Споделете и спечелете: Обичате ли скариди? - ПРИКЛЮЧИ

66 коментара0/5

Скаридите са богати на витамините В3, B12 и Е и на минералите желязо, магнезий и фосфор. Ценен източник на протеини и цинк, но имат високо съдържание на холестерол.

Споделете и спечелете: Обичате ли скариди? - ПРИКЛЮЧИ

 

ПОБЕДИТЕЛ: paranoir1

 

Скаридите са ракообразни животни, които живеят в сладководни и солени басейни. Могат да се развъждат и в изкуствена среда, като най-много морски ферми има в САЩ, Япония, Тайланд и Тайван. Скаридите в българската търговска мрежа са най-често със средиземноморски произход.

Вкусът на скаридите зависи от това по какъв начин са отглеждани.

Суровите скариди са кафяви, сиви или сини, а кулинарно обработените - розови или бели. Месото им е плътно и ароматно. Класифицират се по големина – по-големите са по-скъпи, затова кралските скариди са с най-висока стойност.

Хранителни стойности в 100 г скариди: 106 ккал; 20 г белтъчини; 2 г мазнини; 1 г въглехидрати; 152 мг холестерол

 

Как да изберете скариди?

Скаридите, които са най-добри за консумация, изглеждат свежи, с лъскави черупки.

Ако са сухи, значи не са пресни.

По черупките не трябва да имат пясък или черни петна и да имат аромат на морска вода, а не на амоняк.

Скаридите обикновено се продават варено-замразени (на цвят са розови), сурово-замразени (на цвят са сиво-кафяви), с глави и черупки или само опашки в черупки, както и почистени от обвивката си. Ако ги купувате с черупките, имайте предвид, че с отстраняването им се губят около 20% от теглото. В хладилник се съхраняват до два дни, а във фризер до месец.

 

Обичате ли скариди?

 

Как да консумирате скариди?

Скаридите могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени, в салати, на пастет, с варен ориз, в супи и т.н. Много е важно да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно. Сурово-замразените се размразяват колкото да се отделят и се пускат във вряща вода. Готовите скариди изплуват на повърхността след около 8-10 минути.  Варено-замразените се варят най-много 3 минути.  

 

Тази седмица ви питаме:  Обичате ли скариди?

 

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

'Край на мита за добрата майка' от Алисън Шейфър на изд.КолибриУчастници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

Период: 00:00 часа на 28.03.2018 г. до 23:59 часа на 03.04.2018 г.

В играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 04.04.2018 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

Победителят ще спечели книгата "Край на мита за добрата майка" от Алисън Шейфър на изд.Колибри

Още от "Сподели и спечели"

Сподели и спечели: За или против вегетарианството?

Сподели и спечели: За или против вегетарианството?

Вегетарианците са хора, които изцяло се отказват от консумацията на месо. В менюто им присъстват предимно храни с растителен произход, както и такива с животински (които не са месо) – мляко, яйца и т.н. Оставете коментар под статията какво е мнението ви за вегетарианството и можете да спечелите книга.

Сподели и спечели: Слушате ли музика по време на тренировка

Сподели и спечели: Слушате ли музика по време на тренировка

За голяма част от хората тренировката няма да бъде пълноценна, ако по време на нея не звучат любимите песни. Всъщност предпочитаната музика е начин да направите тренировката по-приятна, а упражненията някак по-лесни.

Сподели и спечели: Любима разхлаждаща напитка

Сподели и спечели: Любима разхлаждаща напитка

През лятото трябва да пием много течности. Те освен да утоляващ жаждата, трябва и да ни действат разхлаждащо в жегите. Оставете в коментар под статията коя е любимата ви разхлаждаща напитка и може да спечелите книга.