Йога асани за начинаещи

5 коментара3/5

Йога асаните в тази статия са селектирани и представени специално за читателките на Rozali.com. Основната им цел е да докажат, че йога е достъпна за всеки, който пожелае да я допусне до ума, тялото и душата си.

Йога асаните са показани от Христина Дучева (Iti – „Пътят на земните радости“) – собственик на ITI Yoga Center по програмата на учителя Николай (Nirmal - „Чистота“).

Йога асаните са телесни пози, които уравновесяват жизнената енергия и балансират ума. Йога асаните не са гимнастически упражнения, които служат за демонстрация. Тяхната цел е да уравновесят протичането на жизнената сила в тялото, а напрежението и външната показност само пречат на този процес. Асана е третата степен в Йога. В тази статия ще покажем няколко Шакти бандхи, които са т. нар. Мудрасани. Шакти бандхите разпръскват и неутрализират енергийни блокажи в тялото или зони на вегетативно напрежение. Уравновесяват полето и функциите на вътрешните органи. Изключително полезни са за здравето и нервната система.

Най-удобните пози за изпълнение на показаните Йога асани са диамант и изправено положение, тъй като те осигуряват максимална свобода за движение на гръбначния стълб, която е необходимо условие за изпълнение на практиката.

Четвъртата Шакти Бандха, наречена Джива, въздейства главно върху предната част на тялото в зоната на гръдния кош.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете, свити в юмруци, са изпънати напред на нивото на гърдите като са кръстосани в китките (дясна върху лява).
 • Свиваме ръцете в лактите като ги изтласкваме максимално назад, а в същото време извиваме и гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение, като при кръстосването сменяме тяхното положение (лява върху дясна) и отпускаме гръбнака.

Практиката представлява динамичното редуване на двете положения, като изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

ДЖИВА

10052_1.jpg


Петата Шакти Бандха, наречена Атмарани е идеален масаж за сърцето, благодарение на автоматичното повдигане на гръдната диафрагма.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете са в Анджали мудра на нивото на сърцето.
 • Изпъваме ръцете напред, като не променяме извивката на китките, след което ги разтваряме встрани и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в Анджали мудра и отпускаме гръбнака.

Практиката представлява редуване на двете положения, като изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

АТМАРАНИ

10052_2.jpg

Седмата Шакти Бандха, наречена Свастика последователно включва едната хемисфера с противоположната част на тялото. Уравновесява лявата и дясната страна на тялото.

Изпълнява се по следния начин:

 • Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред. Ръцете са протегнати напред на нивото на гърдите, леко свити в лактите, така че да се образува кръг.
 • Без да променяме свивката в лактите, повдигаме дясната ръка нагоре, а лявата спускаме надолу и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.
 • Без да променяме свивката в лактите, повдигаме лявата ръка нагоре, а дясната спускаме надолу и извиваме гръбнака назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.

Изпълняваме максимум 9 - 12 цикъла. Дишането е свободно, рефлекторно.

СВАСТИКА

10052_3.jpg

Първата Шакти Бандха, наречена Антара въздейства върху рефлексните дъги (а те са свързани с ендокринните жлези) и натрупаното напрежение се разпръсква под формата на топлина.

Изпълнява се по следния начин:

 • Хващаме ръцете зад гърба пръсти в пръсти. Гръбнакът е отпуснат, така че раменете са приведени напред.
 • Изтегляме ръцете назад.
 • Връщаме ръцете в изходно положение и отпускаме гръбнака.
 • Редуваме динамично двете положения 12 пъти. Дишането е свободно, рефлекторно.

След като изпълним 1 цикъл правим кратка почивка за усвояване на енергията.
Този цикъл можем да изпълним максимум 3 пъти, т.е. 3х12.

АНТАРА

10052_4.jpg


Моля спазвайте указания брой цикли!
Шакти Бандхите никога не се практикуват непосредствено една след друга, защото освобождават голямо количество енергия и това води до енергийно претоварване. Първите симптоми на енергийно претоварване са изтръпване на пръстите, пищене в ушите, туптене в слепоочията, тахикардия. При появата на такъв симптом упражнението се прекратява.
Ако се спазват изложените правила, практиките нямат странични ефекти!

А сега ще видите видео, в което младият Никола (един от най-добрите ученици на Учителя Николай) представя практики, които са от най-нисшата степен в Йога, но от тях се започва. Едно от най-важните неща в Йога, без което не може, е ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА на практиките (която се дава от Учителя). В този материал само маркираме някои по-прости, но и полезни Йога практики (това не е курс по Йога!).

Видео: Йога асани за начинаещи        

Снимки: Лилия Йотова

19.02.2009/Материалът подготви: Биляна Божилова

Още за: йога

5 коментарaДобави коментар »

Simonkaa

От Simonkaa21.02.2017, 02:14 ч.

Аз започнах да тренирам в Йога Клуб Скорпион, много е забавно. Препоръчвам ги на всички начинаещи и напреднали. www.Club-Scorpion.com

Виж всички коментари за "Йога асани за начинаещи".

Още от "Вкъщи"

Разгряващи упражнения – втора част

Разгряващи упражнения – втора част

За разлика от любовта, в която често нещата се случват от пръв поглед, в секса и спорта – не е така. Разгрявката е задължителна - спасение от мускулна треска, помощ за хармонична фигура.

10-минутна тренировка у дома

10-минутна тренировка у дома

През почивните и празнични дни трудно намираме време за интензивни упражнения или за тренировка във фитнеса. Въпреки това, винаги можем да отделим 10 минути за тренировка за тонус. Вижте как.

Упражнения за изправяне на гърба

Упражнения за изправяне на гърба

Ако не си „изработите“ правилна осанка, не може и да мечтаете за хубава фигура. А как да проверите дали е такава или не?