5 храни за силен имунитет

5 коментара1/5

5 храни, които засилват имунитета. Зимата наближава, затова е време да подсилим имунната система. Червено месо, картофи, гъби, чай и кисело мляко са 5-те топ храни за силен имунитет.


5 храни за силен имунитет

Лошото функциониране на имунната система води до простуди, алергии, болки в различни части на тялото. Организмът е сложна система от взаимосвързани елементи, затова има много фактори, които въздействат на имунитета – душевната ни нагласа, начинът на живот, сънят и разбира се, храната. Специалистите диетолози определят 5 топ храни, които засилват имунитета – червено месо, картофи, гъби, чай и кисело мляко.

  • Червено месо – едно от най-ефективните средства за укрепване на имунитета, но е необходимо да се знае мярката. На ден са достатъчни 100 г червено месо, което трябва да бъде постно, с минимално съдържание на мазнини. Червеното месо е основен източник на цинк в организма. Дефицитът на цинк увеличава риска от различни инфекции. Цинкът също отговаря за изработването на червените кръвни клетки в организма, необходими за борбата с бактериите и вирусите.
     

червено месо

 

  • Картофи – съдържат много витамин А, който е необходим за здрава кожа, която е първата защита на имунната система в организма. Много вредни бактерии и вируси попадат в организма точно чрез кожата. Затова здравата кожа ефективно пречи на проникването им. Редовната употреба на картофи, моркови и други зеленчуци подобряват защитната функция на организма. 

 

 

картофи

  • Гъби – подобно на месото те подпомагат изработването на бели кръвни телца в организма. Последните изследвания доказват, че гъбите не само увеличават количеството бели кръвни телца, но и активизират борбата им с бактериите и вирусите.

гъби

 

  • Чай – едно от най-добрите средства за профилактика на простудни заболявания. Изследванията показват, че една чаша зелен или черен чай на ден засилва способността на организма да се противопоставя на простудата. Чаят съдържа полифеноли, които очистват свободните радикали, които увреждат ДНК и ускоряват стареенето. Антиоксидантите в чая са повече отколкото в плодовете и зеленчуците.

чай

 

 

  • Кисело мляко – редовната консумация на кисело мляко също засилва защитната функция на организма. Киселото мляко е особено полезно след прием на антибиотици, които унищожават повечето бактерии в организма, включително и полезни. Киселото мляко компенсира тези загуби.

кисело мляко

18.10.2011/Биляна Божилова

 

5 коментарaДобави коментар »

Thestorm

От Thestorm05.01.2012, 21:53 ч.

Ами къде е МЕДЪТ и Цитрусовите плодчета бре хора????

Виж всички коментари за "5 храни за силен имунитет".

Още от "Здравословно хранене"

Грозде ядете ли?

Грозде ядете ли?

Обичате ли да похапвате грозде? Вече има в изобилие и примамливо ни приканва да го опитаме, но не бива да прекаляваме. Гроздето е изключително полезно за здравето и за фигурата, но в ограничени количества. Защо?

7 храни, с които да победим пролетната умора

7 храни, с които да победим пролетната умора

Пролетната умора се изразява като физическо неразположение, което засяга голяма част от хората. Има определени храни, с които обаче пролетната умора може да бъде преборена. Вижте 7 храни, с които да победим пролетната умора.

7 храни, които понижават холестерола

7 храни, които понижават холестерола

Високите нива на лошия холестерол са една от причините за сърдечни заболявания. Лошият холестерол обаче може да бъде регулиран с малки промени в хранителния режим. Вижте 7 храни, които понижават холестерола.