Споделете и спечелете: Обичате ли коприва? - ПРИКЛЮЧИ

72 коментара0/5

Крехка, тонизираща и богата на протеини, копривата е добре позната в националната ни кухня. Копривата съдържа протеини и желязо, което я прави особено ценна храна.

Споделете и спечелете: Обичате ли коприва? - ПРИКЛЮЧИ

 

ПОБЕДИТЕЛ: Roxanne25

 

Парещите листенца на копривата притежават едновременно три важни свойства – минерализиращо, прочистващо и противовъзпалително.

 

6 ползи от копривата

 

1. Коприватапреборва умората и дава тонус

По съдържанието си на протеини копривата е по-богата дори от соята. Силицият в нея заздравява тъканите, ставите и костите. Тя е отлично блюдо при възстановяване след болест.

2. Коприва за красива и гъста коса

Козметичната индустрия отдавна е признала магическия ефект на копривата върху косата. Билката заздравява косъма, като подобрява кръвообращението и увеличава притока на кръв към скалпа. По този начин насърчава растежа на косата и я прави по-гъста. С коприва подхранвате косъма с минерали и се борите с пърхота. Някои използват полезното действие на билката, за да възстановят по-бързо естествения си цвят на косата.

3. Копривата успокоява алергичната хрема

Благодарение на минерализиращото и прочистващото си действие, копривата помага на организма да укрепне. Към това се добавя и противовъзпалителният й ефект. Препоръчително е да се пие отвара от изсушените й листа преди настъпването на пролетта и „нашествието“ на полените.

Копривата помага също срещу акне, екзема и уртикария.

Коприва

4. Копривата облекчава ставните болки

Екстрактът от листата на коприва е много ефикасен срещу болки, дължащи се на възпаление в ставните връзки. Той блокира молекулите, наречени цитокини, които участват във възпалителния процес. Въздействието на копривата довежда до по-голяма гъвкавост в ставите, а най-вече позволява намаляването на приема на нестероидните противовъзпалителни медикаменти или ограничава вредните им странични ефекти.

5. Копривата е полезна е за кърмещите жени

Копривата, подобно на семето от копър, увеличава кърмата и подобрява качеството й. Ето защо е горещо препоръчвана храна за жените, които кърмят.

6. Копривата благоприятства прочистването на бъбреците, черния дроб и пикочния мехур

Ако страдате от хронични цистити, възпаление на бъбреците или проблеми с черния дроб, листата на копривата могат да облекчат симптомите. Като увеличава количеството на урината, растението прочиства тези органи и се бори успешно с възпалителните процеси.

 

Тази седмица ви питаме:  Обичате ли коприва?

 

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

книгата 'Кажи, че си моя' от Елисабет Нуребек, Издателство: ЕраУчастници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

Период: 00:00 часа на 21.03.2018 г. до 23:59 часа на 27.03.2018 г.

В играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 28.03.2018 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

Победителят ще спечели книгата"Кажи, че си моя" от Елисабет Нуребек, Издателство: Ера

Още за: коприва

Още от "Сподели и спечели"

Сподели и спечели: Любима супа

Сподели и спечели: Любима супа

В студените дни сме свикнали да се „топлим” с вкусна супа, макар че този вид ястие е подходящ не само за студените месеци от годината. По тази причина бъдете сигурни, че няма да сгрешите, ако в менюто ви често попада именно супата с нейните различни разновидности.

Сподели и спечели: Любим чай

Сподели и спечели: Любим чай

Зелен чай, черен, плодов...кой е любимият ви вид чай. Споделете в коментар под статията и можете да спечелите комплект книги.

Сподели и спечели: Любим вид лук

Сподели и спечели: Любим вид лук

Съществуват много видове лук, като всеки от тях има специфични вкус, форма и мирис. А кой е вашият любим вид лук, на който не може да устоите? Споделете с нас и може да спечелите подарък книга.