Макробиотична диета

7 коментара3/5

Един от изтъкнатите популяризатори и поддръжници на макробиотичната диета (макро – голям, био – живот) е японският учен Мичио Куши, а за неин създател  е определен друг японец – Джордж Ошава.

Корените на макробиотиката трябва да се търсят в дълбоката древност, тъй като тази система за хранене се основава на учението за двете космически сили (енергии) Ин и Ян.

Според макробиотичната концепция, чрез храненето се осигурява равновесие на двата вида енергии в човешкия организъм, а настъпилата хармония премахва и здравословните неблагополучия, в частност наднорменото тегло.

6360_1.jpg

  • В макробиотичната диета дневният порцион съдържа основни продукти – различни зърнени храни, бобови култури, семена и допълнителни продукти, които се включват в менюто в определени количества.

  • Поне 50% от дневното меню трябва да съставляват пълнозърнестите житни растения – ориз, ечемик, просо, овес, пшеница, царевица, елда и др. Около 20-30% да са зеленчуците – зеле, броколи, карфиол, тиква, магданоз, ряпа, кромид лук, зелен лук, моркови. От време на време могат да се включват (2-3 пъти седмично) краставици, целина, маруля, гъби и копър. Не бива да се ядат всеки ден картофи, домати, патладжани, чушки, спанак, цвекло, тиквички, аспержи и авокадо.

  • 6360_2.jpgОколо 5-10% от менюто трябва да е от бобови култури и морски водорасли. Редовно могат да се консумират зелен фасул, грах, леща. Другите бобови храни трябва да се включват от време на време.

  • Морските водорасли са важна част на макробиотичната диета, тъй като осигуряват на организма ценни витамини и минерали.

  • Допълнителните продукти са риба (1-3 пъти седмично), плодове и плодови десерти от пресни или сушени плодове, препечени семена и ядки – тиквени и слънчогледови семки, сусам, орехи, фъстъци и лешници.

  • Като подсладители се използват предимно оризов сироп, ечемичен малц и кафява захар.

  • В макробиотичната кухня обикновената готварска сол не се включва, предпочита се морска сол, соев сос и водорасли в умерено количество.

  • Спазването на принципите на макробиотиката изисква човек да се храни само когато е гладен и да дъвче храната старателно (около 50 пъти всяка хапка). Хранителният режим предвижда от 2 до 3 хранения, като се спазват правилните пропорции при подбора на храните.

Тъй като макробиотиката е не само начин на хранене, а начин на живот, следването й със сигурност ще стопи излишните килограми, но критиците й предупреждават, че прекалено малкото количество белтъчини, които се осигуряват на организма, може да унищожи запасите от калций, желязо, цинк и в дългосрочен план да отслаби имунната система.

30.10.2007/Биляна Божилова

7 коментарaДобави коментар »

Lisa

От Lisa21.03.2012, 18:13 ч.

в макробиотичната диета не се препоръчва сол, да, морската еза предпочитане, ако все пак искате да е солено, така е. Аз от години се интересувам и занимавам с макробиотични диети, слава Богу, вече са измислили и...

Виж всички коментари за "Макробиотична диета".

Още от "Популярни диети"

Диетата на стюардесите

Диетата на стюардесите

Какво представлява диетата на стюардесите? Безопасна ли е за здравето диетата на стюардесите и с колко килограма можете да отслабнете, ако я спазвате? Разберете всички за диетата на стюардесите.

Пълноценна диета

Пълноценна диета

Пълноценната диета представлява система за балансирано хранене, която нормализира обмяната на веществата и води до отслабване. Диетата се спазва 2 седмици и обещава смъкване на 2-3 килограма.

Антидиетата на Уолстрийт

Антидиетата на Уолстрийт

Антидиетата на Уолстрийт е нарицателно за храненето на работещите във финансовата сфера. Така се хранят повечето американци, а европейците все по-осезаемо ги имитираме. Това е най-прекият път до наднорменото тегло.