Разделно хранене по д-р Хей

18 коментара0/5

Разделното хранене е балансиран хранителен режим, препоръчван от много диетолози. Те разработват свои методи за разделно хранене. Американският диетолог д-р Уилям Хей също препоръчва прилагане на системата на разделното хранене.

Според системата на д-р Хей храните се класифицират в 3 основни групи: алкалообразуващи, киселинообразуващи белтъчни и киселинообразуващи въглехидратни храни. Храните трябва да се комбинират здравословно и балансирано, така че съотношението между алкалообразуващите и киселинообразуващите да е 4:1.

  • 9319_1.jpgАлкалообразуващи храни: зеленчуци (с изключение на съдържащите скорбяла), пресни плодове (без сини сливи и боровинки).

  • Киселинообразуващи белтъчни храни: месо, птици, дивеч, риба и морски дарове, цели яйца, сирене, прясно и кисело мляко, соя и соеви продукти, домати, преминали през топлинна обработка, консервиран доматен сок, сухи вина.

  • Киселинообразуващи въглехидратни храни: всички зърнени храни (пшеница, ечемик, ориз и т.н.), хляб, брашно, овесени ядки, много сладки плодове (банани, зрели круши, сладко грозде, смокини, фурми, сушени плодове), бобови растения без соя, фъстъци, фъстъчено масло, въглехидратни зеленчуци (картофи, царевица, артишок), бира, сладки вина и ликьори.

  • Неутрални храни: краве масло, сметана, крема сирене, жълтъци, зехтин, растителни масла, всички ядки без фъстъци, зелени и кореноплодни зеленчуци без картофи и царевица, кълнове, подправки, мед, вода, билков чай, прясно изцеден доматен сок, слабо кафе или чай в умерени количества.

Основни принципи на разделното хранене на д-р Хей

Разделно хранене – първи принцип на д-р Хей
Основното правило е да не се смесват белтъчни и въглехидратни храни на едно хранене. Макар че и двата вида храни са киселинообразуващи, те не са съвместими. Белтъчините изискват кисела среда за разграждането си в храносмилателната система, докато за успешното смилане на скорбялата (въглехидратите) е необходима алкална среда. Ако двата вида храни се смесят, киселата среда частично се неутрализира и белтъчините не се усвояват пълноценно. Неутралните храни може да се комбинират, както с белтъчни, така и с въглехидратни.

9319_2.jpgРазделно хранене – втори принцип на д-р Хей
Препоръчва се дневното меню да се балансира така, че всеки ден да се осъществява по едно въглехидратно, едно белтъчно и едно неутрално хранене. Разбира се, съществуват и други, по-либерални схеми.

Разделно хранене – трети принцип на д-р Хей
Между белтъчното и въглехидратното хранене трябва да минат 4-5 часа.

Разделно хранене – четвърти принцип на д-р Хей
Трябва да се избягват преработените и рафинираните храни. Това правило се спазва трудно, тъй като магазините са препълнени с храни в готов или полуготов вид. Но когато имате възможност, приготвяйте храната си сами, като предпочитате пълнозърнести брашна, нелющен ориз и био продукти.

Разделно хранене – пети принцип на д-р Хей
Пресните плодове и зеленчуци трябва да преобладават в дневното меню. Препоръчва се да се консумират сурови, задушени на пара или леко запържени. Плодовете е добре да се ядат самостоятелно или да се приемат в началото на храненето, като се оставят 15-20 минути до консумирането на другите ястия, за да се смелят поне отчасти. Повечето плодове може да предшестват белтъчното хранене. Много сладките плодове, както и сушените, се сервират преди въглехидратното основно хранене.

17.03.2009/Биляна Божилова

18 коментарaДобави коментар »

Martosh

От Martosh20.09.2009, 20:32 ч.

Ако искаш си дай майл-а да ти пиша или ми пиши на martosh@abv.bg мисля че бих могъл да ти дам някой съвети за болестта ти

Виж всички коментари за "Разделно хранене по д-р Хей".

Още от "Популярни диети"

Диета с макарони и спагети

Диета с макарони и спагети

Това е топ диета за привържениците на макароните и спагетите. Това меню с паста можете лесно да го спазвате цяла седмица и така да отслабнете с 3,5 кг.

Диетата Волуметрикс

Диетата Волуметрикс

Диетата Волуметрикс гарантира сваляне на 1 килограм седмично без йо-йо ефект. И всичко това без да гладувате. Вижте кои са основните принципи на диетата Волуметрикс.

Диета с ориз и ябълки

Диета с ориз и ябълки

Диетата с ориз и ябълки изсмуква по половин килограм тлъстини дневно. Комбинацията от ориз и ябълки е много подходяща за диети, защото двата продукта осигуряват почти всички вещества, жизненоважни за организма.