Бокс и кик-бокс за секси тяло

6 коментара1/5

Бокс и кик-бокс са супер тренировъчни методи за стягане на тялото, избавяне от агресията и избиване на стреса. Жените, които тренират бокс и кик-бокс, са секси, енергични и самоуверени.


бокс и кик-бокс за секси тяло

Защо боксът е идеална тренировка?
Боксът развива не само силата в бой, но и много личностни качества. Бързината на реакциите се повишава значително. Характерът се научава на воля, търпение и дисциплина. Тялото става пъргаво и енергично, стегнато и атлетично. Развиват се силата, гъвкавостта и еластичността на мускулите. При боксирането участват всички групи мускули и стави, което го прави идеален заместител на фитнеса и кардио тренировките. Затова е невероятно ефективен за отслабване и поддържане на теглото.    

бокс и кик-бокс за секси тялоКратка история на бокса
По исторически данни, базирани на египетските йероглифи, статуите в Древна Гърция и Египет, и рисунките по намерените вази, боксът е съществувал още преди 5000 и повече години като жестоко и сурово единоборство. Няма съмнение, че развитието му като изкуство за самозащита и състезателен спорт е свързано с древните олимпийски игри.

Интересни са сведенията на някои автори, според които участниците използвали кожени ръкавици, намазани с масло, познавали кожения чувал като средство за тренировка и за развиване на ударната сила. Даже си слагали защитни кожени шапки, наречени „амфотаид“ и предпазители за зъбите, подобни на съвременните.

Разликата между древния юмручен бой и съвременния бокс е огромна. Тогава не е имало теглови категории, рундовете не били фиксирани по брой и продължителност, липсвали сегашните меки ръкавици, а забранените удари не били строго определени.

Все пак съществували известни състезателни „правила“:

  • Боят се водел със специални ръкавици, наречени „цестах“.
  • Бойците били голи и в началото жените не се допускали като зрители.
  • Ударите се нанасяли най-вече в главата, защото се смятало, че е неетично да се насочват към трупа.
  • Боят продължавал, докато единият от участниците падне безпомощен на земята или се откаже.
  • Победеният получавал купа, а на шампиона се издигала статуя в свещения Аятис и получавал доживотна материална подкрепа.

    бокс и кик-бокс за секси тяло

Въпреки суровия си характер, юмручният бой бил важно средство за развиване  на смелостта, силата и издръжливостта. Затова го използвали като средство за военна подготовка.

През ХVІІ-ХVІІІ век боксът става много популярен сред англичаните и те считат лондонския майстор на кожените ръкавици Джеймс Фиг за негов основоположник. Век по-късно започват да се използват крошетата, а оттам и воденето на близък бой. С това двубоите стават още по-интересни, а по-ниските състезатели често побеждават високите си съперници.

Боксът от професионалния ринг във фитнес залата
През последните години методите от бокса бяха пренесени от мрачните боксови зали във фитнес салоните. При т. нар. „бокс аеробика” получаваш всички предимства на този силов спорт, без да рискуваш сериозна травма или най-малкото да ти счупят носа.

бокс и кик-бокс за секси тялоДвамата участници, които се “противопоставят” един на друг, всъщност нямат никакъв физически контакт.

Тренировките обикновено са построени като при бокса. Редуват се със скачане на въже и упражнения за корем. Повечето модерни фитнес центрове са оборудвани с боксови круши, а ако сте почитатели на домашния фитнес – купете си „кожен чувал” и блъскайте смело.

Кик-бокс – бокс + ритници
За разлика от бокса, кик-боксът включва и ритници. Препоръчително е да имате някакъв кардио опит от други спортове. Всяка тренировка започва със загрявка, следват конкретни упражнения, а последният половин час е най-натоварващ.

Екипировката е удобна фланелка, къси панталонки, бинтове за ръцете, протектор за зъбите и кори за краката, наколенки, а при спаринг партньор и каска. Уредите, които се използват са боксов чувал, гирички, тежести за глезените, ластици, степери, въже за скачане. Кик-боксът натоварва всички мускулни групи и перфектно извайва тялото.

На всички, които си мислят, че основните цели на бокса са избиване на зъбите, разкървавяване на носа и насиняване на очите на опонента, препоръчваме да посетят една бокс или кик-бокс тренировка и сами да преценят заслужава ли си.

28.10.2010/Биляна Божилова

6 коментарaДобави коментар »

Sis

От Sis24.07.2011, 17:41 ч.

Аз да ви кажа тренирам мма и тренировките са много натоварващи и определено извайват меко казано тялото независимо какво ядеш. Продължителността на тренировките е 3 часа което обяснява защо при теб е нямало ефект. За...

Виж всички коментари за "Бокс и кик-бокс за секси тяло".

Още от "Вкъщи"

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

4 йога пози, облекчаващи менструалните болки

Менструалните болки могат да бъдат истинско бедствие, което не могат да овладеят дори обезболяващите медикаменти. За щастие, няколко йога пози могат да намалят болката по време на цикъл. Вижте кои 4 йога пози облекчават менструалните болки.

Видове коремни преси и как се правят

Видове коремни преси и как се правят

Коремните преси са любимо упражнение както на фитнес маниаците, така и на онези, които тренират в домашни условия. Вижте някои видове коремни преси, как се правят и кои части стягат.

Разгряващи упражнения – втора част

Разгряващи упражнения – втора част

За разлика от любовта, в която често нещата се случват от пръв поглед, в секса и спорта – не е така. Разгрявката е задължителна - спасение от мускулна треска, помощ за хармонична фигура.