Мотивирани за спорт

0 коментара0/5

Ако обичате да спортувате, нямате нужда от допълнителна мотивация. Но ако не е съвсем така, нашите съвети ще ви помогнат да бъдете постоянни.

Мотивирани за спорт
 © Сн.: iStock.com

Започнете полека

Всички знаем, че спортът е полезен за здравето. За да бъде и удоволствие, започнете да тренирате постепенно. Най-важното е да поставите началото. През първата седмица отделете три пъти по 10 минути за спорт, през втората – три пъти по 15 минути. През следващите няколко седмици удължете времетраенето на тренировките до 20, 30 и 45 минути.

 

Бъдете редовни

Няколко къси тренировки са по-полезни от една дълга. Идеалният ритъм е три пъти седмично, като разстоянието между отделните сеанси трябва да е поне 24 часа. При такова постоянство тялото започва да привиква към спорта, мускулите се „събуждат”, кръвообращението е активирано, сънят се подобрява. Поражда се и една полезна зависимост от редовно движение.

 

Планирайте и следете напредъка си

Направете си стройна програма за дните и часовете, в които ще спортувате, и се придържайте към нея. В същото време отбелязвайте в специална тетрадка как протичат тренировките, как ви се отразяват, какво постигате. Това ще ви позволи да набележите нови цели и да не губите мотивацията си.

 

Разнообразявайте заниманията си

Дори и да практикувате една единствена дисциплина, пак можете да избегнете еднообразието и рутината. Подбирайте различни комплекси от упражнения, например кардиотренинг, тренировка за издържливост, укрепване на дълбоките мускули и т.н. Променяйте също ритъма, времето за почивка. Ако спортувате на музика, включвайте нови „парчета”.

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

Съветите за супер тяло на Страхил Иванов>>>

Фитнес звездите на Instagram, които ще ви мотивират>>>

Отслабване и тренировка според фигурата>>>

 

 

Спортувайте в компания

По-добре ще се чувствате, ако отивате на тренировка с приятели или пък с вашия партньор. Ако няма такива ентусиасти в обкръжението ви, участвайте в групи, ръководени от треньор. Колективната тренировка мотивира за напредък и постоянство.

 

Консултирайте се с лекар, преди да започнете

За мъжете над 35-годишна възраст и жените над 45 години е необходимо да поговорят с лекаря, който ще направи нужните прегледи и изследвания, за да ги посъветва кои спортове са подходящи и с каква интензивност трябва да се практикуват. Така няма да се стигне до прекалено натоварване с последици за здравето.

 

 

Станете част от Rozali.com във Facebook!

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мотивирани за спорт".

Още от "Спорт"

Плуване вместо фитнес

Плуване вместо фитнес

Когато ви доскучае във фитнес залата, скачайте в басейна. Плуването е  идеален спорт за раздвижване и тонизиране на мускулатурата. А съпротивата на водата е 10 пъти по-голяма от тази, която въздухът оказва на тялото при „суха” тренировка.

Кизомба – танцът на любовта

Кизомба – танцът на любовта

Наричат кизомба танц на любовта, африканско танго и какво ли още не. Кизомба е танц на близостта, на интимността. Познат е у нас съвсем отскоро, но в някои част на света е танц с традиция. Научете повече за кизомба – танцут на любовта.

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – едва ли сте очаквали, че това е перфектна кардио тренировка. Но е така. С каране на ролери се изгарят калории, топят се мазнини и се натоварват предимно мускулите на краката, седалището и корема.