Как да клякаме правилно?

0 коментара0/5

Кляканията са любимо упражнение за стягане на бедрата и дупето. Основно предимство на кляканията е, че могат да се изпълняват навсякъде. Има ли обаче правила как да клякаме правилно и какви могат да са последиците, ако не клякаме правилно. Как да клякаме правилно?

Как да клякаме правилно?
Как да клякаме правилно?

Трудно можем да се сетим за по-добро упражнение за стегнато дупе от любимите ни клякания. За да има ефект от кляканията обаче, трябва да внимавате за позицията на краката и на тялото, както и на раменете. Добре е да следвате някои основни правила при кляканията. Ето и кои са те.

  • Дръжте главата изправена

Застанете с леко разтворени крака, като пръстите на краката ви трябва да гледат навън, под малък ъгъл. Изпънете ръцете пред тялото. Изправете глава и си изберете една точка в стената пред вас. Гърбът ви трябва да е в неутрална позиция – нито твърде изгърбен, нито изпънат изцяло назад. Клякайте, като не изпускате набелязаната точка. Следвайте тези правила, когато правите клякания със собствено тегло.

  • Правилото за 90 градуса

Кляканията няма да са ефективни, ако ъгълът, който образуват бедрата и долната част на краката ви е 90 градуса. Иначе казано бедрата ви трябва да са успоредно на пода. Не клекнете ли до това положение, кляканията няма да са достатъчно ефективни за стегнато дупе.

Как да клякаме правилно?

  • Сменяйте позицията на краката

Не правете безкрайни серии от клякания, без да сменята позицията на стъпалата. Правете 10 повторения от един тип клякане, след това сменете позицията на краката и направете още една серия. Например дръжте краката по-приближени един до друг, ако искате да натоварите повече седалищния мускул и да изваете секси дупе.

Упражнения за бразилско дупе >>>

Диета за стопяване и извайване на дупе >>>

Стойте с широко разтворени крака, ако искате да натоварите вътрешната част на бедрата, която е доста проблемна за повечето жени. Правете клякания с изнасяне на крака напред, за да изваете едновременно дупето и прасците. 

5 упражнения за вътрешната част на бедрата >>>

5 упражнения за секси крака >>>

  • Клякайте с тежести

Как да клякаме правилно?Кляканията са много по-ефективни с тежести, отколкото без. Започнете с малки гирички, от 1 килограм и постепенно увеличете тежестта. По-добре да направите по-малко повторения с по-тежки гирички, отколкото повече – с по-малко тежест.

Упражнения с пудовка у дома >>>

  • Вдишване и издишване

Правилното дишане е един от най-трудните елементи за всяка физическа активност. Кляканията не правят изключение. Правилно е да вдишате, докато клякате надолу и да издишате, когато се изправяте. В началото ще ви е трудно и ще трябва доста да се замисляте, но не подценявайте ролята на правилното дишане за ефективността на упражнението.

Диета "Дълго дишане от Мики Риосуке >>>

Бодифлекс - дишане за отслабване >>>

  • Без опора, докато клякате

Не се хващайте и подпирайте за нищо, докато клякате. Така намалявате натоварването и се губи ефективността на упражнението. Ако имате проблем с балансирането на тялото, докато клякате, разтворете още краката. Така ще сте по-стабилни.

13.11.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да клякаме правилно?".

Още от "Вкъщи"

Фитнес у дома

Фитнес у дома

Не подценявате ролята на фитнеса за добрата форма, но ви мързи да посещавате фитнес зала? Направете си мини фитнес у дома, тренирайте и се забавлявайте, необезпокоявани от никого.

Плавни движения за добро настроение

Плавни движения за добро настроение

В кратките зимни дни и дълги нощи натрупваме незабелязано вътрешно напрежение и отрицателни емоции. Липсва ни слънчева светлина и разходка сред природата.