Пилатес мания

37 коментара0/5

Искате да сте пластична и енергична като Мадона, гъвкава и жизнена като Лиз Хърли или стегната и грациозна като Катрин-Зита Джоунс? Или пък всичко накуп?

Ключът към перфектната визия на много от професионалните танцьори, топ атлетите и холивудските звезди е "Пилатес".ЩО Е ТО?

"Пилатес" е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога, на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота. Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта, само по веднъж, в определен брой повторения, а не в серии, както е при другите видове гимнастики. Движенията изглеждат прости, но за да ги изпълнявате "чисто" се изисква максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума.
При "Пилатес" се използват по-малки предмети като топки, ластици, пружини и гирички, които служат за нарушаване на равновесието и карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото да се съкращават. Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма. За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично.
Един от най-интересните варианти на "Пилатес" е съчетанието с йога. Общото между двете системи е, че "учат" ума и тялото да работят в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Вариантът се нарича "Йогапилатес" и предоставя възможност на човека да опознае тялото си като сложен и съвършен механизъм и да го контролира с ума си. Комбинацията от правилно дишане, упражнения за разтягане и умение за самоконтрол от йога и съчетанието на сила и енергичност от "Пилатес", осигуряват балансирана тренировка, водеща до много ефективни резултати за физическата форма и душевното равновесие.

ИСТОРИЯ
Методът е създаден от Джоузеф Пилатес – американец от немски произход. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг. През 1912 година заминава за Англия, където работи като инструктор по самозащита в "Скотланд Ярд". В началото на Първата световна война заедно с други германци е интерниран като представител на вражеската страна. За да повдигне духа на лагерниците в Ланкастър, Джоузеф започнал да ги тренира с упражненията, които бил създал за самия себе си. По-късно използвал методиката си за възстановяване на ранените британски войници, като монтирал пружини към болничните им легла.
След края на Първата световна война Джоузеф се завръща в Германия, където доразвива идеите си и става любимец на танцьорската гилдия. Когато е поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г. По време на пътуването се запознава с бъдещата си съпруга Клара. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до "NY City Ballet". До началото на 1960-а методът "Пилатес" става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.
Когато Джоузеф умира жена му продължава да ръководи студиото, а по-късно един от учениците на Пилатес – Флетчер отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.

ВАЖНО!
  • Упражненията са разработени така, че да е невъзможно да накарате тялото си да ги изпълнява, без да мислите и без да се съсредоточите върху движението на всяка отделна част от тялото. При това без каквото и да е умствено натоварване.

  • Според Джоузеф Пилатес, за да функционират всички системи в човешкия организъм, той трябва да бъде снабдяван с много кислород. “Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха” - казва той. Към всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате. При неправилно дишане движенията стават по-малко ефективни и губят смисъла си.

  • Мускулите в центъра на тялото (корем, кръст, хълбоци и седалище) се разглеждат като "електроцентрала", от която идват енергията и силата. Акцентът в метода е работата с мускулните групи в тази централна част - те са ключът към добрата форма, стойка и кондиция на цялото тяло.

  • Всички движения се изпълняват плавно и преливат едно в друго. Целта на тази гимнастика, освен да стегне и да направи мускулите по-гъвкави, е и да постигне естествена грациозност на тялото.
Джоузеф Пилатес твърди: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие.”
Опитайте вкуса на щастието с "Пилатес"!

20.09.2007/Биляна Божилова

37 коментарaДобави коментар »

Славея

От Славея19.02.2011, 17:57 ч.

Здравейте, как вървят цените на пилатеса? Аз намерих една много изгодна оферта десет тренировки за 30лева, как ви се струва? Ето в този сайт най-горе http://vsichkioferti.bg/

Виж всички коментари за "Пилатес мания".

Още от "Вкъщи"

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

Менструалните болки могат да бъдат истинско бедствие, което не могат да овладеят дори обезболяващите медикаменти. За щастие, няколко йога пози могат да намалят болката по време на цикъл. Вижте кои 4 йога пози облекчават менструалните болки.

Фитнес салон у дома

Фитнес салон у дома

Ако не обичате да обикаляте по фитнес залите, тренирайте у дома. Не ви трябват всички скъпоструващи и заемащи място уреди. Можете да поддържате форма с подръчни средства. Ще се изненадате колко лесно е да си направите сами домашен фитнес.

Стегнете дупето!

Стегнете дупето!

За хубаво и стегнато дупе, изпълнявайте предложените упражнения два или три пъти седмично в продължение на 1-2 месеца и ще постигнете желания ефект.