8 причини да правите планк всеки ден

0 коментара0/5

Планкът може да изглежда съвсем просто упражнение, но от него има много ползи за тялото и за формата ви. Това упражнение гори повече калории, отколкото традиционното натоварване. Много по-лесно се понася от гърба и с него се избягва риска от травма.

8 причини да правите планк всеки ден
 © Сн.: iStock.com

Осем причини, защо трябва да практикувате планк всеки ден:


1. Планкът е просто, статично упражнение, за което не ви е нужна специална екипировка

Може да правите планк  у дома  без специална екипировка, но най-важно е да усвоите как точно да задържате тялото си за определен период от време във въздуха, като се подпирате само на лакти и пръстите на краката си.

Важно е лактите ви да са сгънати на 90 градуса и  да са поставени точно под раменете. Стегнете дупето и корема. Горната част на тялото трябва да е хоризонтална, не позволявайте на кръста да пада надолу. Задръжте за около 30 сек. Починете си малко и опитайте отново. За да постигате напредък, трябва всеки ден да увеличавате времето на задържане в тази позиция с 30 секунди.

Save...

 

Тези, които искат да направят планка по-трудно упражнение, може да използвате топка за основа. Резултатите с нея ще са по-бързи, но упражнението е по-трудно заради трудния баланс на равновесие. Може да търкаляте топката напред и назад – така ще работите върху коремните мускули и тези на ръцете.

 

2. Планковете работят за отделни мускули

Планковете ангажират мускулни групи като абдоминис, ректус абдоминис, дългите коремни мускули и глутеусите. Това е много добре, защото всяка мускулна група изпълнява различна цел и изисква различни упражнения.

  • Напречният абдомис увеличава коремната сила, което помага да вдигате по-голяма тежест. То също помага да изглежда стомахът ви по-гладък.
  • Абдоминус ректус подобрява издръжливостта, когато трябва да скачате. Той също е в основата на изразената коремна преса „six pack look”.
  • Коремните мускули са отговорни за сгъването и разгъването на тялото по време на спортуване. Развитието на тези мускули ще ви помогне да оформите добра фигура тип „пясъчен часовник“.
  • Тренирането на мускулите на глутеусите ще помогне да поддържате гърба си силен, а стойката – перфектна.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Кажете „сбогом” на любовните си дръжки със съветите на известния фитнес треньор Гунар Петерсон>>>

 

3. Планковете подобряват баланса на цялото тяло

Планковете подобряват стабилността на цялото тяло. Това от своя страна води до по-добър баланс и координация на движенията. Има причина йогите да са така добре балансирани – основните асани всъщност представляват именно задържане в поза, което е разновидност на планковете.

разновидност на планковете


4. Рискът от травма е минимален

Концентрирането на силата в един участък от тялото ви позволява да изпълнявате различни движения в една равнина. Ежедневната активност ще позволи да изпълнявате движенията без болка. Планковете са безопасен начин за изграждане на мускули, които да поддържат и защитават гръбначния стълб и таза по време на различни движения.

 

5. Планковете  помагат за плосък корем

Планкът работи върху всеки мускул от коремната ви област – напречни, вътрешни, външни, на гърба и на бедрата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

3 ефективни усукващи упражнения за корем>>>

 

6. Може тренирате планк навсякъде

Планковете са чудесни упражнения, защото може да ги правите дори, когато пътувате или независимо в какво затворено пространство сте.  Няколко минути планк дават бърз тласък на метаболизма за деня. А също изгаря и значително количество калории.

Може тренирате планк навсякъде

 

7. Планковете подобряват стойката на тялото

Концентрацията на сила в гърба и в корема води до изправяне на стойката. Постепенно ще забележите издължаване на мускулите и тяхното оформяне. Гръбначният ви стълб ще се изправи, а това ще направи стойката ви по-права.

 

8. Планковете изгарят повече калории

С помощта на планк-упражнението ще укрепите мускулите си в различните групи – крака, ръце, глутеуси.  Планкът е много ефективно упражнение за изгаряне на мазнините в коремната област.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 причини да правите планк всеки ден".

Още от "Полезно"

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия е тренировъчен метод, при който упражненията дават възможност на мускула да достигне максимална сила за възможно най-кратко време. Комбинацията от плиометрия и бягане е идеална тренировка за отслабване и поддържане на форма.   

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.

Не пийте кафе преди спорт!

Кафето - любимата черна напитка е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност. Може би по аналогия се смята, че подобрява и физическите способности, но това всъщност е невярно.

Фитнес и хранителни добавки

Фитнес и хранителни добавки

Фитнес без хранителни добавки - немислим за феновете на изразената мускулатура. Почитателите на естествените форми предпочитат “натуралния” фитнес и се пазят от всякакви хранителни добавки. Кои хранителни добавки са най-подходящи за фитнес?