Как да облекчите мускулната треска след тренировка?

0 коментара0/5

Ако наскоро сте започнали да тренирате по-активно, или пък известно време не сте имали възможност да спортувате, тогава е много вероятно след тренировка да имате болки в мускулите. Как да облекчите мускулната треска след тренировка - ето нашите полезни съвети.

Как да облекчите мускулната треска след тренировка?
 © istockphotos

Мускулната треска всъщност преставлява микроразкъсвания на мускулната тъкан. Обикновено се проявява между 12 и 24 часа след натоварването и може да продължи между 2 и 4 дена. С времето са установени няколко метода, които могат да предотвратят или да облекчат болката от мускулната треска. Ето кои са те:

Подготовка

Не забравяйте да подготвите тялото си за тренировка - направете няколко разтягания или клякания. Кратка серия от леки упражнения преди по-сериозна фитнес тренировка или пък бягане в парка могат да предотвратят появата на мускулна треска по-късно. Хубаво е и в края също да забавите темпото постепенно и да завършите отново с няколко леки упражнения.

Добави описание

Закуска с протеини

Някои треньори съветват да хапвате протеинова закуска на всеки 30 минути по-усилена тренировка. Освен, че протеините помагат за оформянето на мускулната маса, заради съдържанието на L-глутамин в тях има голям шанс да избегнете мускулната треска. Направете си протеинов шейк, смути или пък хапнете един протеинов бар, след като приключите с упражненията.

Добави описание

Лечебни подправки

Установено е, че след активна тренировка организмът е по-застрашен от развиване на възпалителни процеси в него. Има обаче някои подправки, които понижават този риск и имат болкоуспокояващ ефект. Такива са джинджифилът, куркумата и червеният пипер, затова след по-продължителна тренировка може да ги включите в менюто си.

Вижте също: Фитнесът като антидепресант

Домашен масажор

Ако мускулната треска вече е факт, вече трудно ще я прогоните и трябва да изчакате да отшуми. Но има вариант да облекчите болката. Един от начините е с домашен масажор, тип ролка, която чрез шиповете си да оказва натиск на "болните" места по тялото. 

Добави описание

Топло и студено

Другият начин за облекчаване на болката от мускулна треска след тренировка е да сгреете тялото или да го охладите. Първото може да стане като си вземете гореща вана или душ - така ще подобрите циркулацията на кръвта и ще намалите напрежението в мускулите. Охлаждането става чрез студени компреси с лед, поставени върху по-чувствителните и наранени места.

Вижте също: Парна баня - подарък за тялото и душата

31.05.2018/ Христина Спасова

Още от "Полезно"

Джакузи за мускулен релакс

Джакузи за мускулен релакс

Джакузи е идеално място за отпускане на мускулите след интензивни тренировки. Въпреки че е търговска марка, с времето джакузи е наложено като понятие за всички видове хидромасажни вани.

Фитнес по време на месечен цикъл

Фитнес по време на месечен цикъл

Голяма част от жените, които активно се занимават с фитнес, спират по време на месечния си цикъл. Необходимо ли е това? Не.

Емоционална аеробика

Емоционална аеробика

Емоционалната кондиция е като физическата. Необходими са редовни тренировки на чувствата, докато достигнете желаната подвижност и тонус.