Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?

0 коментара0/5

Овесената каша е чудесен начин да заредите тялото си с енергия и полезни хранителни вещества от сутринта. Разберете защо по-конкретно трябва да ядете овесена каша всеки ден.

Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?
 © iStock

Вероятно сте чували неведнъж, че закуската е най-важното хранене за деня. Особено ако тя включва правилните храни и е достатъчно питателна. А знаете ли, че ако закуската ви включва овесена каша, това ще се отрази страхотно на вашето тяло? Овесената каша е чудесен вариант за сутрешно хранене, защото е полезна и съдържа много важни хранителни вещества.

Ползи от всекидневния прием на овесена каша

В половин порция овесена каша се съдържа 13 грама протеин. Оказва се също така, че дори една малка порция овесена каша може да ви даде почти 100% от препоръчителния дневен прием на манган. Овесената каша съдържа още много антиоксиданти, включително витамин Е, токотриеноли, селен, фенолни киселини и фитинова киселина. Други хранителни вещества, които се намират в овесената каша, са: витамин В1, биотин, фосфор, мед и магнезий.

Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?

Една от най-важните причини, заради които си заслужава да ядете овесена каша всеки ден е, че по този начин ще предотвратите затлъстяването и наддаването на тегло. Това се дължи на усещането за ситост, което ви дава овесената каша след консумацията ѝ.

Прочетете още:

Диета с овесена каша

Добави описание

Освен това овесената каша за закуска е идеален начин да си осигурите прилично ниво на енергия за по-дълъг период от деня – без драстично увеличение и спад на кръвната захар. Не на последно място трябва да се отбележи, че овесената каша е богата на фибри, които също създават усещане за ситост и предпазват от преяждане (особено с неподходящи храни).

По отношение на поддържането на добра форма овесената каша също е подходящ избор за всекидневна закуска. Тя не съдържа много калории, а и намалява риска от преяждане и прием на голям брой калории по-късно през деня. В дългосрочен план това със сигурност ще се отрази положително на вашето тегло.

5 енергийни храни, подходящи за периода на отслабване >>>

6 храни с повече калций, отколкото има в чаша мляко >>>

Други ползи от всекидневния прием на овесена каша

Освен че подпомага отслабването, намалява мазнините и предотвратява преяждането, овесената каша е полезна за здравето. Ето само някои здравни ползи от всекидневния прием на овесена каша:

  • Понижаване на холестерола
  • По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания
  • По-малък риск от сърдечна недостатъчност
  • Стабилизиране на кръвната захар и намаляване риска от диабет тип 2
  • Намалява риска от детска астма

Съществуват много и различни начини да се храните с овесена каша. Може дори да добавяте от нея към своето смути или да я консумирате с прясно или кисело мляко. Защо не опитате да приготвите и бисквитки с овесена каша – възможностите са безкрайни.

Добави описание

12.09.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?".

Още от "Здравословно хранене"

Пъпеш – слънчевият плод

Пъпеш – слънчевият плод

Пъпеш или диня – кой летен плод предпочитате? Ако сте сред верните почитатели на пъпеша, няма да останете разочаровани от качествата на този слънчев плод. Пъпешът е натурално богатство за организма.

Кокосово масло – най-здравословната мазнина

Кокосово масло – най-здравословната мазнина

Кокосовото масло (кокосово олио) е обявено от специалисти за „най-здравословната мазнина в света“. В България все още е малко познато, дори често е бъркано с палмовото масло. Какво (не)знаем за кокосовото масло?

За диетата с любов

За диетата с любов

Напоследък всички стигнахме до заключението, че единственото, което губим от една двуседмична диета, са... 14 дни. Но ето я добрата новина - няма да използваме думата "диета". Под лексикално табу е и терминът "глад“. Да се концентрираме върху понятието „хранителен режим“.