8 известни и не толкова известни ползи от захарта

0 коментара0/5

За вредата от захарта е изписано какво ли не. Но за нейните положителни качества определено се говори много по-малко. Вижте 8 известни и не толкова известни ползи от захарта.

8 известни и не толкова известни ползи от захарта
 © Сн.: iStock.com

1. Захар за моментален прилив на енергия

През последните години обвиняваме захарта за много проблеми със здравето. Но с обявяването й за вредна, всъщност зачеркваме всички полезни свойства на захарите, а те са основен източник на енергия за организма.  Сукрозата (бялата рафинирана захар) съдържа по една молекула фруктоза и глюкоза. Организмът ги разделя, а инсулинът помага на глюкозата да стигне до клетките, където тя веднага е метаболизирана и превърната в енергия.

Трябва да знаете, че без глюкоза, вие няма да имате енергията да бъдете продуктивни, да спортувате и изобщо - да правите всичко онова, което ви доставя удоволствие в живота.

2. Захар за енергия за по-късно

Захарта предлага много повече от мигновена „порция“ прилив на енергия. Всъщност, след като глюкозата се преработи в енергия, тялото складира част от нея, като резерв за по-късно. Процесът се нарича гликолиза. Молекулите глюкоза оформят нещо, наречено гликолова верига. Тя се разбива на единични молекули глюкоза, когато на организма му липсва енергия.

Хубавото е, че гликолизата ви позволява да изкарате дълги периоди, без прием на храна. Разбира се, не трябва да преяждате и препивате със сладки неща, защото когато количеството глюкоза повиши капацитета за съхранение, тя се превръща в мазнини. Бъдете умерени и ще имате тонус и енергия за по-дълго време.

8 ползи от захарта

3. Захарта - храна за настроение

Всеки е усещал, че когато хапне нещо сладко, се понася на крилете на блаженството. Не трябва да се изненадвате, че сладкото ви прави щастливи. Захарта активира центровете на удоволствие в мозъка и предизвиква повишена продукция на допамин – хормона на щастието. Когато консумирате нещо със захар, изведнъж ви обливат еуфорични чувства и настроението ви се подобрява.

Естествено, трябва да внимавате колко захар приемате. Колкото и да е добре за настроението ви, твърде много от нея може да доведе до обратния ефект.

Захарта е полезна за кожата!

Захарта помага за доброто хидратиране на кожата. Освен това захарта съдържа гликолова киселина, алфа хидрокси киселина, която прониква в кожата и стимулира производството на кожни клетки. Резултатът от това е свежа и млада на вид кожа.  Освен това благодарение на малките си кристалчета, захарта е чудесен вариант за ексфолиант. Тя почиства перфектно горните слоеве на кожата. Домашната козметика със захар е доста по-щадяща за кожата, а и е по-подходяща за суха и нормално кожа, защото хидратира.

4. Захар за устните

Захарта е чудесен начин да ексфолирате устните. Ако устните ви са сухи или се белят, използвайте следния трик. Навлажнете леко устните, а след това и пръста си. Потопете пръстта в захарта, след това с нежно движения разнесете захарта върху устните и масажирайте, докато се разтопи.

Захарта е полезна за кожата!

5. Захар за нежни стъпала

Чудесен начин да почистите стъпалата е като смесите 1 чаша захар с няколко капки масло от мента. Разнесете на стъпалата и оставете за кратко да подейства. Отмийте. Този захарно-ментов скраб е чудесен за отстраняване на мъртвите клетки и оставя приятен и свеж аромат върху стъпалата. А най-хубавото е, че можете да си го приготвяте буквално за минута в необходимото за момента количество. Така ментовият аромат ще е много силен.

6. Захар преди бръснене

Преди да минете краката си с ножче за бръснене, можете да ги ексфолирате за минута с обикновена захар. Нанесете малко захар на краката и разтъркайте с кръгообразни движения. След това изплакнете и можете спокойно да използвате ножчето за бръснене. Така кожата ще е мека и по-малко раздразнена.

7. Захар за почистване на ръцете

Смесете 1/3 ч.ч. захар с 1/2 ч.ч. зехтин или олио. Нанесете от горната и долната част на дланите, след което разтъркайте добре. Ако имате възможност, останете със захарния скраб 10-ина минути, след което отново разтъркайте. Изплакнете и нанесете хидратиращ крем.

8.Захарен ексфолиант с лимон

Лимонът е чудесно избелващо средство. В комбинации със захарта можете да си приготвите избелващ ексфолиант за тяло, който ще ви помогне срещу пигментните петна, следите от акне и други. Смесете 3 с.л. захар с 6 с.л. лимонов сок. Нанесете на влажна кожа и разтъркайте до разтварянето на захарните частици. Изплакнете.

Захарен ексфолиант с лимон

Още от "Любопитно"

Медитация на храненето

Медитация на храненето - що е то?

Как да се справите с вредните навици на хранене, да се научите да хапвате с удоволствие, да обичате тялото си и това да доведе до сваляне на излишните килограми. Вижте какво ни разказа Милена Голева за медитацията за хранене, която е разработила.

Добрият и лошият холестерол

Добрият и лошият холестерол

Организмът сам произвежда 85% от своя холестерол. Останалите 15%  се внасят с храната. Проблеми създават повишените стойности на "лошия" холестерол в кръвта. А балансът се постига чрез увеличаването на "добрия".

Как да отслабнем през нощта?

Как да отслабнем през нощта?

Как да отслабнем през нощта? – заглавие на глава от книгата „Лечителите витамини” на Клаус Обербайл, молекулярен биолог и специалист по храненето. Ето и верните отговори.