8 причини да правите планк всеки ден

0 коментара0/5

Планкът може да изглежда съвсем просто упражнение, но от него има много ползи за тялото и за формата ви. Това упражнение гори повече калории, отколкото традиционното натоварване. Много по-лесно се понася от гърба и с него се избягва риска от травма.

8 причини да правите планк всеки ден
 © Сн.: iStock.com

Осем причини, защо трябва да практикувате планк всеки ден:


1. Планкът е просто, статично упражнение, за което не ви е нужна специална екипировка

Може да правите планк  у дома  без специална екипировка, но най-важно е да усвоите как точно да задържате тялото си за определен период от време във въздуха, като се подпирате само на лакти и пръстите на краката си.

Важно е лактите ви да са сгънати на 90 градуса и  да са поставени точно под раменете. Стегнете дупето и корема. Горната част на тялото трябва да е хоризонтална, не позволявайте на кръста да пада надолу. Задръжте за около 30 сек. Починете си малко и опитайте отново. За да постигате напредък, трябва всеки ден да увеличавате времето на задържане в тази позиция с 30 секунди.

Save...

 

Тези, които искат да направят планка по-трудно упражнение, може да използвате топка за основа. Резултатите с нея ще са по-бързи, но упражнението е по-трудно заради трудния баланс на равновесие. Може да търкаляте топката напред и назад – така ще работите върху коремните мускули и тези на ръцете.

 

2. Планковете работят за отделни мускули

Планковете ангажират мускулни групи като абдоминис, ректус абдоминис, дългите коремни мускули и глутеусите. Това е много добре, защото всяка мускулна група изпълнява различна цел и изисква различни упражнения.

  • Напречният абдомис увеличава коремната сила, което помага да вдигате по-голяма тежест. То също помага да изглежда стомахът ви по-гладък.
  • Абдоминус ректус подобрява издръжливостта, когато трябва да скачате. Той също е в основата на изразената коремна преса „six pack look”.
  • Коремните мускули са отговорни за сгъването и разгъването на тялото по време на спортуване. Развитието на тези мускули ще ви помогне да оформите добра фигура тип „пясъчен часовник“.
  • Тренирането на мускулите на глутеусите ще помогне да поддържате гърба си силен, а стойката – перфектна.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Кажете „сбогом” на любовните си дръжки със съветите на известния фитнес треньор Гунар Петерсон>>>

 

3. Планковете подобряват баланса на цялото тяло

Планковете подобряват стабилността на цялото тяло. Това от своя страна води до по-добър баланс и координация на движенията. Има причина йогите да са така добре балансирани – основните асани всъщност представляват именно задържане в поза, което е разновидност на планковете.

разновидност на планковете


4. Рискът от травма е минимален

Концентрирането на силата в един участък от тялото ви позволява да изпълнявате различни движения в една равнина. Ежедневната активност ще позволи да изпълнявате движенията без болка. Планковете са безопасен начин за изграждане на мускули, които да поддържат и защитават гръбначния стълб и таза по време на различни движения.

 

5. Планковете  помагат за плосък корем

Планкът работи върху всеки мускул от коремната ви област – напречни, вътрешни, външни, на гърба и на бедрата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

3 ефективни усукващи упражнения за корем>>>

 

6. Може тренирате планк навсякъде

Планковете са чудесни упражнения, защото може да ги правите дори, когато пътувате или независимо в какво затворено пространство сте.  Няколко минути планк дават бърз тласък на метаболизма за деня. А също изгаря и значително количество калории.

Може тренирате планк навсякъде

 

7. Планковете подобряват стойката на тялото

Концентрацията на сила в гърба и в корема води до изправяне на стойката. Постепенно ще забележите издължаване на мускулите и тяхното оформяне. Гръбначният ви стълб ще се изправи, а това ще направи стойката ви по-права.

 

8. Планковете изгарят повече калории

С помощта на планк-упражнението ще укрепите мускулите си в различните групи – крака, ръце, глутеуси.  Планкът е много ефективно упражнение за изгаряне на мазнините в коремната област.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 причини да правите планк всеки ден".

Още от "Полезно"

Фитнес на голяма височина

Фитнес на голяма височина

При фитнеса на по-голяма височина се постигат по-добри резултати. Спортният консултант Паоло Алберати провежда изследвания върху тренирането на високо на прохода Пордой и на Етна, и стига до някои съществени изводи.

Когато мускулите прегреят

Когато мускулите прегреят

Фитнес, спорт....мускулна треска. Финалът винаги ли е един и същ?

5 причини да тренирате с по-големи тежести

5 причини да тренирате с по-големи тежести

Замисляли ли сте се да предизвикате себе си и да започнете да тренирате с по-големи тежести? Този ход може да се окаже много успешен за вас и да ви приближи до резултатите, които искате. Вижте 5 причини да тренирате с по-големи тежести.