Най-добрите и най-лошите ядки за диета

1 коментар0/5

Ядките са витаминна бомба. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри. Затова и често са част от режимите за отслабване. Има обаче някои ядки, които са по-калорични от други и това ги прави неподходящи за нискокалорична диета. Затова решихме да ви покажем кои са най-добрите и най-лошите ядки за диета.

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

Ядките рядко са основата на диета, но често се препоръчват за междинно хранене. Шепа ядки ни зарежда с необходимата енергия, като ни доставя куп полезни съставки.

Ядките са най-полезни, когато са сурови и безсолни. Избягвайте пържените или солените (печени) ядки. От една страна те вредят на килограмите ви, от друга може да предизвикат киселини.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Вълшебството на ядките >>>

Диета с ядки за три дни >>>

Въпреки всичко, ако спазвате диета, трябва да внимавате и с количествата ядки. Заради високото съдържание на мазнини в повечето ядки, те лесно могат да доведат до „пристрастяване“ и да събудят апетита ви за още и още.

Ако обаче се придържаме към суровите ядки, има някои, които са подходящи, и други, които са крайно неподходящи, основно заради броя калории. Вижте кои са най-добрите и най-лошите ядки за диета.

 

Най-добрите ядки за диета

 

Кашу

Когато е сурово, кашуто е сред най-полезните ядки за диета. В 100 гр. кашу има едва 553 калории. Ядките съдържат също 44 гр. мазнини, калий и диетични фибри. Кашуто е богато също на магнезий, желязо и витамин В-6. Според проучванията хората с хипертония трябва да включат кашуто в менюто си. От друга страна кашуто е сред най-добрите храни в борбата с депресията. Затова, когато сте тъжни и искате да се нахвърлите на сладкото, вземете си шепа кашу.

Бадеми

Проучванията показват, че включването на бадеми в диетата помага при свалянето на килограми и предпазването от йо-йо ефект. Освен това бадемите са с най-ниско съдържание на калории от ядките – 570 калории за 100 гр. Бадемите съдържат и 49 гр. мазнини, калий и диетични фибри. Богати са на магнезий, желязо и калций. Бадемите помагат за понижаване нивата на лошия холестерол и се препоръчват за хора с високо кръвно налягане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 храни, които понижават холестерола >>>

Бадемите намаляват усещането за глад >>>

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

 

Орехи

В 100 гр. орехи има 650 калории, 65 грама мазнини и 7 гр. диетични фибри. Орехите също така ни доставят магнезий, витамин В-6 и желязо. Освен ползите за фигурата, орехите са много полезни за цялостното здравословно състояние. Смята се, че те са една от най-добрите храни за мозъка. Орехите също така съдържат алфа линолеова киселина, която е полезна за хора с аритмия.

Любопитно: Лекарите препоръчват да ядете 8 ореха всеки ден, за здраве и хубава фигура.

 

Най-лошите ядки за диета

 

Когато говорим за лоши ядки, това не означава, че са вредни по принцип. Причината да са неподходящи за диета е високият брой калории в тях и голямото количество мазнини.

Най-лошите ядки за диета са орехите макадамия и орехите пекан. Те са северноамерикански ядки, които обаче все повече навлизат на нашия пазар

Макадамията  е сред най-калоричните ядки. В 100 гр. макадамия има близо 700 калории. В ядките макадамия има завишени нива на мазнините – близо 70 гр.

►Орехите пекан  също съдържат близо 700 калории в 100 гр., както и 72 гр. мазнини.

Разбира се забранени за диета са и пържените ядки - бирени фъстъци и пържена царевица.

06.02.2018/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

jasmin1

От jasmin107.02.2018, 23:22 ч.

Обичайте телата си и се грижете за тях така както бихте се грижили за нова кола . Всичко има мярка в този живот . Бъдете разумни и изхвърлете вредните навици .

Виж всички коментари за "Най-добрите и най-лошите ядки за диета".

Още от "Здравословно хранене"

Генномодифицираните храни – какво трябва да знаем

Генномодифицираните храни - някои любопитни факти

Какво представляват генномодифицираните храни? Опасни ли са за здравето или не, както и кой печели от производството им? Вижте някои любопитни факти за генномодифицираните храни, както и кои са храните, които най-често са резултат от новата биотехнология?

Плодове и зеленчуци без захар

Плодове и зеленчуци без захар

Макар че захарта, идваща от плодовете и зеленчуците не вредна, все пак е добре да знаете в кои храни тя изобщо не присъства. Научете кои са 10-те плода и зеленчука, в които няма захар.

7 храни, източници на полезни мазнини

7 храни, източници на полезни мазнини

Не трябва да бягаме от мазнините, а трябва да внимаваме какво, колко и как ги консумираме. Наличието на мазнини в диетата ни е от съществена важност за създаването на балансирано меню. Вижте 7 храни, източници на полезни мазнини.