Ежедневни грешки, заради които качваме килограми

0 коментара0/5

В ежедневието често се случва да се поддадем на някакво изкушение - да пропуснем тренировка, да хапнем нещо сладко, да забравим за диетата. Но често дребните грешки и вредни навици са причина за трудното отслабваме. Вижте няколко ежедневни грешки, заради които е възможно да качвате килограми.

Ежедневни грешки, заради които качваме килограми
 © istockphotos.com

Работа до късно

Работа до малките часове на нощта не само, че може да е проблем за здравето на организма, но и да доведе до няколко килограма отгоре. Причината - лишавате тялото си от необходимата почивка, отнемате от енергията му и то се преуморява, затова търси начини да се запаси с нови сили. Установено е, че тези, които спят по 5 часа на денонощие, качват 2,5 пъти по-бързо килограми в сравнение с тези, които спят по 7-8 часа.

Добави описание

Хапване на крак

Хапването на крак е вредно за метаболизма, а бързото хранене води до нарастване на теглото. Причината е, че на стомаха са му необходими 20 минути, за да информира мозъка, че вече е сит. Когато хапваме набързо, губим представа за количеството храна, която сме погълнали, не внимаваме за калориите, а организмът храносмила по-бавно приетите продукти. Проучвания сочат, че хората, които дъвчат бавно и спокойно, приемат 66 калории по-малко на всяко основно хранене.

Добави описание

Грешни сигнали

Знаете ли, че около 60% от хората бъркат сигнала на тялото за жажда с този на глад? Вместо да посягате към някаква закуска, първо изпийте една чаша вода и ако след нея коремът ви продължава да се обажда, тогава опитвайте с нещо малко за хапване. Не само, че нищо не губите от експеримента, но и така по-лесно ще поддържате организма си хидратиран.

Добави описание

Мързеливи решения

Заради умората и стреса покрай работата и ежедневните домакински грижи все по-често се случва да предпочитаме по-лесното и мързеливо решение пред практичното и здравословното. Например, вместо да качите 2 етажа по стълбите, избирате асансьора. А истината е, че качването по стълби гори 2 пъти повече калории, така че на връщане от следващата обедна почивка, по-добре подминете асансьора.

Вижте също: Ходенето - перфектният фитнес

Сутрешни навици

В бързината сутрин или просто поради липса на навик закуската често остава на заден план и дори е пропускана. А колкото по-добре хапнете тогава, толкова повече енергия ще имате през деня и толкова по-малко калории ще трябва да приемате на следващите основни хранения. Кафето с добавки също е сред решенията, които водят до качване на килограми. Захарта и млякото в горещата напитка са причина за повишаване на апетита и създаването на чувство за глад.

Добави описание

Неподходящи храни

В стремежа си да хапвате здравословно, не е изключено да избирате, храни, които косвено водят до трупане на килограми. Такива са например нискомаслените продукти, при които мазнините обикновено се заменят със съставки от групата на въглехидратите с нисък гликемичен индекс. Когато организмът ги приеме, е възможно покачване на кръвната захар, а с това нараства и чувството за глад. Препечената филийка сутрин също не е толкова безобидна, особено ако е направена от бял хляб, защото за разлика от пълнозърнестия, той е по-беден на фибри. Същото важи и за крем супите, които заради сметаната в тях могат да доведат до по-висок холестерол и до повече килограми.

12.04.2018/ Христина Спасова

Още от "Полезно"

От 2010 тръгвам на фитнес

От 2010 тръгвам на фитнес

2010 е чудесно число за стартиране на редовен фитнес. Ключовата дума е “редовен”. Защото няма смисъл от епизодични прояви на фитнес ентусиазъм. Стройната и стегната фигура изисква упоритост и постоянство.

30-минутна програма извайва тялото

30-минутна програма извайва тялото

30-минутна програма топи тлъстините и извайва тялото.

Фитнес за двама

Фитнес за двама

Фитнес за двама е най-добрата светивалентинска изненада. С каква физическа активност да се заемете зависи от личните и споделените ви предпочитания. Помнете, че двойките, които се забавляват заедно, остават заедно.