Внимание със захарите!

От 1 коментар0/5

Знае се, че трябва да следим за захарите, които приемаме, особено за онези видове, които са известни като много вредни за организма.

Внимание със захарите!
Внимание със захарите!

Скоростта, с която се усвояват храните, определя притока на захар в кръвта. Ето защо е добре да спазваме някои правила.

Кои са най-бързите захари?

Най-бързите захари са тези, които организмът усвоява незабавно - до 5 минути. Те са най-проблематични и трябва да премахнем първо тях.
Става дума за концентрирани захари като малтоза, фруктоза, бяла или кафява захар, малцов сироп, кленов сироп, мед, меласа, бонбони, шоколад, плодови сокове. Сушените плодове също не се препоръчват. По-добре е да са включени в рецепта. Колкото до алкохолните напитки, скоростта на усвояване е светкавична и заради това не трябва никога да се приемат на гладно.

Има ли средно бързи захари?

Да. Средно бързи захари не се усвояват толкова бързо, а между 10 и 20 минути, след като са били приети. Съдържат се в белия хляб, рафинираната пудра захар, бисквитите, ориза и белите макарони.

Кои са бавните захари?

Бавните захари се съдържат в пресните плодове, зеленчуците, варените корени (морков, ряпа, целина...) и млякото. Усвояването им от организма трае между 30 и 35 минути.

Противно на твърденията на някои диетолози плодовете не трябва да се ядат извън храненията, защото неизбежно водят до хипогликемична криза. Истинското място на плодовете е в края на яденето или на закуска. При това винаги трябва да бъдат съчетани със съдържаща белтъчини храна като парче шунка, четири супени лъжици кисело мляко, парченце сирене или сварено яйце. На ден не трябва да се ядат повече от три плода.

Въглехидрати – енергия, от която не бива да се лишаваме >>> 

Соковете от зеленчуци пък са по-препоръчителни в началото на храненето. Могат успешно да заместят алкохолните аперитиви.

Млякото не трябва да се пие чисто заради съдържащата се в него лактоза. Понася се по-добре, когато е съчетано с храна.

А най-бавните захари?

Някои зърнени храни (ръжта, овеса, просото) са истински шампиони по бавно усвояване на съдържащите се в тях захари, което може да продължи и два часа! Другите храни от тази категория са орехите, соевото сирене и листните зеленчуци (марули, спанак...). Внимание със захарите!Могат спокойно да бъдат включени във всички хранения, а също така да се консумират в интервалите между тях.

Има ли захари с постепенно усвояване?

Може да се каже, че има храни, чиито захари се усвояват постепенно, тъй като тези захари са различни и се разпределят по различно време в кръвта. Поради това регулират отделянето на инсулин. Ето защо са по-препоръчителни.

Хранене за енергия >>>

Суровите кореноплодни, варените зеленчуци като домати и праз и бобовите (леща, нахут, фасул) се усвояват за около час. Същото се отнася и за зърнените храни като едрозърнест хляб, кафяв ориз, макарони и дори бисквити от нерафинирано брашно.

Знаете ли, че...
Картофите се усвояват различно
в зависимост от начина им на приготвяне. Пърженето концентрира захарите и затова е по-добре да се избягва. По-малка концентрация на захари има в картофите, приготвени на пара.

1 коментарДобави коментар »

miluseva

От miluseva12.08.2013, 09:11 ч.

Много ми хареса статията.Най-важното, че информацията е абсолютно точна и е добре всеки, който се интересува от здравословно хранене и отслабване да се съобрази с нея. Също е важно да се знае, че когато храните тип бързи...

Виж всички коментари за "Внимание със захарите!".

Още от "Здравословно хранене"

7 храни с пробиотици

7 храни с пробиотици

Наричат пробиотиците добрите бактерии. Те ни подпомагат храносмилането и подсилват имунната система. Освен под формата на таблетки и прахчета, можем да приемаме пробиотиците и с храната. 7 храни с пробиотици.

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

Меласа - полезният подсладител

Защо да заместите захарта с меласа?

С популяризирането на здравословното хранене, все по-често чуваме да се говори за меласа. Вижте какво представлява меласата и къде е мястото й в здравословното хранене.