Червено зеле – по-полезното зеле

0 коментара0/5

Какви полезни хранителни вещества притежава червеното зеле? Защо то е по-полезно от традиционното зеле? Научете повече за червеното зеле – една от храните, които трябва да присъстват във вашето меню.

Червено зеле – по-полезното зеле
 © iStock

Червеното зеле, известно още като лилаво зеле, е кръстоцветен зеленчук, който е вкусен както суров, така и термично обработен. Червеното зеле е популярно в голяма част от света и неслучайно. То е богато на хранителни вещества, полезно е за тялото и има приятен вкус. Не е ясно точното „родно място“ на червеното зеле, на него се гледа като на разклонение на традиционното зеле. Цветът му може да варира от лилав до червеникав – в зависимост от района, в който се отглежда.

Интересен факт е, че червеното зеле се използва като pH индикатор, тъй като то променя своя цвят в зависимост от pH-то на материала, в който се намира. Тоест цветът на червеното зеле се променя, вследствие на pH баланса на почвата, в която расте.

Хранителни вещества в червеното зеле

Червеното зеле е богато на фитохимикали, антиоксиданти, хранителни вещества, витамини и минерали. Някои от тези основни компоненти включват: тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, калций, манган, магнезий, желязо, калий, витамин С, витамин А, витамин Е, витамин К, диетични фибри и витамини В.

Прочетете още:

Брюкселското зеле – богатство в малка форма

Добави описание

Ползи за здравето

След като вече стана ясно, че в червеното зеле има голям брой полезни хранителни вещества, ясно е, че този зеленчук е много полезен за здравето. Някои от най-изявените здравни ползи от консумацията на червено зеле са:

  • Засилва имунната система
  • Бори се с възпалението и артрита
  • Подобрява здравето на костите и намалява риска от остеопороза
  • Намалява риска от Алцхаймер и други когнитивни проблеми
  • Защитава кожата от слънцето, намалява видимите признаци на стареене като бръчки и петна по кожата, като цяло действа добре на кожата
  • Пази здравето на очите
  • Подпомага загубата на тегло
  • Намалява риска от рак на белия дроб и рак на гърдата

Добави описание

С какво червеното зеле превъзхожда обикновеното зеле?

Макар че и традиционното зеле е много полезно за здравето, с какво все пак червеното зеле е по-добро от него? В червеното зеле се съдържа 85% от нужния дневен прием на витамин С, докато в зеленото зеле процентите са само 47.

Всъщност в червеното зеле има повече витамин С, отколкото в портокалите!

По отношение на витамин А, червеното зеле съдържа 10 пъти повече от това полезно хранително вещества, отколкото зеленото зеле. Обикновеното зеле пък може да се похвали с двойно количество витамин К, който е полезен за костите. Два пъти повече желязо може да си набавите, като предпочетете червеното зеле пред зеленото. Червеното зеле е по-богато и на антиоксиданти.

Кисело зеле – верният приятел на здравето >>>

Китайско зеле – свежо, диетично и полезно >>>

05.09.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Червено зеле – по-полезното зеле".

Още от "Здравословно хранене"

Соя и соеви продукти – храна за шампиони

Соя и соеви продукти – храна за шампиони

Соя и соеви продукти – храната, която е препоръчително да включите в менюто си. От полезните качества на соята и соевите продукти непременно трябва да се възползват фитнес феновете, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес.

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

5 напитки със зелен чай за отслабване

5 напитки със зелен чай за отслабване

Зеленият чай е един от най-познатите чайове за диета и отслабване. Зеленият чай е богат на антиоксиданти и е ефективно средство за подобряване на метаболизма и намаляване на теглото. Затова решихме да ви предложим няколко напитки със зелен чай за отслабване.