Капоейра носи радост

6 коментара5/5

Капоейра е бразилски микс от танц, музика, театър, ритуал и бой.

10034_1.JPG

История на капоейра
Има различни версии за историята на капоейра, но за нито една от тях няма реални доказателства. Една от легендите разказва, че истинският капоейрист е трябвало да излезе от вкъщи с белия си костюм, за да отиде на среща, като междувременно мине през 2-3 места, на които да поиграе капоейра и да отиде на срещата без нито една гънка по костюма.

Всички исторически версии сочат, че капоейра е създадена от анголски роби, които работели в плантациите на Бразилия през XVІ век, като средство за самозащита от безскрупулните им господари. След като робите били официално освободени, капоейра излязла на улицата. Дълго време е била забранена, тъй като се е смятало, че внушава насилничество, приоритет на низшите съсловия. Днес капоейра е неразделна част от образователните програми на различни училища, университети, клубове и военни организации. Дори в модерни танци като брейк, рап и хип-хоп се вмъкват капоейра елементи.

10034_2.JPGСъщност на капоейра
Традиционната капоейра представлява спонтанно събиране на хора на улицата, които се нареждат в „рода” (кръг), включително и тези, които свирят. Започват да пеят и да пляскат, като един солист води песента, а в средата двама играят капоейра. В спортен вариант се изпълнява солово, без партньор. Прави се само акробатика и представления за публика.

Най-често капоейра се определя като вид общуване, закачка между двамата, които играят. Целта не е да победиш другия, а да го излъжеш. Нещо като нашето надиграване в народните танци.

Взаимоотношенията от живота се пренасят и в капоейра – понякога има агресия, мания, идеята да се наложиш над другия, да го излъжеш, но не и да го набиеш. Защото, както казват капоейристите: Героите умират първи!

Капоейра като спорт и забавление
Капоейра може да се играе и като спорт, и като забавление. Прави се спонтанно и не е нужно да има организирана спортна изява. Натоварва мускулатурата неимоверно много. Всяка част от тялото се използва достатъчно активно, почти на границите на възможното.

Още след първата тренировка откриваш мускули, за които дори не си предполагал, че съществуват. За около година се усвоява дотолкова, че да можеш да се занимаваш самостоятелно. Иначе още от първия опит е възможно да правиш някое от движенията, но най-важното е да се научиш да ги изпълняваш правилно. Движенията не изискват голяма гъвкавост, а точно обратното – нужни са най-вече координация, баланс и усещане на тежестта. Докато ги придобиеш обаче, се използва предимно мускулатурата.

Има хора, които много години са се занимавали с бойни изкуства, а не могат да се оправят с капоейра, защото координацията е различна. Капоейра често е сравнявана с театъра, тъй като в нея също има театрално изразяване на чувства и емоции.

10034_3.jpg

Музиката в капоейра
Самбата е много здраво преплетена с капоейра. Най-често музиката се изпълнява на ударни инструменти. Повтарят се различни напеви. Обикновено мелодията не е сложна. Ако не се научиш да пееш, няма да можеш и да играеш капоейра, а ако не умееш да лансираш на музикалните инструменти, губиш част от сетивата на играта.

Да играеш капоейра е удоволствие, което само тя може да ти създаде!

Вижте как жени играят капоейра:
Снимки от Бразилия: Мая Цветкова

18.12.2008/Биляна Божилова

6 коментарaДобави коментар »

rachona

От rachona19.12.2008, 14:40 ч.

Има капоейра и в център Йога Мандала на угъла между бул. Сливница и ул. Княз Борис 1.

Виж всички коментари за "Капоейра носи радост".

Още от "Спорт"

Подходящият спорт за вас според характера

Подходящият спорт за вас според характера

За да не бъде спортът и тренировките в тежест, трябва да може да му се наслаждавате -да отговаря на вашите физически възможности, умения и вкусове. Вижте кой е подходящият спорт за вас според характера?

Как да тичаме ефективно?

Как да тичаме ефективно?

При редовно тичане се получава значително изгаряне на мазнини и като следствие се увеличава процентът на мускулната маса. Но как да тичаме ефективно?

Тичането – 10 причини защо си струва

Тичането – 10 причини защо си струва

Физическата активност е изключително важна за здравето и добрата форма на тялото. Тичането, една от нейните форми, пък е чудесен начин да се сдобиете с фигурата, която искате. Защо още си струва да започнете да тичате?