Парна баня – подарък за тялото и душата

0 коментара0/5

Подарете си парна баня в навечерието на коледните и новогодишните празници. Половин час в топлото помещение ще награди тялото и душата ви с истинската наслада на пълния релакс.

Парна баня – подарък за тялото и душата
 © Сн.: iStock.com

Задачи, задачи, задачи... по цял ден сме във вихъра на стреса и забравяме да си оставим време за пълноценна почивка. Затова парната баня пристига като коледен подарък с надеждата, че ще намери място в забързаното ни ежедневие.

 

Кратка история на парната баня

Древните гърци и древните римляни постигали хармония между душата и тялото с лечебни процедури в парни бани, минерални извори и гейзери. Шехерезада също обичала да релаксира в парна баня. Нещо повече, приказната героиня твърдяла, че “град без хамам (баня) не е град”. Древните бойци възстановявали силите си от изтощителните войни в парните бани. С течение на времето турската баня “турски хамам” се налага в ежедневието на турското население и става неизменна част от местните традиции. 

 

Видове парна баня

Класическа парна баня - помещение, което се загрява с помощта на пара. Използва се парогенератор, монтиран в съседно помещение, а древните гърци и римляни използвали термалните извори. Дизайнът на парната баня се характеризира с овални и меки форми, изграден от керамика, мрамор, стъклокерамика или микс от трите. Монтиран е и подвижен душ, с който хората могат да се поливат, ако имат нужда.

Температурата в парната баня е около 40-50 градуса, а влажността на въздуха почти 100%.

Ароматизиращата система, която разпръсква различни аромати във въздуха, създава допълнителен комфорт на присъстващите.

 

4 ползи от парната баня за лице

4 ползи от парната баня за лице

Знаете ли, че парната баня за лице има не само почистващо, но и детоксикиращо и подмладяващо действие? Вижте, кои са ползите за кожата

 

Римска баня - помещение в гръцки или римски стил със стени, облицовани с камък или мозайка и високи до тавана колони.

Температурата е около 45 – 60 градуса, а влажността на въздуха около 100% .

Турска баня - едно или няколко помещения в ориенталски или арабски стил, които са облицовани с камък, керамични плочки или стъклокерамика. Турската баня се състои от парна баня (помещение с горещ въздух и температура около 50 градуса) и същински хамам (място за масажи и ритуали за тялото). Има големи кръгли прозорци, през които светлината прониква свободно.

Температурата е около 35-55 градуса и се поддържа чрез подгряване на пода, стените и седалките, а влажността на въздуха е 80-100% и се коригира с парогенератор.     

 

Парна баня – подарък за тялото и душата

 

Предимства на парната баня

  • Парната баня е термотерапия, при която се използват предимствата на горещия въздух и високата влажност.
  • Парата има освежаващо, тонизиращо, почистващо, хидратиращо и противовъзпалително действие върху кожата. 
  • Парната баня успокоява нервната система, а в допълнение с разпръснатите ароматни масла действа и силно релаксиращо.
  • Топлината в помещението отпуска мускулите, подобрява кръвообращението, помага при мускулна треска и дори има лечебен ефект при леки мускулни травми.Има и антицелулитно действие.
  • Парната баня прочиства организма от токсините, калява и води до отслабване. 
  • Подобрява сърдечната, дихателната и бъбречната дейност, обмяната на веществата и активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция.
  • Парната баня премахва умората и компенсира недостатъчното движение при хората, които работят в седнало положение.

 

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг, флототерапия или флотационна терапия се отнасят до един и същи метод на лечение чрез релаксация във вана....

 

Противопоказания на парната баня

Парната баня е забранена за бременни жени и за страдащи от сърдечни и ракови заболявания, прекаран инсулт, черепно-мозъчни травми, епилепсия, астма и хепатит. Не се препоръчва и за хора с разширени вени.
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Парна баня – подарък за тялото и душата".

Още от "Полезно"

Здрав гръб в здраво тяло

Здрав гръб в здраво тяло

Всяка гръбначна болка е знак, че трябва да пазите повече гърба си. Дори не се замисляйте върху този факт. Просто го направете!

Фитнес и хранителни добавки

Фитнес и хранителни добавки

Фитнес без хранителни добавки - немислим за феновете на изразената мускулатура. Почитателите на естествените форми предпочитат “натуралния” фитнес и се пазят от всякакви хранителни добавки. Кои хранителни добавки са най-подходящи за фитнес?

Как да облекчите мускулната треска след тренировка?

Как да облекчите мускулната треска след тренировка?

Ако наскоро сте започнали да тренирате по-активно, или пък известно време не сте имали възможност да спортувате, тогава е много вероятно след тренировка да имате болки в мускулите. Как да облекчите мускулната треска след тренировка - ето нашите полезни съвети.