Сатянанда йога

0 коментара0/5

Йога е древна практика, която обаче доби огромна известност в последните няколко десетилетия из целия свят. Съществуват различни форми на йогата, един от които е Сатянанда йога. Научете повече за Сатянанда йога и нейната същност.

Сатянанда йога
 © iStock

Сатянанда йога е разработена от вече покойния индийски гуру Свами Сатянанда Сарасвати и включва всички основни клонове на йога като бхакти йога, хатха йога, раджа йога и други. Всъщност Сатянанда йога признава валидността на всички йога техники за духовно развитие и се съсредоточава не само върху тялото, а върху целия човек.

Според Сатянанда йога промяната е процес, който се осъществява естествено в резултат на редовна практика и пълно отдаване. Сатянанда йога използва практики по традиционния начин, а именно асани (пози) за балансиране на физиката и ума чрез физическото тяло, пранаяма (дишащи практики) за работа върху енергийното поле и медитация за успокоение и фокусиране на ума.

По-конкретно Сатянанда йога включва:

  • Асани (пози)
  • Пранаяма (дихателни техники)
  • Шаткарми (очистителни техники)
  • Йога нидра (психическа медитация)
  • Крия йога, Кундалини йога, Мудра (жестове)
  • Мантра йога (повтаряне на свещените звуци)
  • Карма йога

Ако искате да се отдадете на Сатянанда йога, започнете с тези три стъпки:

Асани

Асаните са важен аспект от йогата. Човек трябва да овладее йога асани, за да практикува успешно Сатянанда йога. Предимствата на асаните включват гъвкавост, подобряване здравето и умствената стабилност. Асаните ви помагат да отпуснете тялото си и същевременно да го направите по-енергично. След като правите асани, в тялото ви тече нова енергия, която ви дава добро усещане.

Добави описание

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки >>>

Пранаяма

Дишането отново е важен компонент от Сатянанда йога. Човек трябва да има пълен контрол върху дишането си. Докато практикувате йога, е много важно да знаете точно кога трябва да вдишате и кога трябва да издишате. Практикуването на ежедневна пранаяма ви помага да постигнете умствен мир. Тя също така освежава вашето тяло и душа.

Медитация

В Сатянанда йога има различни медитативни техники, които може да практикувате. Мудрите (жестовете с ръце, а понякога и тяло) създават положителна енергия, която след завършване на медитацията се прехвърля в тялото. Практикуването на всекидневна медитация ще ви помогне да се преборите със стреса, ще увеличи нивата на концентрацията ви и ще ви накара да осъзнаете ума и душата си.

Прочетете още:

10 здравословни ползи от йогата

5 мита за йогата

14.09.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Сатянанда йога".

Още от "Спорт"

Тенис за тонус

Тенис за тонус

Понякога се чудя къде е по-красиво – на модния подиум или на тенис корта. Гласувам и за двете с леко предимство за корта. Дава повече възможности за успех.

Ричард Величков: 1 час Тапаут гори 2 000 калории

Ричард Величков: 1 час Тапаут гори 2 000 калории

Тапаут е новата спортна мания. Тапаут е комбинация между силови тренировки и кардио упражнения. За ползите за здравето и тялото от Тапаут ни разказва Ричард Величков – инструктор по Спининг и Тапаут.

Крав мага - за самоотбрана и горене на калории

Крав мага - за самоотбрана и горене на калории

Крав мага е система за самоотбрана, която добива все повече популярност. Тя комбинира в себе си огромно физическо натоварване, за стегнато тяло, и бойни техники за самозащита. Научете повече за Крав мага.