Покълнали семена за добро здраве и стройно тяло

От 0 коментара0/5

Покълналите ядки, зърна и семена са изключително мощна здравословна и лечебна храна. Редовното им консумиране коригира грешното хранене на хората.

Покълнали семена за добро здраве и стройно тяло
 © Сн.: iStock.com

Д-р Йонко МермерскиД-р Йонко Мермерски е защитил докторат по органична химия в областта на витамините от група В в университета „Джорджтаун", Вашингтон, където е преподавал. Той е автор на над 20 бестселъра по природна медицина, част от тях са в съавторство с баща му - професор Христо Мермерски.

Не е тайна, че на хората в индустриализираните, цивилизовани и развити страни им е трудно да се хранят правилно. В храните им има изобилие от вредни високоенергийни мазнини и въглехидрати и недостиг на полезни нутриенти (витамини, микро- и макроелементи, мастни киселини, антиоксиданти). Причината за този дисбаланс са съвременните методи на производство и преработване на храните, както и начините, при които се съхраняват и транспортират те. Но лесно можем да възстановим баланса, като включим в ежедневното си хранене покълнали ядки, зърна и семена. Те ще ни осигурят всички необходими нутриенти.

 

Покълналите ядки, зърна и семена са панацея за здравето ни

Те са изключително мощна здравословна и лечебна храна. Редовното им консумиране коригира грешното хранене на хората. Тези здравословни източници на полезни протеини и микронутриенти са идеални и когато ни се налага да похапнем набързо. За да могат ядките, зърната, семената и бобовите храни да предоставят максимална полза, трябва да се консумират в някоя от следните форми:

  • активирани (накиснати и изцедени),
  • покълнали (покълни)
  • поникнали (поници).

В останалите форми те не са толкова полезни, а дори могат да навредят. Например при печене на ядките и семената полезните мастни киселини в тях се превръщат в обикновени мазнини, които не се разтварят във вода. Това ги прави трудни за усвояване и те се натрупват в организма, като ни карат да пълнеем. Освен това при топлинна обработка губят ценните съставки - витамини, ензими, антиоксиданти и др. Така от много полезни ние ги превръщаме в безполезни, дори вредни. Затова е най-добре да ги консумираме сурови.

 

Кога могат да бъдат вредни?

Суровите ядки, семена, бобови и зърнени храни съдържат вещества, наричани ензимни инхибитори. За тях тези вещества са нужни, но за хората са вредни. Инхибиторите представляват един от защитните механизми на тези 4 вида храни. Те ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката, зърното или семката да покълне. В човешкото тяло има храносмилателни и метаболитни ензими. Храносмилателните разграждат храната, метаболитните подпомагат всички останали процеси в тялото. Ензимните инхибитори, които се намират в ядките, зърната и семената, пречат на човешките ензими да изпълняват своите функции. Те се свързват с тях и ги блокират или химически ги увреждат.

 

Как правилно да се консумират?

Ядките, семената, бобовите и зърнените храни съдържат фитинова киселина в обвивките си (люспите). Когато попадне в организма ни, тя „грабва" калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да ги усвоим от храната. Когато се консумират големи количества неактивирани (ненакиснати) ядки, семена и зърна, това може да предизвика дефицит на минерали, да раздразни стомаха и да причини други здравословни проблеми. Едно от средствата за преодоляване на този проблем е редовният прием на качествени пробиотици (като пробиотични серии капсули „Мермерски"-оригинална и веган), а другото - ядките, зърната и семената да бъдат активирани и/или покълнали преди консумация.

Когато ядките, зърната и семената се активират (накиснат), ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се разгражда. Така ядката, зърното или семето се „събужда" и започва процеса на покълване. Това поставя началото на нов живот и се създава жив организъм. Покълването стимулира производството на полезни ензими, многократно увеличава количеството витамини, особено на витаминте от В групата (разгражда се глутенът при зърнените култури). Покълналите ядки, зърна и семена и протеините в тях се усвояват по-лесно, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и така се избягват усложнения и заболявания.

Ядките, семената и зърната се активират, като се накиснат във вода за 8-24 часа, в зависимост от вида им. Препоръчват се около 50 грама активирани ядки дневно. Добре е да се приемат разнообразни видове ядки.

 

------------------------------------------------------------------------

Поръчки на оригиналната серия пробиотици и на веганската на тел.:02/843-50-30 -в работно време, и на 0898 247 438 -денонощно, или на www.xenshop.bg.

------------------------------------------------------------------------

Още от "Здравословно хранене"

Варивата са скрито съкровище

Варивата са скрито съкровище

Варивата са семената на растения от семейство Бобови (Leguminosae). Скрити под шушулката, те крият цяло съкровище от здравословни качества. Различните видове варива (боб, леща, грах, соя) снабдяват организма с богат микс от хранителни вещества.

Гуанабана - лечебен плод

Гуанабана - лечебен плод

Смята се, че гуанабаната лекува заболявания като хипертония, артрит, остеопороза, дори рак. Чаят от листа на дървото ускорява метаболизма. Вижте още какво трябва да знаете за гуанабаната.

Темпе - месото на вегетарианците

Темпе – месото на вегетарианците

Темпе (от англ. „tempeh“) е продукт от сварени соеви зърна и фермента ризоспорус молд. Суровото темпе представлява соеви зърна в компактна бяла маса с приятен аромат. Тръгва от Югоизточна Азия, в Индонезия е изключително популярен от векове.