Глутен – да се пазим ли от него?

3 коментара4/5

Глутенът е опасен за страдащите от цьолиакия и глутенова ентеропатия, но все повече хора, които нямат непоносимост към този протеин, спазват безглутенова диета. Мода или здравословен режим е храненето без глутен?


Глутенът е протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и други житни и зърнени култури. Глиадинът и глутенинът изграждат около 80% от белтъка в житното зърно. Оризът, царевицата, елдата и картофеното нишесте не съдържат глутен.

 

 

глутен - да се пазим ли от него?Глутеновата непоносимост е автоимунно заболяване, което се получава от консумацията на храни, съдържащи глутен. При децата се нарича цьолиакия, а при възрастните – глутенова ентеропатия. Болестта се развива вследствие на атрофия на лигавицата на тънкото черво, причинена от намалена активност на ензимите в чревния тракт, в резултат на която е нарушена способността им за всмукване на хранителните вещества. Статистиката показва, че един на всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен.     

Симптоми на цьолиакия при децата

 

 

 

 • глутен - да се пазим ли от него?По-бавно наддаване на тегло.

 

 • Отоци и уголемено коремче.
 • Диария и промени в храненето на детето.
 • Прояви на раздразнителност и метаболитни нарушения.

Симптоми на глутенова ентеропатия при възрастните:

 • Честа поява на афти и херпеси.
 • Срив в имунната система без обективни причини.
 • Тежко стомашно разстройство.
 • Рязко отслабване.
 • Лесна уморяемост, неспособност за концентрация и променливо настроение.
 • Метаболитни нарушения.
 • Проблеми със зъбите.
 • Стерилитет.

В повечето случаи глутеновата ентеропатия е наследствено предопределена и ако не се лекува навреме може да доведе до остеопороза и дори ракови заболявания на гърлото и стомашно-чревния тракт. Глутеновата ентеропатия се диагностицира чрез кръвни изследвания за установяване на антитела, които се откриват в кръвта на хора, страдащи от непоносимост към глутен. При положителна проба се прави едноскопско изследване за набавяне на биоматериал, който след това се идентифицира с помощта на микроскоп за установяване на увредеността на клетките на тънките черва.

Според Харвардския медицински институт "все повече хора избягват глутена и попадат в сивата зона - не страдат от глутенова ентеропатия, но не успяват да преработват правилно глутена.". Тези хора не реагират на изследванията за глутенова ентеропатия, но изпитват облекчение при избягването на глутен. Харвардският медицински институт стига до заключението, че част от хората наистина имат проблеми с преработването на глутена, а други го избягват "само защото е модерно".

 

 

глутен - да се пазим ли от него?


Кои храни съдържат глутен?

Едни от най-често консумираните храни със съдържание на глутен, които са потенциално опасни са: бяло брашно (тип 500, 1150, 1050 и др), пълнозърнесто брашно, грахам, пшеница, булгур, дурум - вид пшеница с твърди жълти зърна, която се използва  за производство на макаронени изделия и спагети, овес - съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но невинаги предизвиква реакция при хора с установена непоносимост към глутен, ечемик и ръж - подобно на овеса, те също съдържат протеин, подобен на глутена, и при възможност е необходимо да се избягва тяхната консумация, грис, кускус, различни подправки като бакпулвер, черен пипер, соев сос, зърнени закуски и царевични пръчици, които съдържат ечемик за подобряване на вкуса, както и всички останали продукти на етикетите, на които е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, нишесте (хидролизирано, модифицирано, растително), растителни протеини (марципани, пудинги, житни каши, сладкиши, малцови екстрати, боза и др), кетчуп, горчица, различни сосове, разтворимо кафе, колбаси, бира.

За да се предпазим от появата на алергичен шок вследствие употребата на глутен, трябва да  четем етикетите на продуктите. Но дори тогава не е напълно сигурно, защото основните източници на опасния протеин влизат в състава на огромен брой хранителни продукти. Някои от тях се използват като подобрители и тяхната употреба не е отбелязана в съдържанието.

Безглутенова диета

глутен - да се пазим ли от него?Безглутеновата диета е най-доброто лечение на цьолиакията и глутеновата ентеропатия.  Пълното изключване на хранителните продукти, съдържащи глутен, нормализира дейността на чревния тракт. Така необходимите за организма въглехидрати трябва да се набавят с помощта на продукти като царевица, соя, яйца, прясно и кисело мляко, ориз, елда, както и други млечни продукти (кашкавал, извара). Всички храни трябва да бъдат богати на витамини и минерали, тъй като нарушената абсорбция не позволява и тяхното усвояване. Освен това за болните от цьолиакия и глутенова ентеропатия е важно да възстановят дефицита на витамини от групата В и цинк, което става с помощта на обилна консумация на продукти с растителен произход. Трябва да бъде намалено и количеството приети мазнини на ден, като допустимите дози са не повече от 40 грама. Съществува и резистентна форма на заболяването, при която безглутеновата диета не води до лечебен ефект и се налага употребата на кортикостероиди и имуносупресори.

На безглутенова диета преминават не само хората, които имат глутенова непоносимост. Глутенът не се препоръчва до шести-седми месец на бебетата, защото не може да се усвоява от храносмилателната им система и е възможно да предизвика тежка алергия. В алтернативната медицина безглутеновата диета се препоръчва при деца и възрастни, страдащи от различни алергии и особено при астма. В най-общ смисъл става дума за хранене без жито, ръж, ечемик и овесени ядки. Избягва се консумацията на бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте.

Както може би се убедихте сами, мненията на специалистите, а и резултатите по отношение на вредността на глутена и евентуалното му изключване от хранителното меню, са доста противоречиви. Общо взето, ако не страдате от диагностицирана цьолиакия или глутенова ентеропатия, е малко пресилено да спрете да консумирате храни без глутен.

26.10.2010/Биляна Божилова

 

 

3 коментарaДобави коментар »

Деко

От Деко04.08.2012, 21:24 ч.

От това се пази,от онова се пази! А бре въобще от колко много и от различни неща и начини трябва да се предпазваме!.. Колко е сложно и трудно човек да е жив,и харизмата която носи му предвещава по-дълъг и безопасен...

Виж всички коментари за "Глутен – да се пазим ли от него?".

Още от "Любопитно"

Сладките неща – изкушения за жени

Сладките неща – изкушения за жени

Сладките неща са неустоими изкушения за повечето жени. Толкова силни, че всички опити да ги потиснем са обречени на неуспех. Честото отдаване на сладките неща също не е решение за стройна фигура. Какво да правим тогава?

20 съвета за всяка диета

20 универсални съвета за всяка диета

Независимо към какъв хранителен режим сте решили да се придържате, има някои универсални правила, приложими към всяка диета. Вижте част по полезните съвети на д-р Оз.

Закуската е необходима!

Закуската е необходима!

Според последните проучвания на медицината всеки 4-и европеец не закусва сутрин, преди да излезе от вкъщи. За диетолозите този факт е равностоен на катастрофа.