Съветите на д-р Мермерски: Покълнали семена за добро здраве и стройно тяло

От 0 коментара0/5

Покълналите ядки, зърна и семена са изключително мощна здравословна и лечебна храна. Редовното им консумиране коригира грешното хранене на хората.

Съветите на д-р Мермерски: Покълнали семена за добро здраве и стройно тяло
 © Сн.: iStock.com

Д-р Йонко МермерскиД-р Йонко Мермерски е защитил докторат по органична химия в областта на витамините от група В в университета „Джорджтаун", Вашингтон, където е преподавал. Той е автор на над 20 бестселъра по природна медицина, част от тях са в съавторство с баща му - професор Христо Мермерски.

Не е тайна, че на хората в индустриализираните, цивилизовани и развити страни им е трудно да се хранят правилно. В храните им има изобилие от вредни високоенергийни мазнини и въглехидрати и недостиг на полезни нутриенти (витамини, микро- и макроелементи, мастни киселини, антиоксиданти). Причината за този дисбаланс са съвременните методи на производство и преработване на храните, както и начините, при които се съхраняват и транспортират те. Но лесно можем да възстановим баланса, като включим в ежедневното си хранене покълнали ядки, зърна и семена. Те ще ни осигурят всички необходими нутриенти.

 

Покълналите ядки, зърна и семена са панацея за здравето ни

Те са изключително мощна здравословна и лечебна храна. Редовното им консумиране коригира грешното хранене на хората. Тези здравословни източници на полезни протеини и микронутриенти са идеални и когато ни се налага да похапнем набързо. За да могат ядките, зърната, семената и бобовите храни да предоставят максимална полза, трябва да се консумират в някоя от следните форми:

  • активирани (накиснати и изцедени),
  • покълнали (покълни)
  • поникнали (поници).

В останалите форми те не са толкова полезни, а дори могат да навредят. Например при печене на ядките и семената полезните мастни киселини в тях се превръщат в обикновени мазнини, които не се разтварят във вода. Това ги прави трудни за усвояване и те се натрупват в организма, като ни карат да пълнеем. Освен това при топлинна обработка губят ценните съставки - витамини, ензими, антиоксиданти и др. Така от много полезни ние ги превръщаме в безполезни, дори вредни. Затова е най-добре да ги консумираме сурови.

 

Кога могат да бъдат вредни?

Суровите ядки, семена, бобови и зърнени храни съдържат вещества, наричани ензимни инхибитори. За тях тези вещества са нужни, но за хората са вредни. Инхибиторите представляват един от защитните механизми на тези 4 вида храни. Те ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката, зърното или семката да покълне. В човешкото тяло има храносмилателни и метаболитни ензими. Храносмилателните разграждат храната, метаболитните подпомагат всички останали процеси в тялото. Ензимните инхибитори, които се намират в ядките, зърната и семената, пречат на човешките ензими да изпълняват своите функции. Те се свързват с тях и ги блокират или химически ги увреждат.

 

Как правилно да се консумират?

Ядките, семената, бобовите и зърнените храни съдържат фитинова киселина в обвивките си (люспите). Когато попадне в организма ни, тя „грабва" калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да ги усвоим от храната. Когато се консумират големи количества неактивирани (ненакиснати) ядки, семена и зърна, това може да предизвика дефицит на минерали, да раздразни стомаха и да причини други здравословни проблеми. Едно от средствата за преодоляване на този проблем е редовният прием на качествени пробиотици (като пробиотични серии капсули „Мермерски"-оригинална и веган), а другото - ядките, зърната и семената да бъдат активирани и/или покълнали преди консумация.

Когато ядките, зърната и семената се активират (накиснат), ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се разгражда. Така ядката, зърното или семето се „събужда" и започва процеса на покълване. Това поставя началото на нов живот и се създава жив организъм. Покълването стимулира производството на полезни ензими, многократно увеличава количеството витамини, особено на витаминте от В групата (разгражда се глутенът при зърнените култури). Покълналите ядки, зърна и семена и протеините в тях се усвояват по-лесно, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и така се избягват усложнения и заболявания.

Ядките, семената и зърната се активират, като се накиснат във вода за 8-24 часа, в зависимост от вида им. Препоръчват се около 50 грама активирани ядки дневно. Добре е да се приемат разнообразни видове ядки.

 

------------------------------------------------------------------------

Поръчки на оригиналната серия пробиотици и на веганската на тел.:02/843-50-30 -в работно време, и на 0898 247 438 -денонощно, или на www.xenshop.bg.

------------------------------------------------------------------------

Още от "Здравословно хранене"

10 здравословни причини да ядем малини

10 здравословни причини да ядем малини

Малините са малки плодови летни бижута. Освен че са вкусни, малините са и много полезни. Вижте 10 здравословни причини да ядем малини.

Гуава – тропическа наслада

Гуава – тропическа наслада

Гуава е много сладък и ароматен тропически плод с отлични хранителни и здравословни качества. Въпреки сладостта си, гуавата е нискокалорична и е идеална за спазващите диети.

Пресни или замразени храни - плюсове и минуси

Пресни или замразени храни - плюсове и минуси

Кои храни са по-полезни – пресните или замразените? Научете всички плюсове и минуси на това да ядете пресни и замразени плодове и зеленчуци.