >>>

Бодифлекс - дишане за отслабване >>>

  • Без опора, докато клякате

Не се хващайте и подпирайте за нищо, докато клякате. Така намалявате натоварването и се губи ефективността на упражнението. Ако имате проблем с балансирането на тялото, докато клякате, разтворете още краката. Така ще сте по-стабилни.

13.11.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да клякаме правилно?".

Още от "Вкъщи"

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

Менструалните болки могат да бъдат истинско бедствие, което не могат да овладеят дори обезболяващите медикаменти. За щастие, няколко йога пози могат да намалят болката по време на цикъл. Вижте кои 4 йога пози облекчават менструалните болки.

Лесни упражнения с гирички

Лесни упражнения с гирички

Упражненията с гирички подобряват силата и тонуса на мускулатурата. Не само оформят мускулите на ръцете и гърба, но и подобряват стойката и помагат за стягане на коремната мускулатурата. Лесни упражнения с гирички.

Фитбол упражнения

Фитбол упражнения

Фитбол е вид гимнастика, която се изпълнява с фитнес топка, наричана още швейцарска топка. Името й идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите.