Трансмазнини – пазете се от тях

21 коментара4/5

Храните, богати на трансмазнини, са висококалорични и са сериозна заплаха за здравето. Трансмазнините запушват артериите повече от наситените мазнини в животинските храни, а пазарът е препълнен с трансмазнини, скрити в различни храни.


трансмазнини - пазете се от тях

Ако решим да се храним напълно здравословно, ще трябва да изключим от менюто си генномодифицираните храни, продуктите с високо съдържание на Е-номера, храните с палмово масло и разбира се, тези с трансмазнини. Оказва се, че трябва да хрупаме само“био” храни, които много често са “био” само на етикет.

Малко са хората, които се справят с хранителните изкушения, които ги преследват на всяка крачка. Всички храни, обогатени по изкуствен начин, са много апетитни, но изключително вредни. Храните с трансмазнини са едни от тях. Те повишават LDL („лошия“) холестерол и понижават HDL („добрия“) холестерол.

трансмазнини - пазете се от тях

Храните с трансмазнини не само водят до качване на килограми, но складират телесната мазнина в коремната област. А както знаем, коремната мазнина крие висок риск от сърдечносъдови заболявания. При консумиращите редовно храни с трансмазнини се забелязва и по-висока инсулинова резистентност, която е предпоставка за развитие на диабет.           

Основният източник на трансмазнини в преработените храни е хидрогенираното масло. Хидрогенираните масла се подлагат на химична обработка, при която им се добавя водород, за да станат по-твърди и устойчиви.

 

Трансмазнините също се появяват естествено в млечните и месните продукти. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини в тези храни, толкова по-високо е и нивото на трансмазнините. Например обезмасленото мляко не съдържа никакви мазнини. Пълномасленото мляко съдържа около 0,2 г трансмазнини на чаша. Тлъстите меса съдържат около 1 г на 100 г. Видът на трансмазнините в млечните и месните продукти малко се различава по химически състав от индустриално произведените мазнини, но все още не е установено кой тип трансмазнини са по-вредни.

Имайте предвид, че максималното количество трансмазнини, което трябва да приемате на ден, е около 1% от общия брой на погълнатите калории, което е около 2 грама при хранителен режим от 1600-1800 калории. За сравнение: 1 донат съдържа около 5 г трансмазнини, а 1 лъжица маргарин около 7 грама.

трансмазнини - пазете се от тяхЩом трансмазнините са толкова вредни, защо се използват в храните? - ще попитате вие, а ние ще ви отговорим: Защото е по-евтино, обогатяват вкуса и аромата на храната и удължават срока й на годност. Мъдро търговско решение, далеч от мисълта за здравето на потребителите!

В някои американски щати използването на трансмазнини за приготвяне на храни в ресторантите е забранено. Европейският съюз също препоръчва да се изготвят законови разпоредби за задължително отбелязване на съдържащите се трансмазнини в хранителните продукти и евентуална пълна забрана за използване на изкуствени трансмазнини. Когато проверявате етикета, трябва да следите не само за хидрогенирани, но и за частично хидрогенирани масла.

Химическият процес е един и същ, но при частично хидрогенираните мазнини не се стига до крайния продукт – трансмазнини. Но това не означава, че те са по-малко вредни. Естествено, в България трансмазнините са широко използвани, тъй като са евтини и с висока трайност. Няма закон, който да налага задължително изписване на точния грамаж на съдържащите се трансмазнини, а и често минават под общото обозначение “растителни мазнини”. Хидрогенирани или не – има ли значение?

Вместо трансмазнини – здравословни мазнини  
Консумирайте храни, приготвени със зехтин, рапично, слънчогледово, ленено или соево олио. Най-полезен е зехтинът, тъй като е богат на мононенаситени мазнини, затова го предпочитайте за домашна употреба. Студенопресованите virgin и extra virgin зехтини са с прекрасни здравословни качества.   

трансмазнини - пазете се от тях     

Здравословните мазнини са важна част от хранителния режим, трансмазнините са бавнодействаща отрова.

20.10.2009/Биляна Божилова

21 коментарaДобави коментар »

Дими

От Дими22.10.2009, 12:54 ч.

Не мисля че българина има хипер ниска култура на хранене ТОЙ ПРОСТО няма избор когато влезе в магазина Дори бебешките пюрета са изкуствени - прочетете им етикетите и си задайте въпроса защо са с найлонови капачки Как...

Виж всички коментари за "Трансмазнини – пазете се от тях".

Още от "Любопитно"

7 съвета за по-добро храносмилане

7 съвета за по-добро храносмилане

Неправилното храносмилане може да превърне еждневието ни в истински ад. От болки в стомаха, подуване до качване на килограми. Вижте 7 съвета как да подобрите храносмилането.

Да отслабнем със супи

Да отслабнем със супи

Предлагам вече да освобождаваме място за празничното меню. Как? Със супички.

Антиоксиданти срещу свободни радикали

Антиоксиданти срещу свободни радикали

Антиоксиданти са група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуване на свободни радикали. Най-важните антиоксиданти в храните са витамините С и Е, бета-каротин и селен.