5 грешки на закуска, които ви пречат да отслабнете

0 коментара0/5

Закуската е най-важното хранене за деня, но сигурни ли сте, че сте се спрели на правилното меню? Може би именно закуската е виновна за натрупаните килограми? Вижте 5 грешки на закуска, които ви пречат да отслабенете.

5 грешки на закуска, които ви пречат да отслабнете
 © istockphotos

Всички знаят правилото, че закуската е най-важното хранене от основните за деня. Причината - дава ви енергия и сили, за да се справи тялото ви с натоварването през деня. Близо 80% от хората, които следват някакъв хранителен режим, са отслабнали с около 10кг, защото са обръщали по-специално внимание на менюто си сутрин. Закуската трябва да е богата на протеини, засищата и здравословна, а всичко извън тази рамка може да ви създаде трудности при свалянето на излишните килограми.

Ето и 5 чести грешки, които хората допускат на закуска:

Ползваш сметана

Забравете за виенското кафе и кафето с течна сметана вместо мляко, защото с тях изразходвате голяма част от калорийната дажба за деня. Вместо това ползвайте заместители като оризово, бадемово, соево или кокосово мляко - по-бедни са на мазнини и се отразяват по-добре на метаболизма ви.

Добави описание

Твърде много сол

За предпочитане е закуската сутрин да не е сладка (палачинки с конфитюр, кроасан с шоколад, дори мюсли с мед), защото само след час тялото ви отново ще ви сигнализира, че е гладно. Със соленото обаче също трябва да сте внимателни, защото натрият води до подуване, задържане на газове и вода, а това се отразява на метаболитните процеси и обмяната на веществата. По-добре заложете на подправки като пипер, босилек или използвайте хималайска сол.

Вижте също: Кои са храните, които трябва да избягвате за закуска?

Добави описание

Прекаляваш с количеството

Казахме, че закуската е най-важното, а не задължително най-обилното хранене за деня. От значение е да бъде богата на протеини, но не трябва да тормозите организма си като му поднесете 5-степенно меню сутрин, защото няма да успее да асимилира всички продукти.

Вижте също: Как да стимулирате метаболизма от сутринта?

Залагаш само на фибри

Фибрите са полезни за вашето тяло и помагат за смъкване на излишни килограми, стига да не злоупотребявате с тях, защото тогава водят до задържане на газове, подуване и нарушен метаболизъм. Вмъквайте ги в менюто сутрин през ден.

Добави описание

Плод за закуска

Плодовете наистина са полезни за организма и са важна част от всяка диета, но те не трябва да са основната ви закуска. Причината е, че в тях няма протеини, не са толкова засищащи, някои дори са с твърде високо съдържание на захар и в крайна сметка отново ще искате да правите междинна закуска, за да си наваксате.

07.06.2018/ Христина Спасова

Още от "Любопитно"

Турската кухня

Турската кухня

Турската кухня е добре позната на българите още от древността. Дългогодишното Османско иго и географската близост задълбочават сходството между нашата и турската кухня. Но различните религии в двете страни, водят до някои различия в кухните.

7 навика, за да сте слаби и здрави

7 навика, за да сте слаби и здрави

Здравето и добрата фигура не са резултат от еднократни усилия, а от системно полагано старание. Вижте кои 7 навика (а те са много повече) попаднаха в нашия списък. 7 навика, за да сте здрави и слаби

Гръцката кухня

Гръцката кухня

Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.