7 фитнес съвета за начинаещи

1 коментар0/5

Фитнесът, като всеки друг спорт, има своите правила, с които трябва да се запознаете преди да започнете редовно да посещавате залата. Вижте нашите топ фитнес съвети за начинаещи.

Фитнес съвети за начинаещи
Фитнес съвети за начинаещи

Винаги се разтягайте

Винаги се разтягайте преди тренировка. Обърнете особено внимание на краката. Разгрейте глезените и колената. Препоръчваме ви да направите няколко плавни клякания и да подскочите няколко пъти. Раздвижете ръцете. Разтягането е един от начините да се застраховате срещу контузии. 

Какво е стречинг >>>

Стречинг упражнения за тонус и енергия >>>

Загрявка

Започвайте тренировката със загрявка. Отделете поне 5-10 минути на пътеката, като постепенно ускорявате ход. След това преминете в леко бягане. Не натоварвайте тялото изведнъж. Дайте му шанс да се адаптира към всяко следващо упражнение. 

Загряване преди тренировка >>>

Не ходете гладни на тренировка

Храната дава енергия. Затова е добре да не ходите гладни на фитнес. Хапнете нещо леко 1-2 часа преди да се отправите към фитнеса. Избирайте по-леки храни. Сезонът сега позволява да се енергизирате с пресни салати, които са едновременно вкусни и бедни на калории. Така тренировката ви ще е по-пълноценна и ще се чувствате още по-енергични след нея.

5 причини да ядем марули >>>

Защо е важно да ядем репички? >>>

Не забравяйте водата

Не забравяйте да си носите вода, ако във фитнес залата, в която тренирате, няма машина. Пийте неограничени количества вода – .често на малки глътки Ако в даден момент изпитате жажда, не се изкушавайте да изпиете половин литър наведнъж. Има опасност да ви стане тежко, което ще ви успи и ще попречи на ефективната ви тренировка.

Поставете си лимит. Засичайте на часовника на съответния фитнес уред 5 минути. Когато изминат, пийте по 3-4 малки глътки вода

Фитнес съвети за начинаещиДобра екипировка

Преди да тръгнете на фитнес, купете си спортно облекло и  качествени маратонки. За предпочитане са естествените материи, защото другите ще ви спарват. С помощта на продавач-консултант изберете най-правилните спортни обувки. Липсата на добри маратонки може да ви докара проблеми с глезените, колената, понякога дори тежка физическа травма.

Питайте без страх

Нормално е да не знаете как да използвате някои фитнес уреди, ако това ви е първото влизане в залата. Разпитайте инструктора или човека, който отговаря за залата, как се използват отделните фитнес уреди и как да регулирате трудността им според собствените си предпочитания. Информирайте се кои мускулни групи натоварват. Дори да не си плащате за услугата "фитнес инструктор", разпитайте в каква последователност да изпълнявате упражненията и с каква натовареност. 

Душ веднага след тренировка

Не отлагайте взимането на душ след тренировка. При интензивни упражнения е нормално да се потите. Чрез потта тялото изхвърлятоксините. Затова колкото по-бързо след тренировката си вземете душ, толкова по-добре. Ако условията във вашия фитнес го позволяват, изкъпете се там. В никакъв случай не оставяйте потта да изсъхне.

След душа не бързайте да се мажете с лосиони за тяло. По-добре оставете кожата да диша

10.04.2014/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Блум

От Блум10.04.2014, 14:43 ч.

Хубаво е йога, пилатес, чи-гун да предшестват тренировката. За храната не съм съгласна, аз лично не мога да тренирам и да правя всичко Ок, ако имам храна в стомаха. Тренирам сутрин само и на гладно. Освен това за...

Виж всички коментари за "7 фитнес съвета за начинаещи".

Още от "В зала"

Фитнес с партньор

Фитнес с партньор

Фитнес с партньор – най-добрият начин за бягство от скуката във фитнес залата. Фитнесът с партньор повишава мотивацията, засилва интензивността на заниманията и увеличава издръжливостта на двамата трениращи.

Fit Pump – фитнес и аеробика в едно

Fit Pump – фитнес и аеробика в едно

Fit Pump е фитнес-аеробик програма с тежести и собствено тегло. Целта й е стягане на мускулатурата, екстремно сваляне на килограми и повишаване на издръжливостта и функционалните показатели на сърдечносъдовата и дихателна система.

За смисъла от силови тренировки

За смисъла от силови тренировки

След 30-годишна възраст започваме да губим по 1% от силата на мускулите си всяка година, преди всичко поради недостатъчна активност. Това означава, че като станем на 70 е твърде вероятно да сме с 40% по-слаба мускулна сила, отколкото сме били на 30 г.