Пилатес мания

37 коментара0/5

Искате да сте пластична и енергична като Мадона, гъвкава и жизнена като Лиз Хърли или стегната и грациозна като Катрин-Зита Джоунс? Или пък всичко накуп?

Ключът към перфектната визия на много от професионалните танцьори, топ атлетите и холивудските звезди е "Пилатес".ЩО Е ТО?

"Пилатес" е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога, на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота. Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта, само по веднъж, в определен брой повторения, а не в серии, както е при другите видове гимнастики. Движенията изглеждат прости, но за да ги изпълнявате "чисто" се изисква максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума.
При "Пилатес" се използват по-малки предмети като топки, ластици, пружини и гирички, които служат за нарушаване на равновесието и карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото да се съкращават. Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма. За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично.
Един от най-интересните варианти на "Пилатес" е съчетанието с йога. Общото между двете системи е, че "учат" ума и тялото да работят в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Вариантът се нарича "Йогапилатес" и предоставя възможност на човека да опознае тялото си като сложен и съвършен механизъм и да го контролира с ума си. Комбинацията от правилно дишане, упражнения за разтягане и умение за самоконтрол от йога и съчетанието на сила и енергичност от "Пилатес", осигуряват балансирана тренировка, водеща до много ефективни резултати за физическата форма и душевното равновесие.

ИСТОРИЯ
Методът е създаден от Джоузеф Пилатес – американец от немски произход. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг. През 1912 година заминава за Англия, където работи като инструктор по самозащита в "Скотланд Ярд". В началото на Първата световна война заедно с други германци е интерниран като представител на вражеската страна. За да повдигне духа на лагерниците в Ланкастър, Джоузеф започнал да ги тренира с упражненията, които бил създал за самия себе си. По-късно използвал методиката си за възстановяване на ранените британски войници, като монтирал пружини към болничните им легла.
След края на Първата световна война Джоузеф се завръща в Германия, където доразвива идеите си и става любимец на танцьорската гилдия. Когато е поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г. По време на пътуването се запознава с бъдещата си съпруга Клара. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до "NY City Ballet". До началото на 1960-а методът "Пилатес" става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.
Когато Джоузеф умира жена му продължава да ръководи студиото, а по-късно един от учениците на Пилатес – Флетчер отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.

ВАЖНО!
  • Упражненията са разработени така, че да е невъзможно да накарате тялото си да ги изпълнява, без да мислите и без да се съсредоточите върху движението на всяка отделна част от тялото. При това без каквото и да е умствено натоварване.

  • Според Джоузеф Пилатес, за да функционират всички системи в човешкия организъм, той трябва да бъде снабдяван с много кислород. “Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха” - казва той. Към всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате. При неправилно дишане движенията стават по-малко ефективни и губят смисъла си.

  • Мускулите в центъра на тялото (корем, кръст, хълбоци и седалище) се разглеждат като "електроцентрала", от която идват енергията и силата. Акцентът в метода е работата с мускулните групи в тази централна част - те са ключът към добрата форма, стойка и кондиция на цялото тяло.

  • Всички движения се изпълняват плавно и преливат едно в друго. Целта на тази гимнастика, освен да стегне и да направи мускулите по-гъвкави, е и да постигне естествена грациозност на тялото.
Джоузеф Пилатес твърди: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие.”
Опитайте вкуса на щастието с "Пилатес"!

20.09.2007/Биляна Божилова

37 коментарaДобави коментар »

Славея

От Славея19.02.2011, 17:57 ч.

Здравейте, как вървят цените на пилатеса? Аз намерих една много изгодна оферта десет тренировки за 30лева, как ви се струва? Ето в този сайт най-горе http://vsichkioferti.bg/

Виж всички коментари за "Пилатес мания".

Още от "Вкъщи"

Видове коремни преси и как се правят

Видове коремни преси и как се правят

Коремните преси са любимо упражнение както на фитнес маниаците, така и на онези, които тренират в домашни условия. Вижте някои видове коремни преси, как се правят и кои части стягат.

Гимнастика зад бюрото

Гимнастика зад бюрото

Много от нас водят заседнал живот, но нали животът е движение? Разчупете рутината и спортувайте, докато работите – така ще постигате много повече, а в края на работния ден ще се чувствате бодри!

Стречинг упражнения за тонус и енергия

Стречинг упражнения за тонус и енергия

В началото на пролетта тонусът ни е под нулата и ни липсва енергия. С комплекса от лесни стречинг упражнения, който ви предлагаме, бързо ще възстановите изгубените през зимата жизненост и енергичност.