Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите

0 коментара0/5

Опитвали ли сте да тренирате на кростренажор? Ако не, веднага трябва да поправите тази грешка. Кростренажорът натоварва всички мускулни групи, като същевременно е идеален за кардио тренировка.

Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите
Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите

За кростренажора накратко

Кростренажорът се нарича още Елиптикал или ски тренажор. Ски тренажор е всъщност думата, която най-буквално описва този фитнес уред. Тренировката на него много наподобява ски бягане.

Кростренажор ще намерите във всички фитнес зали и ако не сте го  опитали досега, съветваме ви веднага да поправите грешката си. Кростренажорът натоварва всички мускулни групи. С негова помощ можете да ваете бедрата, дупето, ръцете, раменете и гърба.

Степерът извайва мускулите на бедрата и дупето >>>

5 упражнения за вътрешната част на бедрата >>>

Освен това можете без проблеми да си купите кростренажор за вкъщи. Заема горе-долу толкова място, колкото велоергометър. Цената на кростренажора варира от 250 до 1 000 лв.

Как да тренираме?

Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредитеПри кростренажора има различни степени на натоварване. Най-добре е всяка тренировка да започвате от по-ниска степен и на около 10-15 минути да повишавате трудността. Нормално е след първия път на кростренажор да ви боли цялото тяло. Дайте ден-два на мускулите да се възстановят и подновете тренировките.

7 фитнес съвета за начинаещи >>>

На кростренажора можете да се движите напред или назад, като с това натоварвате различни мускули. Препоръчваме ви да съчетавате карането напред и назад за по-пълноценна тренировка.

Фитнес по мускулни групи >>>

Също така можете да тренирате като сте се хванали за подвижните дръжки, подобно на ски бягане, както и на неподвижните, като така не натоварвате ръцете, а други мускули.

Карио тренировка в зала, консултирана от Белчо Христов >>>

Кардио фитнес с велоергометър >>>

  • Стегнете дупето с кростренажор

За стегнато дупе трябва да внимавате да сте стъпили с цяло стъпало на кростренажора. Понякога, чисто автоматични, без да се усещате е възможно да пренасяте тежестта на предната част на стъпалото, а петата ви да е във въздуха. 

Упражнения за бразилско дупе >>>

  • Стегнете корема с кростренажор

Кростренажорът може да ви помогне и да постигнете стегнати коремни мускули. Просто преместете ръцете си на неподвижните дръжки. Така голяма част от напрежението пада върху коремните мускули и долната част на гърба.

Упражнения за плосък корем >>>

12 храни за стегнат корем >>>

  • Кардио с кростренажор

Ако във фитнес залата няма свободна пътека, можете да направите подобна тренировка на кростренажора. В този случай пуснете ръцете отстрани на тялото. Ако при това упражнение ви е трудно да запазите баланс, хванете се с едната ръка, за да не паднете. Кростренажорът предлага не по-малко добра кардио тренировка от бягащата пътека.

  • Кростренажор и тежести

За да балансирате тренировката си, редувайте кардио на кростренажора с гирички. Сами определете интервалите. Може да тренирате 15-20 минути на кростренажора, след това да направите 1-2 серии с гиричките и отново да се върнете на кростренажора. След това успокойте ритъма с кратка тренировка за вътрешни бедра на абдуктор машината. Преценете по тялото си кога са ви нужни почивки от кардиото и не забравяйте да пиете много вода.

07.08.2014/ Радослава Михайлова

Още от "В зала"

Етно-комбинирана гимнастика

Етно-комбинирана гимнастика

Етно-комбинираната гимнастика е много популярен и търсен стил. В часовете се използват степ платформи, ластици, топки, гири и въженца за допълнително оформяне на определена зона в тялото, изграждане на правилни пропорции и красив силует.

Да тренираме бокс!

Да тренираме бокс!

Бокс - боен спорт, използващ юмруци и изпълняван по правила. Задължително е ползването на боксови ръкавици с допустими удари над талията. Бокс – идеалната кардио тренировка.