Йога мудри за начинаещи

3 коментара4/5

Йога мудрите в тази статия са селектирани и представени специално за читателките на Rozali.com. Основната им цел е да докажат, че йога е достъпна за всеки, който пожелае да я допусне до ума, тялото и душата си.

Йога мудрите са показани от Христина Дучева (Iti – „Пътят на земните радости“) – собственик на ITI Yoga Center по програмата на учителя Николай (Nirmal - „Чистота“).

Йога мудрите са част от петата степен в Йога – Пратиахара и са велико откритие на древните мъдреци. Мудра означава жест на мъдростта. Те насочват жизнената енергия в определена посока. Тяхното практикуване е изключително полезно за здравето, засилва и подмладява организма, уравновесява ума, балансира емоциите, подготвя тялото и психическата енергия за Самаяма.

МУДРА НА ПАРВАТИ

10057_1.jpg

Статичният вариант на Мудрата на Парвати активизира Анахата чакра и уравновесява всички полярности в организма. Засилва сърцето и активизира цялата кръвоносна система, включително най-фините капиляри, които увеличават своя тонус (ритмична пулсация). Това води до подобряване на всички функции на организма и неутрализира основния дегенеративен процес в тялото – атрофията на фините капиляри. При практиката се генерира АТФ, протеинът с който работят мускулите и оттам се увеличава физическата издръжливост на тялото. В началото е трудно продължителното задържане на мудрата, при редовно практикуване времето на задържане постепенно се увеличава многократно.

Статичният вариант на Мудрата на Парвати може да се практикува в диамант и изправено положение.

Изпълнява се по следния начин:

 • Хващаме ръцете пръсти в пръсти като дланите сочат нагоре.
 • Свиваме в лактите като повдигаме на нивото на сърцето и обръщаме дланите към тялото.
 • Опъваме ръцете напред като обръщаме дланите навън.
 • Задържаме продължително до границите на комфорта.
 • Прибираме ръцете към тялото като свиваме лактите.
 • Обръщаме дланите да сочат към тялото и отпускаме надолу, така че дланите да сочат нагоре.
 • Пускаме ръцете.


БХАВАНА

10057_2.jpg

Бхавана или Втората мудра на Парвати балансира сърдечната дейност, слива в едно функциите на двете мозъчни хемисфери.

Удобни пози за изпълнение на Бхавана са диамант и изправено положение.

Изпълнява се по следния начин:

 • Ръцете са опънати надолу. Кръстосваме ги и хващаме пръсти в пръсти.
 • Повдигаме бавно ръцете над главата, като извиваме главата назад.
 • Задържаме известно време.
 • Пускаме ръцете и ги смъкваме бавно встрани и надолу.

МАХАТ КРИЯ

10057_3.jpgМахат Крия буквално означава „действие на могъществото“. Синхронизира физическата и психическата енергия, усилва енергетиката на мозъка, генерира изключително спокойствие, безстрастие (вайрагия) и независимост от външни негативни обстоятелства и агресия.

Изпълнява се по следния начин:

 • Ръцете са отпуснати надолу. Хващаме ги пръсти в пръсти, като дланите сочат нагоре, а палците са допрени във върховете си.
 • Повдигаме ръцете много бавно над главата, като извиваме максимално назад.
 • Задържаме за кратко.
 • Спускаме бавно ръцете в изходно положение.
 • Махат Крия представлява повторението на този цикъл 3 пъти. Важно е да се изпълнява изключително бавно.

АТМА ВЕДА

10057_4.jpg

Атма Веда балансира сърдечния ритъм и синхронизира резонансната точка в сърцето с ритъма на Вселената. Генерира сатвастична енергия, спокойствие, равновесие и сила.

Атма Веда може да се изпълнява в лотос, полулотос, диамант и изправено положение.

Изпълнява се по следния начин:

 • Ръцете са отпуснати надолу. Присвиваме леко в лактите, отвътре.
 • Повдигаме ръцете много бавно над главата, движейки ги встрани от тялото, описвайки мислено кръг.
 • Задържаме за кратко.
 • Спускаме бавно ръцете встрани до изходно положение, описвайки мислено кръг.

Атма Веда представлява многократното повторение на този цикъл. Важно е да се изпълнява изключително бавно. Образната представа за описвания кръг изключително подпомага ефекта от практиката.

А сега ще видите видео, в което младият Никола (един от най-добрите ученици на Учителя Николай) представя практики, които са от най-нисшата степен в Йога, но от тях се започва. Едно от най-важните неща в Йога, без което не може, е ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА на практиките (която се дава от Учителя). В този материал само маркираме някои по-прости, но и полезни Йога практики (това не е курс по Йога!).


Видео: Йога мудри за начинаещи       

Снимки: Лилия Йотова

05.03.2009/Материалът подготви: Биляна Божилова

3 коментарaДобави коментар »

Dany4ka

От Dany4ka27.06.2009, 14:01 ч.

От скоро и аз започнах да тренирам йога. Не е нужно да се ходи в специални клубове, в които се тренира йога, защото може и вкъщи да се правят упражненията. Засега тренирам вкъщи, а по натам може да се запиша и на курсове....

Виж всички коментари за "Йога мудри за начинаещи".

Още от "Вкъщи"

Йога асани за начинаещи

Йога асани за начинаещи

Йога асаните в тази статия са селектирани и представени специално за читателките на Rozali.com. Основната им цел е да докажат, че йога е достъпна за всеки, който пожелае да я допусне до ума, тялото и душата си.

Стегнете корема с Пилатес

Стегнете корема с Пилатес

Готови ли сте да се по-грижите за вашия красив летен силует? Ние ви предлагаме няколко отлични упражнения от метода Пилатес, доказал ефикасността си не само за подсилване на дълбоките мускули на тялото, но и да стегнете корема.

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

Менструалните болки могат да бъдат истинско бедствие, което не могат да овладеят дори обезболяващите медикаменти. За щастие, няколко йога пози могат да намалят болката по време на цикъл. Вижте кои 4 йога пози облекчават менструалните болки.