Споделете и спечелете: Пиете ли енергийни напитки?

69 коментара0/5

Енергийните напитки са богати на захар и кофеин, често се консумират едновременно с алкохол и полемиките около тях не стихват. Тази седмица ви питаме: Пиете ли енергийни напитки?

Споделете и спечелете: Пиете ли енергийни напитки?
 © Сн.: iStock.com и издателство „Милениум“

 

Какво има в енергийните напитки?

Енергийните напитки са направени от подсладена газирана вода и кофеин. Някои  съдържат таурин – аминокиселина, която участва в дейността на невроните. Други са обогатени с Д-глюкуронова киселина – производно на захарта, което благоприятства изхвърлянето на токсините и преборва умората. В рецептата понякога са добавени витамини В, които участват в енергийната обмяна на веществата и играят роля за подобряване на интелектуалната и физическата форма. Нерядко се използват и екстракти от стимулиращи растения – гуарана, женшен и др.

 

Колко кофеин?

В една енергийна напитка от 250 мл се съдържат 72,5 мг кофеин – толкова, колкото в 2 чаши еспресо, 1,5 л черен чай или 2,3 малки бутилки кока-кола.

 

Енергийни или енергизиращи?

Въпросът не е само езиков. Енергизиращите напитки отговарят на строга регламентация и имат за цел  да компенсират по най-бърз начин загубата на минерали, настъпила след голямо физическо усилие. Енергийните напитки не са приспособени към нуждите на спортистите, макар че много хора ги пият, докато тренират. Всъщност, техният състав и концентрацията им ги правят неподходящи за консумация по време на спорт. Те могат да доведат до повишаване на телесната температура и обезводняване. Освен това кофеинът благоприятства елиминирането на калция и магнезия от организма, като по този начин повишава риска от мускулни спазми и нарушен сърдечен ритъм.

Пиете ли енергийни напитки?

 

Рисковано ли е да се смесват с алкохол?

Енергийните напитки намаляват чувството за замайване от алкохола и това кара хората да продължават да пият, без да си дават сметка за състоянието си. Те обаче не ускоряват разграждането на алкохола в организма и рисковете при шофиране нарастват. Добре е това да се знае, като се има предвид, че една трета от техните почитатели ги приемат редовно заедно със спиртни напитки.

 

Подходящи ли са за деца?

Така както кафето, чаят и възбуждащите безалкохолни, енергийните напитки са неподходящи за деца и тийнейджъри в ранна възраст. Европейско проучване показва обаче, че 18% от децата на възраст от 3 до 10 години вече са ги опитвали. Младият организъм е по-чувствителен към кофеина и се стига да нарушен сън и нервност. Бременните и кърмещите жени също трябва да се въздържат да ги консумират.

Енергийните напитки не бива да се съчетават с алкохол и да се консумират по време на спорт, както и при неврологични или психиатрични проблеми. Те са неподходящи също при сърдечносъдови, бъбречни и чернодробни заболявания. Бъдете внимателни в случай, че през деня консумирате и други източници на кофеин. Ако имате нужда от ободряване, по-добре изпийте едно кафе. А ако умората ви измъчва, не се опитвайте да я маскирате, починете си малко!

 

 Тази седмица ви питаме: Пиете ли енергийни напитки?

 

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

Участници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

„Енциклопедия на шпионите“ на издателство „Милениум“Период: 00:00 часа на 14.02.2018 г. до 23:59 часа на 20.02.2018 г.

В играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 21.02.2018 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

Победителят ще спечели книгата  „Енциклопедия на шпионите“ на издателство „Милениум“

 

69 коментарaДобави коментар »

stella_111

От stella_11119.02.2018, 20:12 ч.

Аз не пия енергийни напитки, защото се старая да избягвам всичко газирано.

Виж всички коментари за "Споделете и спечелете: Пиете ли енергийни напитки?".

Още от "Сподели и спечели"

Сподели и спечели: Закусвате ли сутрин? - ПРИКЛЮЧИ

Сподели и спечели: Закусвате ли сутрин? - ПРИКЛЮЧИ

Закуската е първото хранене за деня. Повечето специалисти по хранене са на мнение, че закуската е най-важното от храненията, защото спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия.

Сподели и спечели: Спортувате ли?

Сподели и спечели: Спортувате ли?

Всеки има свой начин да се раздвижва – някои предпочитат бягане в парка, други – упражнения във фитнес залата, докато трети се наслаждават на вървенето пеша. Оставете коментар под статията коя е любимата ви физическа активност и може да спечелите книга

Сподели и спечели: Постите ли?

Сподели и спечели: Постите ли?

В началото на тази седмица започнаха Великите пости. В оставащите дни до Великден желаещите могат да се пречистят духовно. Споделете в коментар под статията дали постите.