9 грешки на начинаещите във фитнеса

0 коментара0/5

Свалянето на килограми не става само с диети - трябва също и движение. А от известно време фитнесът е най-предпочитаният вариант за спортуване. Вижте 9 грешки на начинаещите във фитнеса.

9 грешки на начинаещите във фитнеса
 © istockphotos

Най-после сте решили, че ще тръгнете на фитнес. Купили сте си месечна карта, подходяща екипировка и сте заредени с ентусиазъм. Поздравления! Началото винаги е най-трудно. Но дали и вие не допускате грешките, които мнозина начинаещи като вас вече са направили? За да сте сигурни, вижте 9 от най-често срещаните грешки на начинаещите във фитнеса:

Забравяш загрявката

Загрявката е задължителен етап в подготовката за всяка тренировка - независимо дали става дума за упражнения във фитнес залата, или за бягане в парка. По този начин разтягаш мускулите и подготвяш тялото за упражения, правиш го по-гъвкаво и енергично. Известен факт е, че след загрявка се вдигат по-лесно тежести и без проблем се правят клякания. 

Вижте също: Най-ефективните тренировки за идеално тяло

Не ползваш инструктор

Никой не казва, че трябва да ползваш инструктор на всяка тренировка, но е препоръчително поне в началото да разчиташ на някой по-опитен. За всяко тяло се изгражда специфичен тренировъчен режим в зависимост от физическите възможности и данни на спортуващия. Освен това инструкторът ще ти помогне да работиш по-лесно с уредите в залата.

Добави описание

Претоварваш се

Тренировката във фитнеса не означава, че трябва задължително да претовариш тялото си. Така не само, че няма да свалиш нежеланите килограми, но и ще лишиш организма си от енергия, а това може да доведе до преумора, мускулна треска или сънливост. Затова на всеки 20 минути прави кратки почивки.

Не пиеш вода

Стегнато тяло се постига освен с упражнения и диети, и с хидратация. Приемът на повече вода тонизира тялото, зарежда с енергия, смазва мускулите и ги прави по-гъвкави, пречиства организма от токсини. Затова е препоръчително да пиеш повече вода по време на тренировка.

Вижте също: 7 фитнес съвета за начинаещи

Сравняваш

Една от най-срещаните грешки на начинаещия във фитнеса е, че непрекъснато се оглежда и сравнява с другите трениращи. Това е грешна стратегия, защото всяко тяло има собствено темпо на работа. Поставяй си винаги постижими цели, за да може след като ги изпълниш, да почувстваш удовлетворението от добре свършената работа и да имаш стимул отново да посетиш залата.

Добави описание

Правиш само кардио

Любимите уреди на начинаещите във фитнеса са бягащата пътечка и велоаргометърът, а причината - правиш упражнения, докато гледаш телевизора отпред или слушаш музика. Кардиото обаче не е достатъчно, а и често може да те измори повече отколкото други упражнения. Силовите упражнения са по-добър избор, защото с тяхна помощ градиш мускили, гориш калории и засилваш метаболизма. Оставяй кардиото за десерт.

Не се храниш правилно

За да свалиш килограми, трябва да комбинираш тренировката във фитнеса с подходящ хранителен режим. Гладът не е решение, а малка закуска преди тренировката може да зареди организма ти с енергия, така че да направиш всички упражнения без проблем.

Губиш търпение

Много хора, които тръгват на фитнес, очакват резулати още след първите 2-3 посещения на залата. Истината е, че е необходимо повече време и усилия. Търпението и вярата в бъдещите резултати са най-силните ти оръжия в момента.

Добави описание

Непостоянен си

За да бъдат тренировките във фитнеса максимално ефикасни, те трябва да са редовни и на често. Два пъти седмично упражнения в залата обикновено не стигат, за да свалиш трайно излишните килограми. Честата промяна в графика и натоварването само ще обърка организма ти, затова по-добре си изгради строг режим, който да следваш без извинения.

08.03.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "9 грешки на начинаещите във фитнеса".

Още от "Полезно"

Уличен фитнес

Уличен фитнес

Уличен фитнес или как се вмъква фитнесът в градския стил на живот? Тренировките на улицата се практикуват от дълбока древност, но идеално се вписват в модерната „ърбън“ (градска) култура. Що е то уличен фитнес и има ли почва у нас?

Бодифлекс – дишане за отслабване

Бодифлекс – дишане за отслабване

Бодифлекс е дихателна гимнастика, разработена на основата на дълбокото диафрагмено дишане, в комбинация със стречинг и статични пози. Бодифлекс помага за отслабване, зарежда организма с кислород и енергия, премахва стреса и умората.

4 вида тренировки за повече сексапил

4 вида тренировки за повече сексапил

Всяка жена носи в себе си заряд от сексапил. Не всяка обаче успява да го покаже – било то заради неувереност или пък стеснителност. За щастие, съществуват 4 вида тренировки, които ще позволят на всички дами да увеличат своя сексапил и по-важното – да се научат да го показват!