Най-добрите и най-лошите ядки за диета

1 коментар0/5

Ядките са витаминна бомба. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри. Затова и често са част от режимите за отслабване. Има обаче някои ядки, които са по-калорични от други и това ги прави неподходящи за нискокалорична диета. Затова решихме да ви покажем кои са най-добрите и най-лошите ядки за диета.

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

Ядките рядко са основата на диета, но често се препоръчват за междинно хранене. Шепа ядки ни зарежда с необходимата енергия, като ни доставя куп полезни съставки.

Ядките са най-полезни, когато са сурови и безсолни. Избягвайте пържените или солените (печени) ядки. От една страна те вредят на килограмите ви, от друга може да предизвикат киселини.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Вълшебството на ядките >>>

Диета с ядки за три дни >>>

Въпреки всичко, ако спазвате диета, трябва да внимавате и с количествата ядки. Заради високото съдържание на мазнини в повечето ядки, те лесно могат да доведат до „пристрастяване“ и да събудят апетита ви за още и още.

Ако обаче се придържаме към суровите ядки, има някои, които са подходящи, и други, които са крайно неподходящи, основно заради броя калории. Вижте кои са най-добрите и най-лошите ядки за диета.

 

Най-добрите ядки за диета

 

Кашу

Когато е сурово, кашуто е сред най-полезните ядки за диета. В 100 гр. кашу има едва 553 калории. Ядките съдържат също 44 гр. мазнини, калий и диетични фибри. Кашуто е богато също на магнезий, желязо и витамин В-6. Според проучванията хората с хипертония трябва да включат кашуто в менюто си. От друга страна кашуто е сред най-добрите храни в борбата с депресията. Затова, когато сте тъжни и искате да се нахвърлите на сладкото, вземете си шепа кашу.

Бадеми

Проучванията показват, че включването на бадеми в диетата помага при свалянето на килограми и предпазването от йо-йо ефект. Освен това бадемите са с най-ниско съдържание на калории от ядките – 570 калории за 100 гр. Бадемите съдържат и 49 гр. мазнини, калий и диетични фибри. Богати са на магнезий, желязо и калций. Бадемите помагат за понижаване нивата на лошия холестерол и се препоръчват за хора с високо кръвно налягане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 храни, които понижават холестерола >>>

Бадемите намаляват усещането за глад >>>

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

 

Орехи

В 100 гр. орехи има 650 калории, 65 грама мазнини и 7 гр. диетични фибри. Орехите също така ни доставят магнезий, витамин В-6 и желязо. Освен ползите за фигурата, орехите са много полезни за цялостното здравословно състояние. Смята се, че те са една от най-добрите храни за мозъка. Орехите също така съдържат алфа линолеова киселина, която е полезна за хора с аритмия.

Любопитно: Лекарите препоръчват да ядете 8 ореха всеки ден, за здраве и хубава фигура.

 

Най-лошите ядки за диета

 

Когато говорим за лоши ядки, това не означава, че са вредни по принцип. Причината да са неподходящи за диета е високият брой калории в тях и голямото количество мазнини.

Най-лошите ядки за диета са орехите макадамия и орехите пекан. Те са северноамерикански ядки, които обаче все повече навлизат на нашия пазар

Макадамията  е сред най-калоричните ядки. В 100 гр. макадамия има близо 700 калории. В ядките макадамия има завишени нива на мазнините – близо 70 гр.

►Орехите пекан  също съдържат близо 700 калории в 100 гр., както и 72 гр. мазнини.

Разбира се забранени за диета са и пържените ядки - бирени фъстъци и пържена царевица.

06.02.2018/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

jasmin1

От jasmin107.02.2018, 23:22 ч.

Обичайте телата си и се грижете за тях така както бихте се грижили за нова кола . Всичко има мярка в този живот . Бъдете разумни и изхвърлете вредните навици .

Виж всички коментари за "Най-добрите и най-лошите ядки за диета".

Още от "Здравословно хранене"

Чай Инхуа – японско чудо

Чай Инхуа – японско чудо

Чаят Инхуа е още едно чудо за отслабване, което идва от Азия. Можете да добавите чая Инхуа към всяка диета или да го пиете просто за да се отървете от токсините. Научете повече за чая Инхуа и как да го пиете.

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

Коя част от яйцето е по-полезна – белтъкът или жълтъкът? Когато говорим за здравословно хранене белтъкът често е предпочитан пред жълтъка. Има ли обаче ползи и от жълтъка. Вижте какви са вредите и ползите от белтъците и жълтъците.

Отслабване без диета - 9 полезни съвета

Отслабване без диета - 9 полезни съвета

Не всеки има волята да спазва диета. Други пък са противници на прекалено строгите хранителни режими. Ако искате да свалите някой друг килограм, опитайте отслабване без диета с тези 9 полезни съвета.