Топ 10 фитнес тенденции за 2016 година

От 0 коментара0/5

Новите технологични устройства все повече навлизат в ежедневието на трениращите хора и това се оформя като една от водещите тенденции във фитнеса за 2016-та година.

Топ 10 фитнес тенденции за 2016 година
 © iStock

В последно време все повече хора обръщат сериозно внимание на тренировките и физическото си състояние. Най-новата мода при трениращите е да се засичат изминати километри при тичане или ходене, изгорените калории и сърдечния пулс, като всичко това да се случва с помощта на модерни портативни устройства.

Това според сертифицирания фитнес инструктор, диетолог и консултант по системата C.O.R.F.I.T Нико Колев, показва положително развитие и все по-отговорно отношение към спорта от страна на хората. Ето защо той е на мнение, че водещата тенденция във фитнеса през 2016 година ще бъдат подходящите за носене технологични спортни „джаджи”.

Наблюденията на специалиста са, че тези спортни технологии вече присъстват все по-осезаемо в тренировките със собствена тежест и високоинтензивните интервални тренировки.

”Интересът на трениращите към спортните „джаджи” е сигнал за това, как все повече хора започват сериозно да се интересуват от физическото си състояние и са готови са да се доверят на инструктори и треньори”, каза Колев в интервю за БГНЕС.

Добави описание

Нико Колев; Снимка: БГНЕС/ ЕРА

„В днешно време фитнес индустрията се развива с високи темпове и обхваща всеки един аспект от бизнеса – облекла, технологии, уреди, храни, хранителни добавки, различни фитнес тренировки и методики, комбинации, онлайн тренировки, видео тренировки и т.н”, допълва още сертифицираният фитнес инструктор.

Нико Колев обощава и кои са бъдат 10-те най-разпространени фитнес тенденции за тази година:

1. Фитнес „портативните” технологии

Това са смарт телефони, фитнес и спортни мобилни приложения, фитнес тракери, смарт часовници, джаджи, отчитащи пулса, броячи на изгорелите калории и GPS устройства.

2. Тренировките със собствена (телесна) тежест

В този вид тренировки се използва минимална екипировка и уреди, което я прави много по-допустима. Включват се и упражнения като лицеви опори, набирания и подобни. Този вид тренировки се наричат още „Връщане към примитивното”

3. Висико Интензивни интервални тренировки (ВИИТ)

Редуване на кратки високоинтензивни натоварвания с кратки почивки. Пдобен вид тренировка трае около 30 минути.

4. Силова тренировка

Силовата тренировка си остава основната водеща сила за поддържане на добро здраве и физическа форма. Тя продължава да е есенциална част от цялостната физическа тренировъчна програма за всяка възраст и форма, включваща аеробна подготовка и развиване на гъвкавостта.

5. Високо образовани и опитни фитнес професионалисти

С нарастването на различните нужди на потребителите и все по-големия брой на различните видове фитнес школи се поражда и нуждата от сертифицирани тесни специалисти по различните системи за спорт. Самоуките и несертифицирани инструктори започват да намаляват, тъй като хората масово започват да търсят подготвени професионалисти, на които да поверят своето здраве и подготовка.

Добави описание

Снимка: iStock

6. Персоналното трениране

Все повече студенти се насочват към кинезиологията, което индикира това, че тези хора подготвят себе си, за да навлязат в сферата на здравето и персоналното трениране. Образованието, тренировките и подходящата сертификация са изисквания, кото все повече институции, занимаващи се с такъв вид дейности търсят при наемането на персонал.

7. Функционалният фитнес

Това е интензивна форма на спортуване, целяща постигането на добро здравословно състояние, психо-физиологичен баланс, физическа кондиция и оформяне на атлетично тяло. Този вид упражнения могат да се нарекат още кондиционен фитнес, тъй като развиват физическите качества: сила, бързина и издръжливост, както координацията и общите функционални възможности на целия организъм. Също така и оформят мускулатурата на тялото.

8. Фитнес програми за по-възрастни

Все повече възрастни хора и такива над 50 започват отново да се грижат за своето физическо състояниe. За тях професионалистите разработват специални фитнес програми, за да поддържат тяхното здраве и добра кондиция.

9. Здравословно хранене

Все повече хора започват да се обръщат към правилното и здравословно хранене. За да изглеждаме добре са необходими не само тренировки. Изчислявне на калорийния дневен прием и количеството от хранителни вещества са само малка част от работата на професионалните диетолози. Разработват се нови хранителни програми и добавки за подобряването на вредните хранителни навици на днешното общество.

10. Йога

Базирана на древни традиции, това е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. В последните години се появиха много разновидности на Йога, които се базират на една и съща основа – Пауър Йога, Йогалатес, Бикрам, Аштанга, Крипалу, Анурара, Сивананда и други. /БГНЕС

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Топ 10 фитнес тенденции за 2016 година".

Още от "В зала"

Фитнес с партньор

Фитнес с партньор

Фитнес с партньор – най-добрият начин за бягство от скуката във фитнес залата. Фитнесът с партньор повишава мотивацията, засилва интензивността на заниманията и увеличава издръжливостта на двамата трениращи.

Hip Hop Heels – тренировка на токчета

Hip Hop Heels – тренировка на токчета

Hip Hop Heels е уникална тренировка, която се преподава само в Dance Palace Sofia. Ако мечтаете за стегната и грациозна фигура, сексапил и самочувствие като на истински звезди, грабвайте токчетата и започвайте с Hip Hop Heels.

Сбогом отпуснато коремче

Сбогом отпуснато коремче

С тежка медицинска топка (или гира) вие ще стегнете коремната си преса бързо и ефективно, защото допълнителната тежест ще застави мускулите да се напрягат по-силно.