Плуване вместо фитнес

8 коментара3/5

Когато ви доскучае във фитнес залата, скачайте в басейна. Плуването е  идеален спорт за раздвижване и тонизиране на мускулатурата. А съпротивата на водата е 10 пъти по-голяма от тази, която въздухът оказва на тялото при „суха” тренировка.

Още древните гърци са оценили ползата от плуването. Според Платон всички, които не могат да плуват, са необразовани и заслужават презрение, защото „невежеството” им означава, че ги е страх да се изправят пред предизвикателства. Римляните при оценка на дадена личност са казвали: „той не знае да чете и пише, и дори да плува”.

7437_3.jpg

Днес сме далеч по-благосклонни към „неплуващите“, но не можем да отречем позитивния му ефект върху целия организъм. Като всеки друг спорт, плуването също има предимства и недостатъци. Ето някои от тях:

Плюсове на плуването

7437_2.jpgАктивизират се всички мускулни групи – основна роля имат гръбните мускули (заради загребващите движения, които се извършват най-много), но също така участват и трицепсът, коремните мускули, както и тези на краката.

Укрепва стените на вените и възстановява еластичността на кръвоносните съдове.

Изразходват се 25% повече калории, отколкото при други упражнения (за 60 минути плуване в умерено темпо се изгарят 475 ккал, а при бързо плуване – 660 ккал).

Спомага за коригиране на гръбначни изкривявания и лекуване на ставни травми и контузии.

Плуването е отлична кардиотренировка.

Минуси на плуването

Въпреки че плуването е здравословен спорт, не сме застраховани от травми. При претоварване най-коварни са контузиите на рамената, макар че от тях страдат предимно професионалните плувци. Не по-малко болезнени са и травмите, получени от неправилна техника на плуване.

При допира с водата тялото губи топлина, а организмът се старае да запази преграда между тялото и водата (мазнините). Следователно плуването не е подходящо за постигане на дълбок релеф, а само за дооформяне на тялото.

Друг неприятен „инцидент“ е пълненето на ушите с вода. Изтръсквайте добре попадналата в ушния канал вода, за да не възникнат инфекции!

Правила за безопасно плуване

7437_1.jpg1. Винаги загрявайте, преди да влезете в басейна. Ставни завъртания (най-вече на раменните стави) и няколко подскока ще подготвят тялото за влизане във водата.

2. Не яжте поне 2 часа преди тренировка.

3. Научете се да плувате правилно, за да избегнете нежелани травми.

4. Сменяйте стиловете, докато плувате. Загрявайте с по-интензивен бруст (най-популярният стил в плуването за развлечение, вероятно заради неговата стабилност и възможността да си държиш главата над водата постоянно) и след това минете на кроул (плуване със загребване през рамо) или гръб. Плувайте бътерфлай (най-изтощителният стил – изисква движенията да са двустранно симетрични) само когато сте се разгрели добре.

5. Очилата са задължителен аксесоар, за да запазите очите си здрави.

6. Ако водата е по-топла, намалете броя на дължините, тъй като пулсът ви ще се повиши по-бързо. Правете почивки, когато почувствате умора.

7. При схващане се хванете за ръба на басейна или излезте навън и опънете мускула.

Тук отново важи правилото за умереност. За да избегнете травми и да не загубите от женствеността си, не претоварвайте мускулите на гърба. Плувайте преди всичко за здраве, тонус и самочувствие. 

15.04.2008/Биляна Божилова

8 коментарaДобави коментар »

Само минавам

От Само минавам24.07.2008, 00:06 ч.

tigri, а можеш ли да ми кажеш колко е голям басейна и да ми дадеш някакви контакти на фитнеса - телефон, адрес... благодаря предварително

Виж всички коментари за "Плуване вместо фитнес".

Още от "Спорт"

Разходка като тренировка

Разходка като тренировка

Как се отразява редовната разходка върху физиката на човек? Може ли разходката да бъде перфектната тренировка за вас? Кои части от тялото се натоварват, докато вървите? Научете всичко за разходката като тренировка в следващите редове.

Тичането – 10 причини защо си струва

Тичането – 10 причини защо си струва

Физическата активност е изключително важна за здравето и добрата форма на тялото. Тичането, една от нейните форми, пък е чудесен начин да се сдобиете с фигурата, която искате. Защо още си струва да започнете да тичате?

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг) е най-лесният начин да реализираш най-съкровената си мечта – да полетиш! Парапланеризмът е достъпен за всеки, независимо от възрастта, пола и физическите данни. В България има чудесни условия за параглайдинг.