Споделете и спечелете: Използвате ли ГХИ (пречистено масло)? - ПРИКЛЮЧИ

62 коментара0/5

Основен елемент от традиционната индийска кухня, това пречистено масло намира почитатели в цял свят. Използвате ли ГХИ (пречистено масло)?

Споделете и спечелете:  Използвате ли ГХИ (пречистено масло)? - ПРИКЛЮЧИ

 

ПОБЕДИТЕЛ: kaya22

 

Какво е всъщност маслото ГХИ?

Гхи е масло, от което са отнети водата, протеините и глюцидите. За разлика от обикновеното масло, което съдържа 82% мазнини, в гхи те са почти 100%, подобно на растителните олиа.

В Индия го използват всекидневно за приготвянето на ориз, сладкиши или питките наан, но и за разкрасяване на кожата и косата. Гхи подобрява храносмилането и помага при стомашни киселини.

 

Какви са предимствата на ГХИ?

Мастните киселини в гхи се съхраняват добре и при високи температури над 250 градуса. Освен това маслото е богато на витамин А в неговата активна форма (ретинол). Витамин А е полезен за зрението, за растежа и за имунитета. В гхи има и голямо количество витамин К2, участващ в процеса на минерализация на костите и зъбите. Но също както обикновеното масло, гхи съдържа и много наситени мазнини, затова консумацията му трябва да се ограничи до 10-20 г дневно.

Какви са предимствата на ГХИ?

 

Как се използва в кулинарията?

Неговото основно достойнство е, че не загаря при готвене, при което запазва напълно аромата на маслото. То е много подходящо за приготвяне на месо, задушени зеленчуци и сосове, както и за придаване на хрупкавост на пържените храни. Гхи се използва също за подсилване на ефекта на подправките. Поради лекия си вкус на лешници е подходящо и в сладкарството.

Можем ли сами да си приготвим ГХИ?

 

Можем ли сами да си приготвим ГХИ?

Да, много е лесно! Изберете качествено масло от крави, хранени с трева, чието мляко е по-вкусно и по-богато на Омега 3. Стопете го на слаб огън в съд с тежко дъно. Не разбърквайте. Махнете пяната от повърхността с решетеста лъжица и след това излейте бистрата част в стерилизиран стъклен буркан, като внимавате бялата утайка да не премине в него. Гхи трябва да бъде със златист жълт цвят. Съхранява се в продължение на 1 месец в затворен с капачка буркан.

 

Тази седмица ви питаме: Използвате ли ГХИ (пречистено масло)?

 

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

'Трима в любовта' от Арчибалд Кронин на издателство ЕРА.Участници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

Период: 00:00 часа на 13.06.2018 г. до 23:59 часа на 19.06.2018 г.

В играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 20.06.2018 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

►►►Победителят ще спечели книгата "Трима в любовта" от Арчибалд Кронин на издателство ЕРА.

„Трима в любовта“ е един от големите шедьоври на Арчибалд Кронин. Вълнуваща история, която отвежда читателя в драматичен свят, изпълнен с наситени емоции.

 

62 коментарaДобави коментар »

Ronda

От Ronda19.06.2018, 23:03 ч.

След като прочетох тук за него си купих днес и го опитах - наистина е хубаво - препоръчвам го.

Виж всички коментари за "Споделете и спечелете: Използвате ли ГХИ (пречистено масло)? - ПРИКЛЮЧИ".

Още от "Сподели и спечели"

Сподели и спечели: Взимате ли си храна за вкъщи

Сподели и спечели: Взимате ли си храна за вкъщи

Обичате ли да готвите или го правите само по задължение? А позволявате ли си понякога да взимате готова храна за вкъщи? Споделете с нас и може да спечелите подарък книга.

Сподели и спечели: Обичате ли суши?

Сподели и спечели: Обичате ли суши?

Суши – наслада за окото и за вкуса. На други хора пък мисълта да ядат сурова риба им се вижда непоносима. Споделете в коментар под статията дали обичате суши и може да спечелите книга.

Смути или сок: Кое е по-полезно?

Смути или сок: Кое е по-полезно?

Когато говорим за диета с течности или просто пречистване, пред нас стоят два варианта (освен любимата ни вода): сокове или смутита. Вижте кой печели битката между смути и сок.