Йога асани за здраве и тонус

5 коментара3/5

Асаните (позите в йога) отпускат мускулите и ставите, а задържането на позите масажира вътрешните органи, подобрява дишането и кръвообращението.

Докато правите асаните, обръщайте внимание на усещанията в тялото си. При издишване се отпускайте, а при вдишване задръжте достигнатата позиция. Овладеете ли това, изпълнението ще ви се струва лесна игра.

Преди да се усъвършенствате дотолкова обаче, бъдете внимателни! Не се насилвайте още в началото да достигнете крайната поза. Просто открийте съответното положение на тялото, в което се чувствате удобно и постепенно напредвайте.

Триъгълник
Вдишвайки, повдигнете ръце настрани до хоризонтално положение и раздалечете краката на 60-90 см разстояние, като насочите дясното стъпало навън. При издишване се наклонете надясно и плъзнете дясната ръка надолу по крака си към ходилото. Едновременно с това вдигнете лявата ръка нагоре, така че дланта да сочи напред. Погледнете към нея, задръжте позицията, опъвайки се малко нагоре при всяко издишване. След това вдишвайки се върнете до начално положение. Повторете упражнението, накланяйки се наляво. Не измествайте таза назад, докато изпълнявате упражнението.

6659_1.jpg

Кобра
Легнете по корем със събрани крака. Поставете ръце с длани на пода от двете страни на гърдите си. Вдишвайки, вдигнете глава нагоре. Издишайте. Отново вдишайте, като повдигнете гърдите си до положение, при което ребрата са над пода. Издишайте. Пак вдишайте и се огънете още нагоре и назад, като спрете точно преди пъпът да се вдигне над пода. Използвайте мускулите на гърба, за да повдигнете гръдния кош, а след това включете и ръцете. Задръжте тази поза от три до пет вдишвания и след това бавно се отпуснете надолу с издишване. 

6659_2.jpg
 
Скакалец
Легнете по корем със събрани крака. Свийте ръцете в юмруци с палците в тях и ги поставете под слабините. Вдишайте и задържайки въздуха, повдигнете изправен десния крак, докъдето можете. Използвайте само крака и мускулите на гърба, а горната част на тялото нека остане релаксирана. Задръжте в продължение на три до десет вдишвания и след това бавно спуснете надолу крака с издишване. Повторете с левия крак. След това опитайте да повдигнете двата крака едновременно, следвайки горните инструкции.

6659_3.jpg

Лък
Легнете по корем със събрани крака. След това свийте краката в колената и приближете стъпалата към главата. Протегнете ръце назад и хванете глезените. След това, докато вдишвате, придърпайте ходилата си, така че да повдигнете бедрата, гърдите и главата над пода. Дръжте лактите изправени. В началото краката може да са раздалечени, но като напредвате, опитайте да ги държите един до друг. Почувствайте гърба си опънат като лък. Задръжте позата поне за три (максимум десет) вдишвания и при издишване отпуснете краката си.

6659_4.jpg

Коленичещ лег
Седнете на пети и изведете краката отстрани, така че ходилата да бъдат до седалището, а прасците да са почти успоредни на бедрата. Докато вдишвате, наведете се назад, подпирайки се върху лактите. Легнете изцяло на пода, с колена също на земята, а главата отпуснете върху сгънатите ръце. Ако не можете да направите това, оставете краката сгънати под седалището и се отпуснете назад само донякъде. Задръжте известно време и след това бавно се изправете до седеж.

6659_5.jpg

Дори да изпитвате трудности в началото, не се отказвайте! Преследвайте истинското, трайно щастие, което не изисква усилие и не поражда умора.

Научете повече за йога!


13.12.2007/Биляна Божилова

5 коментарaДобави коментар »

Капитан Кук

От Капитан Кук13.05.2012, 00:26 ч.

Някога Йога беше забранена сега е позволена, всеки може да стане инструктор и да храни самочувствието си.Едва ли има по голяма измама на света от Йога. Ние Европейците няма понятие какво е Йога а освен това в Йндия има...

Виж всички коментари за "Йога асани за здраве и тонус".

Още от "Полезно"

Фитнес митове

Фитнес митове

Във фитнес средите цари дезинформационен хаос, който допълнително усложнява фитнес заниманията. Незнайно защо многобройните митове, свързани с фитнес упражненията, се приемат като стопроцентови истини.

Идеално vs. здравословно тегло

Идеално vs. здравословно тегло

Може би се измъчвате да се напъхате в балната си рокля и страдате, че все не ви се получава, колкото и да гладувате? Но необходимо ли е това наистина? Истината според експертите е, че може да тежите над идеалното тегло и пак да сте здрави и щастливи.

Треска за Тай-Чи

Треска за Тай-Чи

Тази гимнастика завладя европейците през последните години, защото е не само приятна за изпълнение, но и здравословна.