Има ли зависимост от спорта?

0 коментара0/5

Фитнес в обедната почивка, вечерни курсове по танци, бягане през уикенда и... нито ден без спорт! Има ли истинска опасност от зависимост от спорта?

Има ли зависимост от спорта?
 © Сн.: iStock.com

Eли е на 38 години. За нищо на света тя не би пропуснала своите два часа спорт дневно. Ако по някаква причина това се случи, настроението й се разваля, изпитва усещането за вина и се чувства сякаш изведнъж е напълняла с три килограма. Напрегната работа, семейни задължения и две деца – нищо не може да я отклони от дневния й режим, дори внезапно нападналият я грип.

Има много хора, които като Ели не могат да си представят и ден, без да обуят маратонките. Обикновено те са любители спортисти, а не професионалисти, някои от тях участват в състезания като градски маратони например. Общата им черта? Те имат нужда от този втори, паралелен живот, извън семейството и професията.При жените основната мотивация е да не напълнеят, да не остареят и да се освободят от всекидневните грижи. За тях ежедневното спортуване е самолечение срещу страха от напредването на възрастта в един свят, в който е нужно винаги да си в отлична форма.

Радост от владеенето на тялото

Редовното и разумно практикуване на спорт в психологически план е начин за повишаване на самооценката. С течение на времето тялото става по-мускулесто, силуетът – по-фин, а спортуващият се стреми да надхвърли лимитите си. Освен това у него се поражда удоволствие, което се дължи на производството на ендорфини по време на тренировката. Тези природни опиати естествено преборват тревожността и създават чувство за удовлетвореност. Колкото повече спортува човек, толкова повече ендорфини произвежда тялото му и именно тук е ключът към появата на зависимост.

Въпрос на доза

Риск от появата на зависимостта се появява, когато спортните занимания надхвърлят по осем часа седмично. Другото условие е спортуващият да е изгубил интерес към всичко останало в живота - семейните и професионалните връзки изтъняват. Въпреки това големите любители на спорта обикновено не се смятат за зависими – за тях това е позитивна дейност, която дава добро самочувствие, добра физическа форма и създава убеждението за успех в живота.

Знаете ли, че...

...най-голяма вероятност от поява на зависимост има при спортовете, които се практикуват не в екип, а самостоятелно – плуване, колоездене, бягане и фитнес.

...активно спортуващите са по-склонни към хранителни смущения в сравнение с хората, които не спортуват.

...умереното спортуване е полезно за сърдечносъдовата система, срещу напълняване и стрес, но интензивните спортни занимания крият рискове освен от зависимост, от травми, ставни и мускулни проблеми, нарушен сърдечен ритъм, дори внезапна смърт.

Има ли зависимост от спорта?

Осъзнаване на зависимостта

Спортохолиците не допускат в съзнанието си мисълта, че любовта им към спорта може да премине границите на нормалното. Те се стремят непрестанно към своята следваща доза, защото така дават отговор на вече съществуващ проблем. За психолозите той може да произхожда от липса на достатъчно внимание и любов от страна на родителите в детството или от трудности със самоидентифицирането на личността.
Осъзнаването на зависимостта става по-лесно при появата на физическо неразположение – изкълчен глезен, проблем със сърдечния ритъм, мускулно схващане или умора. Другият начин е чрез намесата на близките хора, които започват да се чувстват изоставени, и реагират.

Освобождаване

То става постепенно, с намаляване на времето, отдадено на спорта. Понякога е нужна психотерапия. Психотерапевтът помага на пациента не да „премести” зависимостта си върху друга територия, а да осъзнае причините за склонността към зависимост изобщо, които се крият в личната му история. Появата на нови интереси към други области на живота е от голяма полза. В същото време е добре да се запази умереното практикуване на любимия спорт.

Разберете! Кой е перфектният спорт за вас?>>>

8 признака, че може би сте зависими от спорта

1.Ставате раздразнителни, ако спрете спорта дори и само за няколко дни.

2.Непрекъснато търсите силни усещания.

3.Продължавате да спортувате при наличие на травма или рана.

4.Чувствате се виновни, ако нямате възможност да спортувате.

5.Спортните ви занимания са по-важни за вас от професионалния и семейния ви живот.

6.Можете да спортувате по всяко време.

7.Срещате трудности със семейството и началниците заради спортната си дейност.

8.Спазвате строга диета, за да подобрите физическите си постижения.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Има ли зависимост от спорта?".

Още от "Спорт"

Спортът като начин на живот

Спортът като начин на живот

В книгата „Лекарят, моят приятел” Фабрицио Дуранти – един от най-големите капацитети по високи човешки постижения, ни учи какво ни дава спортът и защо си заслужава да го превърнем в начин на живот.

Аква зумба – танц във водата

Аква зумба – танц във водата

Аква зумба е микс от традиционна зумба и аква аеробика. Аква зумба включва движения като пляскане, разтягане, извиване, дори викане и смях, както и класически аква фитнес. Аква зумба за секси фигура и добро настроение.

За ходенето пак и отново

За ходенето пак и отново

Ходенето е най-естествената форма на движение, а бързото ходене - идеалното упражнение на открито.