Фитнес и имунитет

4 коментара4/5

Понякога се захващаме с фитнес, водени единствено от желанието да повишим имунитета си. Но често резултатът е претрениране, което понижава имунитета. Как да използваме фитнеса правилно, за да сме здрави, силни и позитивни?


фитнес и имунитет

Имунитет?
Имунитет (от латински: immunis – свободен) е системата от защитни и приспособителни реакции, чиято основна цел е да запази хомеостазата и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го среда. Колко често и колко тежко боледуваме зависи от имунната защита, а не от лекарствата, които поглъщаме, за да се излекуваме. Имунитетът страда най-много от затлъстяването, алкохолизмът, наркоманията, бедната на протеини, минерали (желязо, цинк, селен) и витамини (А, С, Е, В6 и В9) диета, стресът и т.н. Тук не включваме тежките заболявания на имунната система, които изискват специализирано лечение.            

Хранене за повишен имунитет
Най-важните имуностимулатори са: минералите - желязо (спанак, леща, червено месо, черен дроб), цинк (яйца, кисело мляко, телешко месо, риба и морски дарове) и селен (риба тон, сирене, домати, броколи) и витамините – А (яйца, черен дроб, моркови), С (повечето плодове и зеленчуци), Е (яйца, спанак, зърнени храни) и витамини от групата В (яйца, черен дроб, моркови).

фитнес и имунитетФитнес и имунитет
Връзката между фитнеса и имунитета е доста сложна. От една страна фитнесът е важен фактор за подобряване на метаболизма и освобождаване от токсините, и може да повиши имунитета. Но прекалите ли с физическите натоварвания, може да стресирате излишно организма и в крайна сметка да понижите имунитета му.    

Започването на фитнес занимания, ако нямате тренинг, е неочакван стрес за тялото. За да се справи с новото мускулно натоварване, то активизира допълнително двигателната, нервната, отделителната, сърдечносъдовата и другите системи. Затова е важно, занимаващите се с фитнес да не си поставят свръхцели, а да натоварват организма умерено.  

Прекалено голямото натоварване вреди на имунната система, която чрез намиращите се в кръвта специални антитела (имуноглобулини) се бори с вирусите и бактериите. При професионалните спортистите, в периода на високо интензивни натоварвания, някои имуноглобулини дори изчезват и това е причината за честите настинки при претоварване.

Фитнес маниаците, които претренират често, също са в рисковата група. Няма универсална фитнес програма и всеки трябва да съобрази физическата си активност със собствените си възможности.

Фитнес съвети за повишен имунитет
  • Лошо настроение, лесна уморяемост, главоболие, болки в мускулите и ставите, безсъние, сърцебиене, са симптоми на претрениране. За да повишите имунитета, трябва да намалите фитнес натоварването.

  • Тренирайте не по-често от 3-4 пъти в седмицата.

  • Спортувайте редовно или въобще не се захващайте.

  • Внимавайте със закаляването. Фитнес-сауна-студен душ може да се окаже опасна за имунитета комбинация.

27.08.2009/Биляна Божилова

4 коментарaДобави коментар »

tedunco

От tedunco31.08.2009, 22:17 ч.

Щом е за фитнес чета! Статията си е много хубава.

Виж всички коментари за "Фитнес и имунитет".

Още от "Полезно"

Фитнес на голяма височина

Фитнес на голяма височина

При фитнеса на по-голяма височина се постигат по-добри резултати. Спортният консултант Паоло Алберати провежда изследвания върху тренирането на високо на прохода Пордой и на Етна, и стига до някои съществени изводи.

5 причини, заради които не може да оформите краката си

5 причини, заради които не може да оформите краката си

Вие не сте от дамите, които бягат от фитнеса. Напротив, тренирате усилено и наблягате върху зоните, които желаете. Въпреки всички усилия и упражнения обаче, не успявате да оформите краката си. Вижте 5 причини, заради които вероятно не може да оформите краката си и да се радвате на резултата, който искате.

Хитри номера за супер форма

Хитри номера за супер форма

Няколко номерца за да влезете в супер форма.