Съветите на д-р Йонко Мермерски: Най-ефикасните диети и тренировки според типа фигура

0 коментара0/5

За да откриете оптималните за вас хранителен и тренировъчен режими, трябва първо да разберете кой е вашият тип тяло.

Съветите на д-р Йонко Мермерски: Най-ефикасните диети и тренировки според типа фигура
 © Сн.: iStock.com

Д-р Йонко МермерскиД-р Йонко Мермерски е защитил докторат по органична химия 8 областта на витамините от група В в университета „Джорджтаун", Вашингтон, където е преподавал. Той е автор на над 20 бестселъра по природна медицина, част от тях са в съавторство с баща му - професор Христо Мермерски.

 

►Съветите на д-р Йонко Мермерски: Какви са основните типове фигури?>>>

 

За да разберете кой е вашият тип тяло се погледнете в огледалото голи в цял ръст.  Ето характерните черти за всеки тип тяло:

 

Ябълка: дамите с такава структура имат широка талия, едър бюст и тесни бедра. Краката обикновено са слаби, дълги и атлетично оформени.

Круша: свити, тесни рамене, широки и едри бедра и добре очертана талия. Разновидност на крушата епясъчният часовник. При него фигурата на жената изглежда като круша с малко по-широки рамене и по-голям бюст. При този тип фигура гърдите и бедрата са с подобни пропорции, докато талията е тънка и добре подчертана.

Правоъгълник: този тип женска структура при по-високите жени е позната и като банан. Тя е характерна с форми, които нямат добре изразени извивки. Раменете, ханшът и талията са почти еднакво широки, когато тялото се погледне в анфас. Дамите с този тип тяло са с дълги и тънки крака и ръце.

 

Последните научни открития в новата книга на д-р Йонко Мермерски

Последните научни открития в новата книга на д-р Йонко Мермерски

д-р Йонко Мермерски: Книгата „Храната от природата – източник на здраве и красота” - лесно и приятно ще ни помогне да бъдем по-здрави

 

Ако визуално не можете да се ориентирате, вземете шивашки метър. Застанете права, без да гълтате корема си и премерете обиколката на талията 5 сантиметра над пъпа. След това премерете обиколката на двете бедра в най-широката им част (ханша). Разделете обиколката на талията на тази на бедрата.

Ако:

• полученото съотношение талия/ханш е под 0,8 - тялото ви е с форма тип круша;

• съотношението е между 0,8 и 0,95 - тялото ви е тип правоъгълник;

• полученият резултат е над 0,95 - вашето тяло е тип ябълка.

Примери:

• ако талията ви е 68 см, а ханшът ви е 90 см, тогава съотношението талия/ ханш е 0,76 и тялото ви е тип круша;

• ако талията ви е 70 см, а ханшът ви е 82 см, тогава съотношението талия/ ханш е 0,85 и тялото ви е тип правоъгълник;

• ако талията ви е 80 см, а ханшът ви е 82 см, тогава съотношението талия/ ханш е 0,98 и тялото ви е тип ябълка.

Според резултатите от изследванията на учените типът фигура е от важно значение за общото здраве, стареенето, плодовитостта и продължителността на живота.

Анализът на дългогодишни научни изследвания от САЩ, Европа и Азия показва, че различните типове форма на тялото при жените имат различни предимства и недостатъци.

 

Д-р Йонко Мермерски: Без пробиотици хората не могат да живеят>>

 

фигури ябълка и круша

Например зрелите жени (30-35-годишни), които имат тяло с форма на круша или правоъгълник (банан), живеят средно с около 10 години повече, отколкото жените с фигура тип ябълка. По-голямата част от учените считат, че това се дължи на мазнините, които се разпределят в коремната област на жените тип ябълка.

Клиничните изследвания са доказали, че излишните мазнини в коремната област намаляват продължителността на живота и водят до заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система, диабет, бъбречна недостатъчност, вследствие на нарушения метаболизъм.

 

Д-р Йонко Мермерски: Да отслабнем здравословно, като спим достатъчно>>>

 

Друг извод на учените: продължителността на живота не зависи само от количеството мазнини, които се натрупват в областта на корема/талията, но и от скоростта на тяхното изгаряне/метаболизиране.

Важна за женското здраве пропорция на тялото е и съотношението на талията спрямо височината. Независимо от това какъв тип е тялото на жената, за да е добро здравето й, нейната талия не бива да надвишава половината от височината й. Например, ако е висока 164 см, талията й не бива да е над 82 см.

Клиничните изследвания от цял свят показват, че мазнините в областта на корема и талията намаляват продължителността на живот, независимо от пола.

Тъй като формата на женското тяло е определяща за резултатите от физическата активност и диетите, в следващите 3 материала ще научите за подходящите хранене, диети и физическо натоварвания за трите типа тела при дамите.

 

Следва: Всичко, което трябва да знаете, ако тялото ви е тип „круша“...

Още от "Любопитно"

Минерали в диетата

Минерали в диетата

Минералите, както и витамините, са с основно значение за повечето функции в организма. Непременно включете храни, богати на минерали в диетата си, за да не се налага да компенсирате недостига им с хранителни добавки.

Напълняването – кошмарът на всяка жена!

Напълняването – кошмарът на всяка жена!

Вероятно ви се е случвало да се възхищавате на мъжете как могат да ядат огромни количества храна без това да им се отрази пагубно върху фигурата.

Намалете чувството за глад!

Намалете чувството за глад!

Защо преяждаме? На този въпрос се е опитвал да си отговори всеки, но чак след като кантарът отчете наднормено тегло. Какво правим в такъв случай?