Кумкуат – символът на Корфу

5 коментара2/5

Кумкуат – дребният оранжев цитрус, символ на гръцкия остров Корфу. В стария град на Керкира е пълно с „кумкуатаджийници“, в които може да се купят разнообразни неща от кумкуат – сладко, желе, ликьор, ракия и т.н.


кумкуат

Кумкуат – що е то?
Кумкуат (Citrus Japonica) е дребен цитрусов плод на вечнозелено дръвче или храст, достигащо 3 метра височина, от семейство Rutaceae. Има приятен вкус, подобен на портокал, с лек кисело-горчив привкус. Може да се яде с кората. През 1912 година ботаниците ги обособяват в отделен род Fortunella, тъй като кората им е по-тънка и сладка от другите цитрусови плодове.

кумкуатПлодовете са с кръгла (Fortunella japonica) или овална (Fortunella margarita) форма. Създават се и се отглеждат  кръстоски между кумкуат и цитрусови растения – лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и т.н.

Кумкуат – кратка история
Всъщност кумкуатът се появява на остров Корфу чак след Първата световна война, а е култивиран в Китай още през Средновековието. Затова понякога го наричат „китайска мандарина“. Японците му викат „кин-кан“, което в превод означава "златен портокал". Англичаните го разпространяват в Европа в средата на ХІХ век. Днес кумкуат се култивира и отглежда в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.

Кумкуат – хранителни качества
Кумкуатът е богат на витамини (С, А, D, E и от групата В) и минерали (калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, мед, магнезий и т.н.).

Хранителни стойности в 100 г кумкуат: 71 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,9 г мазнини; 16 г въглехидрати; 6,5 г фибри

Кумкуат – кулинарно приложение
Кумкуатът има разнообразни кулинарни приложения – освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и т.н. Има тонизиращо и освежаващо действие. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото. Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.

кумкуат

Кумкуат в диетата
Подходящ ли е кумкуатът за диета? Естествено, но в суров вид, а не захаросан, в сладко или на ликьор. Богат е на фибри, подобрява храносмилането, освежава и зарежда организма с енергия.

14.06.2011/Биляна Божилова

5 коментарaДобави коментар »

Valensio2005

От Valensio200529.08.2012, 11:47 ч.

Дръвчето го има на Димитровградския пазар за коли

Виж всички коментари за "Кумкуат – символът на Корфу".

Още от "Здравословно хранене"

Артишок – зеленчук за разбирачи

Артишок – зеленчук за разбирачи

Артишок – почти непознат зеленчук, но с превъзходни хранителни, здравословни и диетични качества. Артишок – зеленчук, който примамва с визия и завладява с вкус. Артишок – зеленчук за разбирачи.

Разделно хранене по Шелтън

Разделно хранене по Шелтън

Разделно хранене по системата на д-р Хърбърт Шелтън. Препоръките за правилното и неправилното съчетаване на различните храни формулират правилата за разделното хранене. Кои са принципите на разделното хранене по Шелтън?

Топ храни естествени диуретици

Топ храни естествени диуретици

Диуретиците помагат да се справим със задържането на вода в организма. Задържането на вода може да е една от причините да не можем да свалим „онези 2 килограма“, въпреки строгата диета, която спазваме.