6 неща, които трябва да знаете за аспартама

1 коментар0/5

Аспартамът е вторият по популярност заместител на захарта, който можете да откриете в различните хранителни продукти и газирани напитки. Представяме ви 6 неща, които трябва да знаете за аспартама.

6 неща, които трябва да знаете за аспартама
 © Сн.: iStock.com

1.  Аспартамът е открит случайно

През 1965 г. ученият химик Джеймс Шлатер случайно го открива, никой дори не предполага, че това негово откритие ще се превърне в толкова често използвана добавка. Шлатер изучавал получаването на гастрин, за да облекчи живота на хората с язва, а сладките свойства на аспартама станали известни на света, след като част от веществото попада върху пръста на учения. Близване – и ето аспартамът е открит!

2.  Аспартамът е съставен от съединения с естествен произход

Аспартамът се състои от две свързани помежду си аминокиселини - аспарагинова киселина и фенилаланин. При разграждането му в тялото двете аминокиселини се разделят и при процеса се отделя малко количество метанол. Метанолът е вид алкохол, който е естествена съставна част на пресните плодове и зеленчуци, плодовите сокове и ферментиралите напитки.

Трите съединения - аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, се срещат в почти всички продукти с естествен произход, които консумираме - месо, мляко, сирена, плодове и зеленчуци. Количеството аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, което приемаме, ако употребяваме аспартам, е минимално в сравнение с това, което поемаме от други хранителни източници. Освен това за тялото няма значение дали те произлизат от естествени храни или от аспартам – то не е в състояние да различи оригиналния източник.

3.  Аспартамът  - сладък вкус, нула калории

Аспартамът значително превъзхожда по сладост захарта – поне със 160-200 пъти е по-сладък и съдържа 4 kcal на 1 г. Само че калориите изобщо не се взимат под внимание при употребата му, защото е необходимо съвсем малко количество от хранителната добавка, за да си "подсладим живота".
При масовото зачестяване на проблеми с наднорменото тегло и затлъстяването намирането на начин за понижаване на приема на калории, без да се жертват вкусът и удоволствието от храненето, е от ключово значение. Нискокалоричните заместители на захарта като аспартама могат да играят важна роля в борба с наднорменото тегло, когато са включени в балансирана диета, комбинирана с физическа активност.

6 неща, които трябва да знаете за аспартама

4.  Аспартамът  е подходящ за диабетици

Според данни на Световната здравна организация, над 346 млн. души по света страдат от диабет. Милиони хора, които не могат да си позволят консумацията на захар! Аспартамът позволява на хората, страдащи с диабет, да се насладят на любимите си сладкиши и напитки, без да повишават кръвната си захар. Така той спомага за техния по-комфортен начин на живот и им дава шанс да не чувстват ощетени заради болестта си.

5.  Аспартамът щади зъбите

За разлика от захарта нискокалоричните подсладители като аспартама не стимулират разграждането на киселини в устата, които могат да навредят на зъбите. 

6.  Аспартамът утолява жаждата

Или по-точно напитките с аспартам. Тъй като не съдържат захар, те не засилват жаждата като традиционните газирани питиета, а напротив - премахват усещането за жажда и сухота.

Аспартамът утолява жаждата

 

Аспартамът е опасен за здравето само на хората, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия.

Още за: аспартам, Е951

Още от "Полезно"

Хитри номера за супер форма

Хитри номера за супер форма

Няколко номерца за да влезете в супер форма.

Йога асани за здраве и тонус

Йога асани за здраве и тонус

Асаните (позите в йога) отпускат мускулите и ставите, а задържането на позите масажира вътрешните органи, подобрява дишането и кръвообращението.

Когато мускулите прегреят

Когато мускулите прегреят

Фитнес, спорт....мускулна треска. Финалът винаги ли е един и същ?