Съветите на д-р Йонко Мермерски: Какви са основните типове фигури?

0 коментара0/5

Заблуда е, че режимите на хранене и физическа активност са универсални за всички. Не са! Всяка жена има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото й.

Съветите на д-р Йонко Мермерски: Какви са основните типове фигури?
 © Сн.: iStock.com

Д-р Йонко МермерскиВ няколко поредни материала  ще откриете основни и лесноприложими насоки за това как да направите информиран избор на подходящи лично за вас здравословни режими на хранене и на тренировки според вашия тип фигура.

Д-р Йонко Мермерски е защитил докторат по органична химия 8 областта на витамините от група В в университета „Джорджтаун", Вашингтон, където е преподавал. Той е автор на над 20 бестселъра по природна медицина, част от тях са в съавторство с баща му - професор Христо Мермерски.

Ето 2 категоризации на типа тяло.

Първата е широко разпространена. Тя разделя телата на три общи типа, без разграничаване по пол и главно в контекста на натрупване на мускулна маса и подобряване на атлетичните възможности

три общи типа

• ектоморф: бърз метаболизъм; трудно качване на килограми; издължено и тънко тяло; тънка костна система; жилава мускулна маса с малко мазнини; жените обикновено имат малък бюст.

Ектоморфите трудно наддават. За да качат килограми, те се нуждаят от голямо количество калории, а тренировките им трябва да са кратки и интензивни (силови с тежести, а не аеробни).

Последните научни открития в новата книга на д-р Йонко Мермерски

Последните научни открития в новата книга на д-р Йонко Мермерски

д-р Йонко Мермерски: Книгата „Храната от природата – източник на здраве и красота” - лесно и приятно ще ни помогне да бъдем по-здрави

• мезоморф: плътна и твърда мускулатура; по-дебела костна система; атлетично телосложение; лесно качват мускулна маса; качват мазнини по-лесно от ектоморфите; по-плътна костна система.

Мезоморфите трябва да следят своя прием на калории. В тренировките си трябва да комбинират както работа с тежести, така и достатъчно аеробни (кардио) тренировки.

 

Д-р Йонко Мермерски за лечебната мощ на куркумата>>>
 

• ендоморф: имат дебели крайници и мускулите им са
силни, особено в горната част на краката; недобре дефинирани мускули; бавен метаболизъм; бързо и лесно качват тегло - както мускули, така и мазнини; тялото им е меко и заоблено.

Тъй като по-голямата част от теглото, което качват, е от мазнини, трябва да намалят консумацията им до минимум. Във всяка тяхна тренировка трябва да е включен кардио елемент, освен тренировките с тежести.

От гледна точка на спецификите на женския организъм, тази категоризация е елементарна, защото касае единствено целите, свързани с фитнес и телесно тегло.

круша, правоъгълник и ябълка

По-важната категоризация за жените е тази, която взима предвид типа фигура на женското тяло и съобразява с него храненето и тренировките. Тя е основана на индивидуалните генетика, хормонален профил и съответен фенотип на всяка дама. Тази категоризация разделя видовете тела на седем общи типа: круша, триъгълник, правоъгълник, обърнат триъгълник, пясъчен часовник, елипса, диамант. За да бъдат дадените тук насоки по-лесно приложими практически, тези седем типа ще бъдат сведени до три по-общи, познати като круша, правоъгълник и ябълка. Причината за това е, че като хормонално-генетично фенотипно изражение:

• обърнатият триъгълник е подкатегория на правоъгълника

• триъгълникът и пясъчният часовник са под категории на крушата;

• закръгленото (елипсовидно) и диамантеното (ромбоидно) тяло се разглеждат общо като ябълка.

Най-просто казано, учените са определили тези типове дамски фигури на базата на това в коя област на женското тяло се натрупват най-много подкожни мазнини. Тези категории изразяват хормоналните генетични дадености на жената и са определящи за нейното здраве, дълголетие и здравословни проблеми.
 

Д-р Йонко Мермерски: Да отслабнем здравословно, като спим достатъчно>>>
 

Независимо от целите, които си поставяте - отслабване, напълняване, спортни постижения, натрупване на мускулна маса, здраве за дълголетие и др., преди да планирате вашата тренировка и диета, вие трябва да определите кой тип е вашето тяло.

Ако начинът на хранене и видът на тренировките се съобразят с фенотипа на жената, най-характерните и най-често срещани здравословни проблеми могат да бъдат избегнати и/или отложени.


Следва: Най-ефикасните диети и тренировки според типа фигура...

------------------------------------------------------------------------

Поръчки на оригиналната серия пробиотици и на веганската - на тел.:02/843-50-30 -в работно време, и на 0898 247 438 - денонощно, или на www.xenshop.bg.

------------------------------------------------------------------------

Още от "Любопитно"

Индекс на телесната маса (ИТМ)

Индекс на телесната маса (ИТМ)

Индексът на телесната маса (ИТМ), от англ. Body Mass Index (BMI), е отношението на ръста към теглото. Изчислява се на базата на теглото в килограми, разделено на повдигнатата на квадрат височина в метри.

За кълновете

За кълновете

Зимата бавно, но сигурно ви изсмуква енергията и вие се чувствате все по-отпаднали. За да възстановите силите си, включете във всекидневното си меню свежи кълнове от соя, грах, леща, слънчоглед и други зърнени култури.

Не мога без сладко!

Помогнете - не мога без сладко!

Как да се справим с непрекъснатото похапване на сладко?