Подсладителите - сладост без допълнителни калории

2 коментара0/5

Много вкус, още повече вкус и сладост... И всичко това без допълнителни калориите? Възможно ли е? Нека да разберем какво казва науката за подсладителите.

Подсладителите - сладост без допълнителни калории
 © Сн.: iStock.com

Подсладителите са един от големите пробиви в историята на хранително-вкусовата промишленост. С ниската си калоричност или липсата на такава те са променили живота на милиони хора, които не могат да консумират захар, но не искат да се лишават от любимите си сладкиши. Освен това е необходимо много малко количество, съответно и цената им е по-ниска.

Най-често използваните нискокалорични подсладители, одобрени в ЕС, са аспартам, ацесулфам К, цикламат, сукралоза, неотам, захарин и стевия.

Най-разпространеният сред тях е аспартамът, който замества захарта в над 6000 хранителни продукта и напитки от целия свят - от газирани напитки и дъвки, до желатин, бонбони, десерти, кисело мляко, сироп за кашлица...

Аспартамът е 180 до 200 пъти по-сладък от захарта и вероятно  една от най-добре проучените хранителни съставки в историята.

Неговата безопасност е била доказана в над 200 научни изследвания, извършвани са проверки и в Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Аспартамът се състои от две аминокиселини - аспарагинова киселина и фенилаланин, които се намират в много храни, като мляко и месо. Хората обаче, които са родени с фенилкетонурия не могат да разграждат аминокиселината фенилаланин и трябва да избягват храни и напитки, които го съдържат, включително аспартам.

Въпреки всичко мнозина си задават въпросазащо изобщо трябва да съществуват подсладителите?

Една от многото причини е ниската калоричност. Аспартамът например е толкова популярен, защото осигурява на милиони хора безопасно и ефективно сладко решение без допълнителни калории.

 

Подсладителите - сладост без допълнителни калории

 

Подсладителите са най-ценни съюзници не само за онези, които искат да контролират теглото си, но и за тези, които страдат от диабет и в тях намират алтернативата, която им позволява да се наслаждават на любимия си десерт или на някои газирани напитки.

Живеем в един свят, където търсенето на храни и напитки с много вкус и ниски калории непрекъснато се увеличава. Но и знаем, че  контролирането на теглото може да се превърне в порочен кръг.

Когато казваме „не“ на любимия ни десерт или газирана напитка например, приемаме отрицанието като „наказание“, за изпълнението на което следва да се наградим в следващите дни с калорийна бомба – голямо парче торта, огромен сладкиш. Затова е изключително важно да имаме балансиран хранителен режим, с много физическа активност, а в такъв момент много полезни могат да бъдат храните и напитките с подсладители. По този начин продуктите, в които някои или всички калории се редуцират от използването на нискокалорични подсладители, могат да са практично решение.

 

330 мл кола или друга безалкохолна напитка обикновено съдържа 1 калория!

 

Неотдавнашно проучване стигнало до извода, че заместването на добавената захар с подсладители в газирани безалкохолни напитки има благоприятно въздействие върху индекса на телесна маса. Освен това при преглед на 16 рандомизирани контролирани изпитвания се установило, че изборът на храни и напитки, съдържащи подсладител на мястото на техните обичайни захари, води до намаляване както на енергийния прием, така и на телесното тегло.

Подсладители могат да бъдат полезни в спазването на хранителния баланс, защото благодарение на тях, имаме повече разнообразие от храни без допълнителни калории.

2 коментарaДобави коментар »

PeNiTO

От PeNiTO18.07.2018, 14:29 ч.

Много харесвам сайта, има много полезна информация, но такива материали ме карат никога да не се върна. И аз като предната читателка съм много възмутена! Моля ви, не подвеждайте читателите си, които ви се доверяват!

Виж всички коментари за "Подсладителите - сладост без допълнителни калории".

Още от "Любопитно"

Булимията – прикритата болест

Булимията – прикритата болест

Булимия нервоза е заболяване, което се изразява в поглъщане на огромни количества храна, последвано от самопредизвикано повръщане. Болните развиват маниакален страх от напълняване, свързан с психически проблеми.

Глутен – да се пазим ли от него?

Глутен – да се пазим ли от него?

Глутенът е опасен за страдащите от цьолиакия и глутенова ентеропатия, но все повече хора, които нямат непоносимост към този протеин, спазват безглутенова диета. Мода или здравословен режим е храненето без глутен?

Изчистване на мазнините според Аюрведа

Изчистване на мазнините според Аюрведа

Изчистете натрупалите се в организма мазнини с помощта на Аюрведа. Предлагаме ви 4 хитринки, с които да изчистите мазнините от тялото