Прекалявате ли с кардиото?

0 коментара0/5

Няколко признака могат да ви подскажат, че залагате твърде много на кардиото по време на тренировка. Кои точно са тези признаци, можете да разберете по-долу

Прекалявате ли с кардиото?
 © Сн.: iStock.com

„Трябва да се упражнявате повече“ - това е посланието, което вероятно чувате или пък прочитате всеки ден. Тъй като голяма част от населението в света се бори със затлъстяването, насърчаването на хората да спортуват е повече от логично.

За много жени и мъже спортът означава повече ходене, джогинг, колоездене или други сърдечно-фокусирани дейности, благодарение на които се изгарят калории. Кардиото със сигурност има своите ползи за здравето, но както с всяко нещо – и с него не бива да се прекалява.

Всъщност твърде много упражнения, натоварващи сърцето, могат да се окажат пречка по пътя на отслабването. Предлагаме ви четири показателя, с помощта на които може да проверите дали не прекалявате с кардиото:

Вашето тяло „отчаяно“ си пази мазнините

Когато става въпрос за премахване на мазнини от тялото, много хора решават да заложат на кардио упражненията. Положителният ефект от тях обаче може да се окаже краткотраен. След като човек спре да се упражнява, метаболизмът връща тялото в обичайното му състояние.

Ето защо, ако тренирате само кардио, в един момент ще се почувствате принудени да увеличавате постоянно натоварването, за да постигате желаните резултати. Увеличаването на кардио натоварването обаче може да доведе до намаляване на мускулната маса, това пък от своя страна би забавило изгарянето на мазнините. Нали не искате да попаднете в един порочен кръг?

Жена тренира навън

Тялото ви не изглежда тонизирано

Кардиото като основен начин за упражняване ще ви помогне да отслабнете, но тялото ви няма да бъде толкова стегнато, колкото желаете вие. Съставът на вашето тяло (съотношението на мазнини и чистата тъкан) определя формата, която то ще приеме. Намаляването на мазнините и на чистата мускулна тъкан (до което прекаляването с кардиото може да доведе) определено не е нещото, към което трябва да се стремите, ако искате добре оформено тяло.

Страдате от хронично възпалени стави

Много кардио упражнения могат да доведат до травми.Глезени, колена, бедра, долна част на гърба – всички те са изложени на риск. Колоезденето, например, насърчава неправилната стойка на раменете и гърба. Дори и плуването може да доведе до проблеми с рамената в течение на времето. За да предпазите тялото си, както и своите стави, трябва да бъдете наблюдателни и да се научите да познавате тялото си. Ако изпитвате хронична болка в ставите, значи трябва да промените своята тренировка. Обикновено хроничните болки се развиват постепенно във времето, така че човек лесно лесно може да ги игнорира.

Чувствате се постоянно отпаднали

Упражненията са форма на стрес, макар че именно те ви освобождават от напрежението, натрупано през деня. Именно стресирането на вашето тяло е това, което води до физическа промяна във времето. Нашият организъм обаче има ограничен капацитет да се справя със стреса. Прекаляването с кардиото в моменти, когато сте изключително напрегнати (в работата, в личните отношения) може да окаже изключително негативно въздействие върху вас.

Решението: Добавете силови упражнения към тренировката си

Ако при вас се наблюдава някои от гореизброените признаци, то ще трябва да помислите за промяна в тренировъчната ви рутина. Силовите упражнения са идеално допълнение към кардиото. Те помагат на вашето тяло да поддържа мускулната си маса и да извайва по-добра форма.

Освен това добавянето на силови упражнения във вашата тренировка, ще осигури разнообразието, от което се нуждаете, за да се предпазите от травми.

Кардиото е отличен избор за цялостното ви здраве, но балансирането със силови упражнения ще ви помогне да постигнете по-бързо дългосрочните резултати, на които се надявате.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Прекалявате ли с кардиото?".

Още от "Спорт"

Моята първа езда

Моята първа езда

Ездата. Основен лайтмотив в мъжките фантазии. Поле за изява на женските желания. За моята първа езда или какво се случва, когато яхнеш коня за сефте? Не, не следва разказ за секс подвизи, а за класическа конна езда.

Фехтовка – тренировка за цялото тяло

Фехтовка – тренировка за цялото тяло

Фехтовка – не само олимпийски спорт, но и чудесна тренировка за цялото тяло. Дуелирането със сабя, рапира или шпага натоварва всички мускулни групи, повишава силата и издръжливостта.

Как да се храним, когато спортуваме?

Как да се храним, когато спортуваме?

Спортът доставя удоволствие и е важен за здравето. Защо трябва да внимаваме какво ядем, когато спортуваме. Разнообразната и бедната на мазнини храна подпомага да постигнем отлични резултати.