Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите

0 коментара0/5

Опитвали ли сте да тренирате на кростренажор? Ако не, веднага трябва да поправите тази грешка. Кростренажорът натоварва всички мускулни групи, като същевременно е идеален за кардио тренировка.

Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите
Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредите

За кростренажора накратко

Кростренажорът се нарича още Елиптикал или ски тренажор. Ски тренажор е всъщност думата, която най-буквално описва този фитнес уред. Тренировката на него много наподобява ски бягане.

Кростренажор ще намерите във всички фитнес зали и ако не сте го  опитали досега, съветваме ви веднага да поправите грешката си. Кростренажорът натоварва всички мускулни групи. С негова помощ можете да ваете бедрата, дупето, ръцете, раменете и гърба.

Степерът извайва мускулите на бедрата и дупето >>>

5 упражнения за вътрешната част на бедрата >>>

Освен това можете без проблеми да си купите кростренажор за вкъщи. Заема горе-долу толкова място, колкото велоергометър. Цената на кростренажора варира от 250 до 1 000 лв.

Как да тренираме?

Как да използваме кростренажор – Царят на фитнес уредитеПри кростренажора има различни степени на натоварване. Най-добре е всяка тренировка да започвате от по-ниска степен и на около 10-15 минути да повишавате трудността. Нормално е след първия път на кростренажор да ви боли цялото тяло. Дайте ден-два на мускулите да се възстановят и подновете тренировките.

7 фитнес съвета за начинаещи >>>

На кростренажора можете да се движите напред или назад, като с това натоварвате различни мускули. Препоръчваме ви да съчетавате карането напред и назад за по-пълноценна тренировка.

Фитнес по мускулни групи >>>

Също така можете да тренирате като сте се хванали за подвижните дръжки, подобно на ски бягане, както и на неподвижните, като така не натоварвате ръцете, а други мускули.

Карио тренировка в зала, консултирана от Белчо Христов >>>

Кардио фитнес с велоергометър >>>

  • Стегнете дупето с кростренажор

За стегнато дупе трябва да внимавате да сте стъпили с цяло стъпало на кростренажора. Понякога, чисто автоматични, без да се усещате е възможно да пренасяте тежестта на предната част на стъпалото, а петата ви да е във въздуха. 

Упражнения за бразилско дупе >>>

  • Стегнете корема с кростренажор

Кростренажорът може да ви помогне и да постигнете стегнати коремни мускули. Просто преместете ръцете си на неподвижните дръжки. Така голяма част от напрежението пада върху коремните мускули и долната част на гърба.

Упражнения за плосък корем >>>

12 храни за стегнат корем >>>

  • Кардио с кростренажор

Ако във фитнес залата няма свободна пътека, можете да направите подобна тренировка на кростренажора. В този случай пуснете ръцете отстрани на тялото. Ако при това упражнение ви е трудно да запазите баланс, хванете се с едната ръка, за да не паднете. Кростренажорът предлага не по-малко добра кардио тренировка от бягащата пътека.

  • Кростренажор и тежести

За да балансирате тренировката си, редувайте кардио на кростренажора с гирички. Сами определете интервалите. Може да тренирате 15-20 минути на кростренажора, след това да направите 1-2 серии с гиричките и отново да се върнете на кростренажора. След това успокойте ритъма с кратка тренировка за вътрешни бедра на абдуктор машината. Преценете по тялото си кога са ви нужни почивки от кардиото и не забравяйте да пиете много вода.

07.08.2014/ Радослава Михайлова

Още от "В зала"

Упражнение за красиви бедра

Упражнение за красиви бедра

С едно упражнение вайте бедрата от всички страни

За смисъла от силови тренировки

За смисъла от силови тренировки

След 30-годишна възраст започваме да губим по 1% от силата на мускулите си всяка година, преди всичко поради недостатъчна активност. Това означава, че като станем на 70 е твърде вероятно да сме с 40% по-слаба мускулна сила, отколкото сме били на 30 г.

Магически упражнения за красиви крака

Магически упражнения за красиви крака

Има ли жена, която да не си мечтае за красиви крака? Но колко от нас могат да се похвалят с щедро изваяни от природата крайници?