Имуностимулираща диета

3 коментара4/5

Диета за висок имунитет – най-важната диета за каляване на организма за зимата. По време на грипна епидемия последното, за което трябва да мислим, е бързо и нездравословно отслабване. Кои храни са имуностимулиращи?


имуностимулираща диета

Медицината влага огромни средства и усилия за създаване на антибиотици и антивирусни лекарства, но прекалената употреба на лекарствени вещества води до развитието на нови и нови щамове бактерии, които са по-устойчиви и все по-опасни за здравето. Доказателство е върлуващият свински грип, който предизвика масова параноя по целия свят.

имуностимулираща диетаЗатова трябва да насочим вниманието си навътре, т.е. да укрепим защитните сили на организма. Силната имунна система може да произвежда по милион антитела на минута, да разпознава и да обезврежда възникващите заплахи за организма. Стресът, притеснението и тъгата, неправилното хранене и обездвижването отслабват имунната система. Редовните упражнения (без да се стига до претрениране), медитацията и здравословното хранене подсилват имунитета.         

Диета за силна имунна система
Храненето, което подсилва имунната система, не е много по-различно от здравословното хранене, но има някои основни принципи:

 

 

 

 

 

  • Наситените мазнини и трансмазнините потискат имунитета, а незаменимите мастни киселини в мазните риби, ядките и семената подсилват имунната система.

 

 

  • Яжте повече плодове и зеленчуци, които са богати на имуностимулиращи вещества – моркови, червено цвекло, домати, сладки картофи, броколи, авокадо, чесън, тиква, дребни плодове (ягоди, боровинки, малини и други, които може да купите и замразени, когато не им е сезонът).


имуностимулираща диетаЗахарта е вредна и когато сте в отлично здраве, но при настинка и грип допълнително потиска имунната система. Затова изключете захарта и захарните изделия от менюто си поне, докато простудата премине.

Избягвайте рафинираните зърнени храни (бял ориз и изделия от бяло брашно), като вместо тях избирайте пълнозърнестите – овесени ядки, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и други.        

Силната имунна система се нуждае от оптимален прием навитамини и минерали. Недостигът на витамини А, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, С и Е потиска имунитета, както и недостатъчното количество желязо, цинк, магнезий и селен. Добавките от мултивитамини и минерали са добра алтернатива.

Най-важни в борбата с инфекциите са антиоксидантите, особено витамин С. Този вълшебен витамин подпомага производството и работата на имунните клетки. Има антивирусно и антибактериално действие. Оптималната дневна доза за предпазване от настинки е около 1-2 грама, но ако вече сте се простудили, трябва да приемате по 1 г витамин С на 3-4 часа.

Витамин А поддържа клетъчните мембрани и предпазва клетките от проникване на вируси.

Витамин Е, селен и цинк имат важно значение за производството на имунни клетки.            


13.11.2009/Биляна Божилова

 

3 коментарaДобави коментар »

Vegetarianka

От Vegetarianka17.11.2009, 16:51 ч.

Ама точно така си е!Има ли някой да не го знае

Виж всички коментари за "Имуностимулираща диета".

Още от "Сезонни диети"

Двудневен пост на плодови и зеленчукови сокове

Двудневен пост на плодови и зеленчукови сокове

Плодовите сокове пречистват кръвта, а зеленчуковите я изграждат и регенерират.

Свалете 4 кг за 7 дни с банани

Свалете 4 кг за 7 дни с банани

Изненадващо, нали, но бананите също могат да бъдат диетична храна. Бананите са богати на целулоза, скорбяла, калций, магнезий, цинк, сяра, желязо, пектин, витамини А, С, Е, В, глюкоза и захароза. Свалете 4 кг за 7 дни с банани - вижте как.

Да се подготвим за лятото

Да се подготвим за лятото

Лятото вече чука на вратата. Време е да сменим не само дрехите, но и настроението, жизнения тонус и естествено, външния вид.