За и против протеиновите диети

26 коментара2/5

Нищо чудно, че протеиновите диети са всеобщо увлечение, след като привържениците й са толкова страхотни като холивудските звезди Дженифър Анистън и Катрин Зита-Джоунс.

За и против протеиновите диети
За и против протеиновите диети

Холивудските знаменитости обаче са също така лековерни както всички ние, когато става дума за диети, способни на чудеса или способни поне да направят корема плосък, а задните части стегнати.
Действително ли протеиновите диети са последното научно достижение или са просто рекламен трик?


Всеки вид протеинова диета има своите особености, но всички препоръчват консумирането на храни, богати на протеини като например яйца, месо (включително хамбургери и наденици), риба и сирене, а приемането на храни, богати на въглехидрати като хляб, картофи и макаронени изделия да бъде намалено.

За протеиновите диети

В разрез с общоприетите напътствия за здравословно хранене в полза на диети с малко мазнини и богати на въглехидрати, привържениците на протеините твърдят, че твърде много въглехидрати причиняват свръхпроизводството на хормона инсулин, стимулиращ пълнеенето.

Работата на инсулина е да изблъсква захарта от кръвообращението и да я съхранява в мускулите и черния дроб като допълнителен източник на енергия; когато те се запълнят, превръща излишъка в мазнини.
Друг аргумент в полза на протеиновите диети е, че когато въглехидратите се консумират през деня, кръвта постоянно се запълва с глюкоза, при което непрекъснато се отделя инсулин.

Според някои защитници на протеиновите диети така клетките ставали по-неподатливи на въздействието на хормона. Това състояние е известно като инсулиново противодействие. По този начин глюкозата вече не е изблъсквана толкова ефективно в мускулите и черния дроб и по-голямо количество енергия се съхранява под формата на мазнини.

Против протеиновите диети

Въпреки че изброените доводи звучат като валидни научни аргументи, те имат своите пропуски.

Като начало инсулинът само помага на въглехидратите да се превърнат в мазнини, ако приемете повече калории, отколкото е необходимо.
Учените твърдят, че е неправилно да се хвърля вината върху въглехидратите за инсулиновото противодействие. Всъщност затлъстяването обикновено го причинява, а това е още по-вероятно да се случи при преяждане с богати на мазнини храни.
Протеиновите диети също може да не са съвсем здравословни.
Приемането на повече протеини е свързано със загубата на калций от костите и при определени случаи с по-голям риск от рак.
Някои протеинови програми за отслабване поощряват ограничаването на плодове и зеленчуци, като пренебрегват купища изследвания.

Според д-р Шенкър тези диети крият опасност от заболявания.
Наскоро американската асоциация за борба със сърдечните заболявания предупреди, че протеиновите диети също увеличават риска от сърдечни заболявания, защото прекомерното приемане на животински протеини води до прекомерно приемане на животински мазнини, повишаващи нивото на холестерола в кръвта.
Някои диети препоръчват такова ограничаване на въглехидратите, че дори основните потребности на мозъка от глюкоза не могат да бъдат задоволени. За да компенсират това, мазнините в тялото не изгарят напълно, а отделят вещества, наречени кетони. Кетоните заместват мозъчното гориво. Проблемът е, че те могат да причинят гадене, замайване и неприятен дъх.

Битката: протеини – въглехидрати

Независимо от многото минуси, протеиновите диети действително спомагат за загубата на тегло.
Протеините обуздават глада по-добре от въглехидратите и мазнините, така че има логика адекватни количества да бъдат включени към нискокалорична диета. Не е необходимо да се прекалява - едно сварено яйце за закуска, крехко месо за обяд и риба за вечеря са напълно достатъчни. Разумно е и да намалите захарните въглехидрати като например сладки, бисквити и подсладени питиета, защото те въздействат по-драматично върху глюкозата в кръвта и произвеждането на инсулин в сравнение с нишестените въглехидрати.
Изследвания показват, че жените отслабват по-лесно, ако консумират по-малко бързоотделящи се въглехидрати и приемат по-бавноотделящи се видове като макаронени изделия, пълнозърнест хляб, овес и бобови храни.
Някои изследователи вярват, че Средиземноморския типдиета с по-малко въглехидрати има отслабващ ефект. Въпреки това се препоръчва умереното съчетаване на храни - 45% от калориите да са въглехидрати (а не 50% според британските стандарти), без увеличаване на протеините и преминаване към по-здравословни растителни мазнини като зехтина за компенсиране на разликата в калориите.

Най-важното все пак е, че само една диета ще ви помогне да намалите теглото си - и тя е тази, при която изгаряте повече калории отколкото приемате. Ново проучване, подготвено от Центъра за клинични фармацевтични изследвания в Купарстаун, щата Ню Йорк, стигнало до заключението, че възрастни хора с наднормено тегло, подлагащи се на протеинова диета, консумират 1000 калории по-малко на ден отколкото преди диетата. Нищо чудно, че отслабват.
Това е доказателство, че независимо от това какво предпочитате макарони или месо - магичен начин за отслабване няма.

12.02.2004/Роза Савова - РОЗАЛИ
 

26 коментарaДобави коментар »

ми

От ми23.06.2010, 15:37 ч.

стига бе, не виждаш ли че тия момиченца по цял ден живеят за да броят калории да говорят за диети да се гледат в огледалото колко са качили и докато се утетят и са станалина 40 и са си прекарали младините само в такива...

Виж всички коментари за "За и против протеиновите диети".

Още от "Диети на звездите"

10-дневната диета на Мадона

10-дневната диета на Мадона

Здравословното хранене е част от начина на живот на Мадона. Звездата е почитателка на различни диети и хранителни режими. Вижте една от диетите на Мадона, с които звездата прочиства организма си.

Хранителният режим на Жизел Бюндхен и Том Брейди

Хранителният режим на Жизел Бюндхен и Том Брейди

Макар че миналата година Жизел Бюндхен официално се „пенсионира“ от модата, тя все още продължава да бъде един от най-известните и предпочитани модели. Бразилката не е приключила окончателно своята кариера, тъй като все още я виждаме в различни фотосесии за модни списания.

Как Гуен Стефани отслабна за 8 седмици?

Как Гуен Стефани отслабна за 8 седмици?

Само 8 седмици след раждането на сина си Аполо Бауи Флин Росдейл, Гуен Стефани се появи на светско събитие и изглеждаше по-зашеметяващо от всякога. Вижте как Гуен Стефани е свалила килограмите, натрупани през бременността, само за 8 седмици.