5 признака, че имате бавен метаболизъм

0 коментара0/5

Спазвате диети, но имат нетраен ефект. Спортувате, но всяка калория ви се лепи по тялото. Може би причината е, че организмът ви храносмила по-бавно приетите продукти. Вижте 5 признака, че имате бавен метаболизъм.

5 признака, че имате бавен метаболизъм
 © Архив

Проблеми с теглото

Хората, които страдат от забавен метаболизъм, най-често се оплакват от проблеми с теглото. Някои качват необяснимо килограми, без да са променяли нищо в хранителния си режим, докато други свалят прекалено бавно, въпреки строгата диета, която спазват. Обикновено това се дължи на проблеми с тироид-стимулиращия хормон, който отговаря за функцията на щитовидната жлеза и метаболитните процеси в тялото.

Добави описание

Глад за сладко

Един от признаците на забавения метаболизъм е свързан с така наречената инсулинова резистентност. Или иначе казано, организмът ви не се влия от действието на инсулина - хормон, който позволява на тялото ви да използва приетата с въглехидратите глюкоза за произвеждане на енергия или за съхраняването на тази енергия за бъдеща употреба. След като организмът ви не използва правилно инсулина, се поражда чувство за глад за нещо сладко. Проблемът е, че при наличието на забавен метаболизъм колкото повече захар консумирате, толкова по-трудна става обработката й и се получава омагьосан кръг.

Добави описание

Видими белези

Забавеният метаболизъм има и няколко видими белега. Сред тях спадат внезапният и силен косопад, груби и чупливи нокти, суха и раздразнителна кожа. Причината е, че при забавения метаболизъм клетките не са достатъчно активни, следователно се нарушава кръвоснабдяването, а от там и набавянето на полезни витамини и минерали. 

Добави описание

Непрекъснато ви е студено

Ако постоянно ви е студено, причината може да е в бавен метаболизъм. Топлината на тялото зависи и се генерира от метаболитните процеси в организма. Когато при тях има нарушение, то се отразява на телесната температура и може да се приеме за признак на хипотиреоидизъм (проблеми с тироид-стимулиращия хормон).

Добави описание

Чувство за умора

Депресия, отпадналост, слаба памет и непрекъснато чувство за умора също са сред симптомите на забавения метаболизъм. Причината се крие във факта, че тялото ви гори енергия по-бавно, следователно организмът ви не притежава нужното количество, за да функционират всички процеси достатъчно бързо, а това означава, че тонусът ви пада и губите форма.

29.03.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 признака, че имате бавен метаболизъм".

Още от "Любопитно"

5 здравословни навика, които да не забравяте по време на почивка

5 здравословни навика, които да не забравяте по време на почивка

Навиците са вид „ритуали“, към които човек свиква да се придържа в ежедневието си. Полезните навици са неща, благодарение на които човек се грижи за себе си по различни начини. Вижте кои 5 здравословни навика не трябва да забравяте, дори когато сте на почивка.

Детоксикация на организма

Детоксикация на организма

Преди терминът детоксикация на организма се възприемаше като преодоляване на алкохолна или наркотична зависимост. Сега детоксикацията на организма означава също прочистване от външни замърсители и натрупани в тялото токсични вещества.

Ашваганда – индийски женшен

Ашваганда – индийски женшен

Ашваганда или т.нар. индийски женшен е подмладяваща билка, широко използвана в аюрведа. Ашваганда повишава физическата издръжливост и е особено подходяща за активно спортуващи.