Рафтинг приключение

3 коментара3/5

Рафтинг е екстремен спорт, който може да се превърне в незабравимо приключение за любителите на силни усещания. Пролетта е идеален сезон за рафтинг, защото реките са пълноводни и буйни. Рафтинг вдига адреналина на макс.  

9296_0.jpg

Рафтинг – същност
Терминът “рафтинг” идва от английската дума “raft” - сал. Всъщност представлява спускане с надуваема лодка (също се нарича рафт и се прави от специален вид каучук) по бърза река. Нарича се още “whitewater rafting” заради белия цвят на разпенените води на реките, по които се спускат рафтърите. Самият рафт може да бъде с различна големина и да побира между 2 и 20 човека.     

9296_1.jpgЗа да бъде преодолян бързеят, без лодката да се обърне, всичките души екипаж трябва да гребат абсолютно едновременно. Веднъж попаднали в реката, имат 5 минути за постигане на пълен синхрон в движенията си, защото шоуто започва. По-тежките участници винаги седят отпред и определят темпото, но по-леките в никакъв случай не са с по-нисък коефициент на полезно действие.

Нямаш шанс да паразитираш, защото нарушаваш синхрона и ти ще си виновникът, ако лодката се обърне. Греблото не трябва да се вдига много на високо, защото тежи 1,5 кг и ако се престараеш, те чака ужасна мускулна треска.

Курсът се определя от инструктура, който управлява лодката и наставлява останалите участници в екстремните действия. 

Рафтинг – история
Историята на рафтинга започва през XVІІІ век в Северна Америка. Американските дървари се спускали, за да прекарват трупите по реката. Първото официално спускане е документирано през 1811 г. по течението на река Снейк в САЩ. Около три десетилетия по-късно американските военни Джон Фримонт и Хорас Дей изобретяват гумения рафт, който използвали за военни цели, а не за забавление. Рафтингът е наложен като екстремен спорт едва през миналия век, но добива огромна популярност в световен мащаб.

Рафтинг – екипировка
Добрата новина е, че ако се отдадете на рафтинг приключение, организирано от някой от клубовете, предлагащи екстремни изживявания, екипировката е включена в цената. И така, срещу 40-50 лева ще получите всичко необходимо, за да си доставите максимално удоволствие. Иначе знаете колко скъпа е екипировката за всяко екстремно начинание. За да станете “индивидуален” рафтинг маниак ще са ви необходими двуместен гумен каяк, гребло, яке, неопрен, боти, спасителна жилетка и каска, всичко за над 3000 лв.

9296_2.jpgРафтинг – къде?
Рафтинг спусканията обикновено се практикуват по горните и средните течения на планинските реки, където има достатъчно вода и по-малко препятствия във вид на камъни, дървета и т.н. Според международните стандарти реките имат различна степен на трудност от 1 до 6. Първа и втора степен са напълно безобидни и са идеални за начинаещи любители на рафтинга, а пета и шеста са доста рискови, изискват сериозна предварителна подготовка и са подходящи за спускания само на рафтъри – майстори. 

В България най-подходящото място за рафтинг е по река Струма. Сборният пункт е Кресненското ханче. Можеш да останеш цял уикенд или просто да се спуснеш и да се прибереш. Освен Струма други подходящи места за рафтинг у нас са реките Арда, Места, Велека, Бели и Черни Вит.

Ако искате да съчетаете екстремното изживяване с екскурзия в чужбина, САЩ (най-вече Колорадо, Аляска и Айдахо), Южна Америка (Чили) и Южна Африка предлагат чудесни условия за вълнуващи рафтинг спускания. Някои от реките в нашите съседки – Турция, Сърбия и Черна гора, също са много подходящи за рафтинг приключения.  

Големият въпрос при всеки екстремен спорт е дали безопасността е гарантирана? При организирания рафтинг – да! Винаги има придружаващ каяк, който в случай, че стане някакъв инцидент и лодката се обърне, бързо спасява хората. Освен това всички участници задължително се застраховат.    

Силната емоция и възможността за вдигане на колективния дух правят рафтинга изключително подходящ за тиймбилдинг.

12.03.2009/Биляна Божилова

3 коментарaДобави коментар »

Reflip

От Reflip14.03.2013, 15:39 ч.

Повече информация за рафтинг и рафтинг спускания на [Линк]

Виж всички коментари за "Рафтинг приключение".

Още от "Спорт"

Трейси Андерсън

Фитнес съвети от Трейси Андерсън - звездната треньорка

Тя е един от най-добрите треньори в САЩ. На нея се доверяват редица знаменитости, както и стотици други хора. Ако има човек, който знае какви съвети по отношение на фитнеса да даде, то това определено е Трейси Андерсън.

Спортът като начин на живот

Спортът като начин на живот

В книгата „Лекарят, моят приятел” Фабрицио Дуранти – един от най-големите капацитети по високи човешки постижения, ни учи какво ни дава спортът и защо си заслужава да го превърнем в начин на живот.

Тенис за тонус

Тенис за тонус

Понякога се чудя къде е по-красиво – на модния подиум или на тенис корта. Гласувам и за двете с леко предимство за корта. Дава повече възможности за успех.