Парна баня – подарък за тялото и душата

0 коментара0/5

Подарете си парна баня в навечерието на коледните и новогодишните празници. Половин час в топлото помещение ще награди тялото и душата ви с истинската наслада на пълния релакс.

Парна баня – подарък за тялото и душата
 © Сн.: iStock.com

Задачи, задачи, задачи... по цял ден сме във вихъра на стреса и забравяме да си оставим време за пълноценна почивка. Затова парната баня пристига като коледен подарък с надеждата, че ще намери място в забързаното ни ежедневие.

 

Кратка история на парната баня

Древните гърци и древните римляни постигали хармония между душата и тялото с лечебни процедури в парни бани, минерални извори и гейзери. Шехерезада също обичала да релаксира в парна баня. Нещо повече, приказната героиня твърдяла, че “град без хамам (баня) не е град”. Древните бойци възстановявали силите си от изтощителните войни в парните бани. С течение на времето турската баня “турски хамам” се налага в ежедневието на турското население и става неизменна част от местните традиции. 

 

Видове парна баня

Класическа парна баня - помещение, което се загрява с помощта на пара. Използва се парогенератор, монтиран в съседно помещение, а древните гърци и римляни използвали термалните извори. Дизайнът на парната баня се характеризира с овални и меки форми, изграден от керамика, мрамор, стъклокерамика или микс от трите. Монтиран е и подвижен душ, с който хората могат да се поливат, ако имат нужда.

Температурата в парната баня е около 40-50 градуса, а влажността на въздуха почти 100%.

Ароматизиращата система, която разпръсква различни аромати във въздуха, създава допълнителен комфорт на присъстващите.

 

4 ползи от парната баня за лице

4 ползи от парната баня за лице

Знаете ли, че парната баня за лице има не само почистващо, но и детоксикиращо и подмладяващо действие? Вижте, кои са ползите за кожата

 

Римска баня - помещение в гръцки или римски стил със стени, облицовани с камък или мозайка и високи до тавана колони.

Температурата е около 45 – 60 градуса, а влажността на въздуха около 100% .

Турска баня - едно или няколко помещения в ориенталски или арабски стил, които са облицовани с камък, керамични плочки или стъклокерамика. Турската баня се състои от парна баня (помещение с горещ въздух и температура около 50 градуса) и същински хамам (място за масажи и ритуали за тялото). Има големи кръгли прозорци, през които светлината прониква свободно.

Температурата е около 35-55 градуса и се поддържа чрез подгряване на пода, стените и седалките, а влажността на въздуха е 80-100% и се коригира с парогенератор.     

 

Парна баня – подарък за тялото и душата

 

Предимства на парната баня

  • Парната баня е термотерапия, при която се използват предимствата на горещия въздух и високата влажност.
  • Парата има освежаващо, тонизиращо, почистващо, хидратиращо и противовъзпалително действие върху кожата. 
  • Парната баня успокоява нервната система, а в допълнение с разпръснатите ароматни масла действа и силно релаксиращо.
  • Топлината в помещението отпуска мускулите, подобрява кръвообращението, помага при мускулна треска и дори има лечебен ефект при леки мускулни травми.Има и антицелулитно действие.
  • Парната баня прочиства организма от токсините, калява и води до отслабване. 
  • Подобрява сърдечната, дихателната и бъбречната дейност, обмяната на веществата и активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция.
  • Парната баня премахва умората и компенсира недостатъчното движение при хората, които работят в седнало положение.

 

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг, флототерапия или флотационна терапия се отнасят до един и същи метод на лечение чрез релаксация във вана....

 

Противопоказания на парната баня

Парната баня е забранена за бременни жени и за страдащи от сърдечни и ракови заболявания, прекаран инсулт, черепно-мозъчни травми, епилепсия, астма и хепатит. Не се препоръчва и за хора с разширени вени.
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Парна баня – подарък за тялото и душата".

Още от "Полезно"

5 фитнес занимания на плажа

5 фитнес занимания на плажа

Фитнес ли? Лято, слънце, море, пясък, релакс... какъв фитнес? Плажът може да се превърне в арена на спортни забавления, които да бъдат превърнати във фитнес занимания. Как?

Сауна за празничен релакс

Сауна за празничен релакс

Сауна за празничен релакс? Страхотно. Празничният мързел оказва много силна съпротива на фитнеса и спорта, но е идеален за релакс. Релакс в сауната.

Ходене на босо – фитнес за тялото, релакс за стъпалата

Ходене на босо – фитнес за тялото, релакс за стъпалата

Ходенето на босо се превърна в новата фитнес мания. Ходенето без обувки или маратонки също изисква физически усилия, а същевременно може да предотврати травми, водещи до различни заболявания.